De doorstart van Badminton (in) Nederland - slot

De doorstart van Badminton (in) Nederland - slot

Je kunt problemen niet oplossen met dezelfde denkwijze die ze veroorzaakt heeft, zei Albert Einstein ooit. Dit cliché vat de strekking van mijn betoog mooi samen.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Het was de bedoeling om er maar twee artikelen aan te wijden, maar er kwamen nogal wat reacties binnen (via de site, de mail, de app en in gesprekken). Een doorstart, in welke vorm dan ook, is bovendien heel reëel sinds het bestuur van Badminton Nederland demissionair is.

De meest gestelde vraag is: 'geef eens een concreet voorbeeld?' Laten we beginnen met zomaar een mooi, gewaagd doel (groot denken): in 2020 is Badminton Nederland de meest 'ondernemende' sportbond van Nederland. En we starten met een heel simpel experiment (klein doen): bijvoorbeeld 'guerilla-badminton' waarbij plotseling tijdens grote evenementen in steden - denk aan gratis popconcerten - een badmintonnet wordt uitgerold en mensen uitgedaagd worden om mee te spelen (en/of toppers een clinic geven). Vooraf is bepaald wat we over dit marketingconcept willen leren: op welk aanbod gaan mensen wel/niet in, richten we dit op jeugd of volwassenen, wat is het effect van social media enzovoort? Er melden zich ongetwijfeld verenigingen die mee willen doen. Door vervolgexperimenten kunnen we zo'n concept steeds verder verbeteren. Alle clubs profiteren van de uitkomsten in de vorm van kant en klare concepten via Badminton Nederland.

Wie bepaalt welke experimenten nuttig zijn? Dat doen we met elkaar via internet. Het feit dat we als sport zo klein zijn (geworden) is in dit geval een kans. Eerst bepalen we de volgorde van de prioriteiten. Er zijn onderwerpen in de categorie 'code rood' (bijv. ledenbehoud en -werving), 'code oranje' (bijv. digitalisering) en 'code groen' (bijv. toernooiconcepten). Met input van de clubs en hun leden maakt Badminton Nederland vervolgens een overzicht van concrete ideeën voor experimenten (groot en klein, korte- en lange(re)termijn). We kiezen er samen bijvoorbeeld 12 in 'code rood', 6 in 'code oranje' en 2 in 'code groen'. Clubs kunnen zich melden om mee te doen. Dit is het investeringsplan.

Een andere vraag die ik kreeg: wat is het verschil met de benadering van A Clear Future? Daarin ligt de kiem van de 'start-up aanpak' al wel, nl. clubs verbinden en kennis delen, maar de grootste verandering is dat Badminton Nederland de clubs concreet gaat ontzorgen. De medewerkers van Badminton Nederland krijgen als projectleiders een inspirerende, coördinerende en vooral 'bouwende' rol. Badminton Nederland stuurt bewust zelf projecten aan, samen met studenten en vrijwilligers die willen helpen. Zij wachten minder af of clubs zaken kunnen of willen oppikken, maar brengen actief projecten tot stand. De deelnemende (samenwerkende) verenigingen moeten uiteraard op hun beurt wel in staat zijn om écht bij te dragen aan een experiment (zie deel 2). In deze aanpak is de rol van het bestuur budget verdelen over diverse projecten, regelmatig (nieuwe) prioriteiten stellen en bepalen welke projecten wel of niet door kunnen gaan. Voordeel van de start-up benadering is dat de leden van Badminton Nederland concrete resultaten zien van hun contributie, mits de uitkomsten op een inspirerende manier worden gedeeld.

Ten slotte wil ik nog kort ingaan op een wezenlijk punt dat iemand in een mail maakte, nl. het belang van een omslag in het denken door de bij Badminton Nederland aangesloten verenigingen. Deels zat dit in deel 2, maar er is meer. De bureaucratie, of noem het 'de bestuurlijke reflexen', blijft ook in stand door de opstelling van de clubs richting bestuur en bondsbureau en de soms onterechte verwachtingen en beelden over elkaar. Laten we niet langer kostbare tijd en energie verspillen aan onderling wantrouwen of discussies over bijvoorbeeld het bondsbureau, competitie-indelingen of reglementen. Kunnen we afspreken dat we alle processen en procedures voorlopig gewoon even laten zoals ze nu zijn, totdat we weer lucht hebben? Kunnen we het verleden achter ons laten en in de 'meedoenstand' gaan? Kortom: laten we minder praten over wat er anders of beter moet en met z'n allen de problemen gaan aanpakken. Je kunt problemen immers niet in het verleden oplossen, maar alleen NU.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Subsidies geschrapt voor topbadminton

Subsidies geschrapt voor topbadminton

Vorige week werd bij Badminton Nederland bekend dat de subsidies geschrapt worden. Is badminton minder populair geworden en wat…

19 december 2024

Topbadmintonner Debora Jille: zet badminton(spelers) niet buitenspel

Topbadmintonner Debora Jille: zet badminton(spelers) niet buitenspel

Dit is mijn allereerste bijdrage op LinkedIn en ik heb altijd gehoopt en ernaar toe gewerkt dat mijn eerste post een hele…

16 december 2024

Debora Jille pakt titel in vrouwendubbel in Schotland

Debora Jille pakt titel in vrouwendubbel in Schotland

Debora Jille heeft samen met Sara Thygesen de titel gewonnen in het vrouwendubbel op de Scottish Open. In de finale was de…

24 november 2024

Dubbel pech voor DKC?

Dubbel pech voor DKC?

Afgelopen maandag kwam het slechte nieuws van Badminton Nederland hard aan dat beide gemengddubbel winstpunten tegen Smashing…

18 november 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!