SportSport

Is Badminton Nederland-onderzoek naar badmintonblessures nuttig en relevant?

Is Badminton Nederland-onderzoek naar badmintonblessures nuttig en relevant?

Het Factsheet: Badmintonblessures beschrijft een onderzoek van Badminton Nederland uitgevoerd door de Universiteit Maastricht waarin verschillende punten over blessures en blessurepreventie worden aangehaald.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Klik hier voor de factsheet.

Allereerst vind ik het leuk om te lezen dat er iets geprobeerd wordt om te doen aan grootste oorzaak van het stoppen met badmintonnen. Dat het onderzoek in samenwerking is met Universiteit Maastricht stemt mij hoopvol.

Desalniettemin heb ik wel een aantal kritische vragen bij dit onderzoek. Wat voor mij niet duidelijk naar voren komt is de doelstelling van het onderzoek. Wat wil Badminton Nederland concreet weten? Wat gaan ze doen met de uitkomsten van dit onderzoek? Ook de hoofdvraag van dit onderzoek wordt niet vermeld.

Uit dit artikel lijkt het alsof ze willen weten waar men op let bij de aanschaf van badmintonschoenen en -rackets. Is dat de meest belangrijke oorzaak van badmintonblessures? Voor een heel klein gedeelte wel, omdat 'slecht' materiaal bijdraagt aan het ontstaan van blessures. Maar wat veel interessanter is en naar mijn idee belangrijker is om te onderzoeken is om de blessures te koppelen aan

  • 1) de soort training dat spelers volgen
  • 2) het moment van de training of het seizoen dat ze de blessure oplopen
  • 3) de fysieke gesteldheid van de persoon
  • 4) de mate van invloed van spelniveau (en techniek) op het type blessure

1. De soort training die men volgt is naar mijn idee sterk gecorreleerd met de mate en de soort van blessures die men kan oplopen.

Wanneer men fysiek sterk ontwikkeld is (dat houdt niet in dat je veel spieren hebt en krachtig bent, maar dat je goede een goede coördinatie hebt, veel in balans bent tijdens het spelen en je lichaam in evenwicht is) zal je minder snel blessures oplopen aan je bijvoorbeeld je rug, knie en enkel. Core stability training is één van de aller belangrijkste methodes om dit te voorkomen. Ik zie dit hele concept niet terugkomen in de onderzoek.

Daarnaast helpt een goede slagtechniek aan het voorkomen van blessures aan de hand, pols, elleboog en schouder. Wanneer men veel techniek traint is de kans op deze blessures naar mijn idee minder. De soort training dat men volgt is dus naar mijn idee zeer belangrijk is de onderzoek naar het oplopen van blessures en de soort blessures.

2. De warming up schijnt in dit onderzoek een centrale rol te spelen. Het lijkt door te schemeren in het onderzoek dat het doen van een warming up en een cooling down een belangrijke blessurepreventiemethode is.

Klopt dit voor de badmintonwereld ook? Wanneer worden blessures opgelopen? De tijdstip van het oplopen van blessures is dus belangrijk. Indien men een blessure oploopt in eerste vijf minuten van de training valt er iets voor te zeggen dat wellicht een (betere) warming up geholpen zou hebben. Is het moment van het ongeval één uur na aanvang van spelen, heeft de warming up er niets meer mee te maken lijkt me.

Ook hebben sommige 'chronische' blessures naar mijn idee niks te maken met de warming up die je volgt. Met een slechte slag- of looptechniek kan je veel last krijgen van bijvoorbeeld je schouders en polsen, je enkels en knieën. Dan kan je nog zo'n goede warming up doen, het zal niks helpen bij de preventie van je blessure.

Daarnaast wordt door "deelnemers van het onderzoek" gesuggereerd dat het doen van een goede trainingsopbouw aan het begin van het seizoen helpt tegen blessures. Ook hier moet verder onderzoek naar gedaan worden. Wanneer in het seizoen lopen de meeste mensen blessures op? Is dit in het begin van het seizoen (met wellicht als oorzaak een slechte opbouw) of is dit veel later in het seizoen (als de opbouw allang niet meer relevant is). Is de beschreven conclusie dus wel terecht?

3. De fysieke gesteldheid van de persoon is van belang voor het achterhalen van de oorzaak van een blessure.

Heeft de speler als vaker last gehad van deze blessure (zoals vaak het geval is bij enkelblessures)? Heeft de speler zwakke gewrichten? Of mist de speler complete spieren (zoals bij mijzelf het geval is)? Heeft de speler wellicht overgewicht (gevaarlijk voor enkels en knieën). Stuk voor stuk vragen en punten die naar mijn idee sterk gekoppeld zijn aan het oplopen van blessures.

4. Het type blessures kan sterk te maken hebben met het spelniveau van spelers.

Wellicht hebben beginnende spelers veel vaker last van andere soort blessures dan gevorderde spelers. De blessurepreventietraining zou dan voor verschillende spelniveaus er anders uit moeten zien.

Als ik alle bovenstaande punten teruglees lijkt mij dat deze benoemde punten veel interessanter en relevanter zijn dan de prijs en de kleur van je badmintonracket bij blessure(preventie). Zeker als je drie studenten tot je beschikking hebt, kan je dit onderzoek naar mijn idee nuttiger maken.

Ik zou dan ook graag willen lezen waarom de onderzoekers hebben of opdrachtgever heeft gekozen voor deze aanpak / opzet / onderzoeksvragen zoals ze nu gepresenteerd zijn. Als opmerking moet ik plaatsen dat ik het volledige onderzoek niet heb gelezen, omdat ik het niet kan vinden op het internet.

Er zijn nog veel meer punten hierover te bespreken, zoals het nut van "preventief intapen en bracen van zwakke plekken", maar ik denk dat dit voor nu voldoende is.

Ik lees graag (ook) jullie reacties.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!