Factsheet: Badmintonblessures
Over blessures in Nederland binnen de badmintonwereld is beperkte en vaak verouderde informatie beschikbaar. Wat we wel weten is dat één op de drie leden van Badminton Nederland stopt met badmintonnen vanwege een blessure.
Om het aantal blessures te beperken heeft Badminton Nederland, in samenwerking met de Universiteit Maastricht, een onderzoek uitgevoerd.
\n\nWat hebben we gedaan?
\n\nEr is een vragenlijst verspreid onder alle leden van Badminton Nederland van 18 jaar en ouder (ca. 24.000 leden). De leden zijn niet gericht benaderd maar aan de hand van een reeks berichten via algemene informatiekanalen zoals de nieuwsbrief, de ledenmailing en de algemene website van Badminton Nederland.
\n\nDe deelnemers
\n\n270 leden (respons van 1,125%) hebben deelgenomen. Deelnemers waren tussen de 18 en 80 jaar oud (gemiddelde leeftijd: 44 jaar). 48% was vrouw. Gemiddeld speelden deelnemers zo’n 10 jaar op\ncompetitieniveau en 9 jaar op recreatief niveau. 83% van de deelnemers heeft ooit een blessure gehad.
\n\nSchoenen en rackets
\n\nBij de aanschaf van badmintonschoenen vinden deelnemers de demping, pasvorm en prijs het belangrijkst. Het uiterlijk of merk is niet van belang. Voor een racket gaat het vooral om de balans en het gewicht. Kleur, prijs en merk is onbelangrijk.
\n\nWat interessant is, is dat deelnemers de prijs van het badmintonracket minder belangrijk vinden dan de prijs van badmintonschoenen.
\n\nWarming Up & Cooling Down
\n\nDeelnemers zijn positief over het doen van een warming up voor het badmintonnen, maar bij veel clubs wordt dit niet gedaan. Over het doen van een cooling down na het badmintonnen hebben deelnemers geen duidelijke mening. Ze hebben niet het idee dat dit belangrijk is en zijn overwegend ook niet van plan om dit te gaan doen.
\n\nBlessures voorkomen?
\n\nDeelnemers hadden het idee dat ze weinig tot niets hadden kunnen doen om hun blessure te voorkomen. Ook het doen van een warming up of goed materiaal aanschaffen zou volgens hen geen preventieve effecten hebben gehad.
\n\nWat volgens deelnemers kan bijdragen aan minder blessures is:
\n\n- \n
- 1) het trainen en aanmeten van een betere techniek\n
- 2) voor het competitieseizoen starten met opbouwende (kracht)trainingen \n
- 3) het preventief bracen en intapen van 'zwakke plekken'\n
Dit onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit Maastricht (Maxime Timmermans, Gill ten Hoor, Rob Ruiter) in opdracht van Badminton Nederland (Daphne Latour-Oldenhof).
QR-code voor dit artikel
Subsidies geschrapt voor topbadminton
Vorige week werd bij Badminton Nederland bekend dat de subsidies geschrapt worden. Is badminton minder populair geworden en wat…
19 december 2024
Topbadmintonner Debora Jille: zet badminton(spelers) niet buitenspel
Dit is mijn allereerste bijdrage op LinkedIn en ik heb altijd gehoopt en ernaar toe gewerkt dat mijn eerste post een hele…
16 december 2024
Smashing sluit 2024 af met overwinning!
Afgelopen zaterdag nam Smashing het op tegen VELO. Dit keer was de wedstrijd in Wijchen met ons enthousiast aanwezige…
15 december 2024
Nederland verslaat Turkije in eerste kwalificatieduel EK Mixteams 2025
De Nederlandse badmintonners hebben de eerste wedstrijd tijdens de kwalificatie voor het EK gemengde teams 2025 gewonnen.
4 december 2024