SportSport

Zes jaar geleden zaten we nog op het puntje van onze stoel voor een NK-finale herenenkel

Zes jaar geleden zaten we nog op het puntje van onze stoel voor een NK-finale herenenkel

Gezien de huidige situatie bij de topsportafdeling van Badminton Nederland is het opmerkelijk dat de singles werden gewonnen in de kwartfinale van het EK gemengde teams.

› support ons met een Tikkie!

Vijf jaar dubbelbeleid heeft niets opgeleverd. Nederland zit een beetje in hetzelfde bootje als Spanje: je hebt één goede speler waarom je alles heen bouwt. Je spendeert al je geld aan dit ene talent en 'hoopt' dat het andere spelers mee trekt. Dat is voor de partners zeker gelukt, want het had een versterkende werking en zo heeft Nederland rond die ene speler een drietal gekregen dat het ver heeft geschopt.

De zwakke schakel is en blijft een blessure bij ook meer dan één van de spelers die gelijk gevolgen heeft voor het hele drietal en op dat niveau hoeft er niet veel mis te gaan voordat het verstrekkende gevolgen heeft.

Wat ook niet is gelukt, is om in die vijf jaar een stroom van talentvolle dubbelspelers op gang te brengen die in de kielzog werden mee getrokken naar hetzelfde niveau.

En wat heeft dit beleid zo ongeveer gekost om de kwartfinale in Rio te bereiken, moet je jezelf dan afvragen. Van wat ik in mijn stukken uit de tijd als afgevaardigde kan lezen, heeft het ongeveer 250.000 euro per jaar gekost. Ik moet echter gelijk zeggen dat niet alle cijfers even duidelijk zichtbaar zijn en dat vond de jaarvergadering ook, want er werden vragen gesteld over verborgen kosten. Het is dus zeer waarschijnlijk dat het echte bedrag een stuk hoger uitkomt.

Ik zal om voorzichtig te zijn niet uitgaan wat het hele verloop van de loopbaan van deze spelers heeft gekost voor Badminton Nederland, maar alleen uitgaan van de laatste zes jaar als aanloop naar Rio. We komen dan ongeveer uit op ergens tussen de 80.000 en 100.000 euro per speler per jaar. We hebben een kleine 40.000 leden bij onze bond, dus elk Badminton Nederland lid heeft tussen de 36 en 45 euro betaald voor de droom van deze drie spelers.

Hoe moet ik deze uitgave zien in het belang van de sport en de leden van onze bond? Ik kan echt geen enkel punt vinden waar het de 99.9% van de leden ook maar enig voordeel geeft dat ze aan zo'n groot gedwongen crowd funding project hebben moeten meedoen. Sterker nog: ze hebben betaald voor iets en daarna zijn de leden bestolen van hetgeen ze graag willen zien: namelijk enkelspel op topniveau.

Diezelfde zes jaar geleden waren er namelijk nog enkelspeltoppers in Nederland en keken we ruim een uur naar een zinderende herenenkel finale in een topsporthal vol publiek en gingen we tijdens de damesdubbel even bijkomen in de kantine. Nu is in de zaal - als je de camera's goed opstelt - hier en daar publiek te zien dat kijkt naar subtop enkelspel.

Onze sport heeft zes jaar lang stilgestaan en het geluk gehad (of de pech) om een talentvolle speler te hebben waar je een verhaal omheen bouwt en dan maar hopen dat de gekken het slikken. Zes jaar terug werd er gekozen voor de damesdubbel en daar waren een paar redenen voor. Op de eerste plaats omdat de Denen zeiden dat Nederland geen enkele kans had om goede enkelspelers op de Spelen te krijgen. Dat ging wel lukken met Lotte Jonathans en Paulien van Doorenmalen: zij zouden in Londen staan. Wel, dat is niet gelukt, maar er stond wel een damesenkel. Shit... Nu moest de bond met een onderdeel naar de Spelen dat ze helemaal niet wilde hebben.

Vier jaar later was de damesdubbel er wel maar kwam niet verder dan verlies bij de laatste acht en dat met twee Deense coaches. Spanje stond er zes jaar terug nog slechter voor dan Nederland, maar dat land had in Rio de nummer 1 in damesenkel, met enkel en alleen Spaanse coaches. Hoe is dat in godsnaam mogelijk: een land waar ze pas 15 jaar geleden iets met badminton gingen doen haalt met eigen coaches een wereldtopper van eigen bodem (en niet zoals Nederland uit Indonesië of China).

Dezelfde Denen - die zeiden dat je het enkelspel maar moest vergeten - staan nu met een mond vol tanden te kijken naar de Spaanse coaches. En let wel: je hoort me niet zeggen dat deze coaches geen informatie hebben gehaald uit Denemarken en andere landen, maar ze hebben het met eigen coaches ontwikkeld en zelf de regie in handen genomen. In Nederland hebben we coaches die beter zijn dan de Denen die we duur betalen, maar we hebben een bestuur zonder ballen en een technische leiding zonder visie, lef en binding met het achterland. Maar 'gelukkig' hebben ze wel de arrogantie om te denken dat ze het allemaal weten en dat ze het zonder de kennis van professionele trainers van eigen bodem kunnen.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badminton World Federation bevriest wereldranglijsten

Badminton World Federation bevriest wereldranglijsten

De badmintonwereldbond heeft vandaag aangekondigd dat ze de wereldranglijsten en jeugdwereldranglijsten zal bevriezen tot nader…

31 maart 2020

IOC-lid Dick Pound: Olympische Spelen worden uitgesteld

IOC-lid Dick Pound: Olympische Spelen worden uitgesteld

De Olympische Spelen worden uitgesteld vanwege het coronavirus. Dat heeft het Canadese IOC-lid Dick Pound tegenover de…

23 maart 2020

Drie instromers Nationale S-1 selectie voor het seizoen 2020-2021

Drie instromers Nationale S-1 selectie voor het seizoen 2020-2021

Kirsten de Wit, Iris van Leijsen en Dyon van Wijlick zijn uitgenodigd om bij de Nationale S-1 selectie op Papendal te komen…

18 maart 2020

Olympisch Trainingscentrum Papendal gesloten voor topbadmintonners en andere sporters

Olympisch Trainingscentrum Papendal gesloten voor topbadmintonners en andere sporters

NOC*NSF adviseerde vanmiddag alle trainingscentra voor topsporters voorlopig te sluiten. Het trainingscentrum in Papendal gaat…

15 maart 2020

Coronavirus: Dutch International 2020 postponed

Coronavirus: Dutch International 2020 postponed

The escalations around Covid-19 have followed one another at a rapid pace globally, certainly since our last report.

13 maart 2020

Nieuwe maatregelen Badminton Nederland tegen verspreiding coronavirus in Nederland

Nieuwe maatregelen Badminton Nederland tegen verspreiding coronavirus in Nederland

Vanmiddag heeft de Nederlandse regering nieuwe maatregelen genomen en NOC*NSF heeft geadviseerd om alle sportevenementen…

12 maart 2020

Sociale onthouding: Brabantse Jeugdkampioenschappen Badminton 2020 afgelast

Sociale onthouding: Brabantse Jeugdkampioenschappen Badminton 2020 afgelast

In verband met de uitbraak van het Coronavirus worden wereldwijd preventieve maatregelen genomen om verdere verspreiding van het…

12 maart 2020

Selena Piek en Robin Tabeling naar kwartfinales All England 2020 na spannende wedstrijd tegen nummer 1 van de wereld

Selena Piek en Robin Tabeling naar kwartfinales All England 2020 na spannende wedstrijd tegen nummer 1 van de wereld

Selena Piek en Robin Tabeling boekten een geweldige overwinning door de nummer één van de wereld te verslaan. In de…

12 maart 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!