clubzoeker

Chinese badmintonbond eist onderzoek of Nederlandse scheidsrechter betrokken is bij matchfixing

Chinese badmintonbond eist onderzoek of Nederlandse scheidsrechter betrokken is bij matchfixing

Bijzonder nieuws vorige week vanuit China na het optreden van een Nederlandse scheidsrechter en een in Denemarken woonachtige Oostenrijkse servicerechter tijdens de Denmark Open 2022. Er werden ongekend veel servicefouten uitgedeeld aan een Chinees koppel, zoveel dat matchfixing binnen badminton weer onderwerp van gesprek is geworden.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Tijdens het toptoernooi in Odense, waar gestreden werd om US$ 675.000 prijzengeld, leidde een Nederlandse Badminton Europe scheidsrechter de achtste finale tussen Mikkelsen / Soby uit Denemarken en Zheng / Huang uit China. Zijn collega-wedstrijdfunctionaris - een van oorsprong Iraanse die via Spanje en onder meer Oostenrijk uiteindelijk in Denemarken belandde en dus een 'thuiswedstrijd' had als servicerechter - deelde servicefout na servicefout uit. Liefst negen in totaal aan het adres van Zheng en Huang.

In een schrijven aan de Badminton World Federation maakte de Chinese badmintonbond kenbaar de fairness van de servicerechter in twijfel te trekken. Een forse aantijging aan het adres van deze reislustige en onder collega's geliefde vrijwilliger.

Het Chinese koppel, in het bijzonder de heer, was stomverbaasd over het oordeel van de servicerechter. Ook vaste BWF-commentator Gill Clark kon haar ervaren ogen niet geloven en rekende de livestreamkijkers voor hoe onwaarschijnlijk het was wat hier gebeurde gezien de toch al beperkte lengte van de twee Aziatische badmintonprofs.

"I don't understand how that's not below 1.15 meters", aldus Clark. "I'd love some analysis to be done on that."

Ondanks de talloze servicefouten naar oordeel van de servicerechter, stelden de als derde geplaatste Chinezen de winst alsnog zeker met 10-21, 21-19 en 19-21. Mikkel Mikkelsen serveerde het net in. "A twist in the tail...", besloot Clark.

De Chinese badmintonbond heeft de BWF verzocht om de Nederlander en Oostenrijkse met onmiddellijke ingang te verbieden om wedstrijden met Chinese deelnemers te leiden, te onderzoeken of de twee technical officials betrokken zijn bij match fixing en - net als Gill Clark - het handelen van de servicerechter tegen het licht te houden middels analyse van beschikbare videobeelden.

VIDEO: Achtste finale Denmark Open 2022

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Terugblik Bondsvergadering 19 november 2022: contributieverhoging kort uitgesteld

Terugblik Bondsvergadering 19 november 2022: contributieverhoging kort uitgesteld

Afgelopen zaterdag 19 november 2022 vond in Nijkerk de Bondsvergadering plaats. Tijdens de Bondsvergadering werden onderwerpen…

24 november 2022

Ruud Bosch maakt Oranje-selectie kwalificatie EK Mixteams 2023 bekend

Ruud Bosch maakt Oranje-selectie kwalificatie EK Mixteams 2023 bekend

Bondscoach Ruud Bosch heeft zijn twaalfkoppige selectie bekend gemaakt voor de kwalificatiegroep voor het EK Mixteams 2023. De…

23 november 2022

Een ontspannen potje badminton speel je zo

Een ontspannen potje badminton speel je zo

Badminton, wie speelt het niet? Vooral tijdens een vakantie op de camping is dit misschien wel één van de meest…

22 november 2022

Inschrijving VANDEKOLK Hypotheken Cup 2023 geopend

Inschrijving VANDEKOLK Hypotheken Cup 2023 geopend

Wie volgt DKC uit Den Haag op als winnaar van de nationale badmintonbeker? DKC was drie jaar geleden de laatste winnaar. Het…

21 november 2022

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!