SportSport

Waarom wordt deze servicefout bij badminton niet massaal bestraft?

Waarom wordt deze servicefout bij badminton niet massaal bestraft?

Er is één spelregel waar massaal tegen gezondigd wordt, waar niemand (behalve ik zei de gek) zich over opwindt, geen speler tegen protesteert (uit onwetendheid?), geen scheidsrechter, referee en vooral servicerechter iets over zegt: de dubbele voorwaartse beweging.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

De volgende twee spelregels maken het onmogelijk om twee voorwaartse bewegingen (of een stop) te maken:

9.1.7. The movement of the server's racket shall continue forwards from the start of the service (Law 9.2) until the service is delivered (Law 9.3);

9.2 Once the players are ready for the service, the first forward movement of the server’s racket head shall be the start of the service.

Vooral in dubbelspelen doet het probleem zich voor. Ik heb good old scheidsrechter en referee Erik Ligtvoet er eens over gesproken en zowaar, hij gaf me gelijk.

Ikzelf maakte ook de fout toen ik overschakelde naar backhandservice op de German Open in 1975 (waar blijft de tijd). Mijn routine was zoals zo velen doen: shuttle voor je uit strekken met je linkerhand (als je met rechts speelt), racket er naar toe brengen en/of contact maken met je linkerhand, racket terughalen, dan wéér (let op de accenten) naar voren en de shuttle slaan.

De servicescheidsrechter, een aller charmantste Engelse dame van onbestemde leeftijd, wees me op het feit dat ik twee voorwaartse bewegingen maakte. Huh...?, dacht ik. Haar tip was even simpel als eenvoudig: eerst je racket klaarzetten, dan shuttle er overheen zodat je in de positie komt dat racket en shuttle bij elkaar komen, dan racket naar achter halen, vervolgens naar voren (begin van de service) en shuttle wegslaan. Probleem opgelost.

Waarom zo'n ophef? Bij de foute service is de eerste voorwaartse beweging dus al gemaakt en wie zegt dat een speler de shuttle niet tijdens die eerste voorwaartse beweging al naar de overkant stuurt?

Op het afgelopen Wk in Huelva was daar een flagrant voorbeeld van een Chinese speelster die de hele wedstrijd twee voorwaartse bewegingen maakte en opeens een flickservice speelde in de eerste voorwaartse beweging.

Ik heb de twee services achter elkaar gezet in een videootje op YouTube.

Ik ben benieuwd naar de reacties, vooral van scheidsrechters. Misschien aanleiding voor een voorstel om de spelregels aan te passen?

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Guus van der Vlugt

Guus van der Vlugt

Guus van der Vlugt is docent bij CIOS Arnhem sinds 1 augustus 1981 tot op heden. Hij heeft Tennis gestudeerd aan Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!