SportSport

Chinese badmintonbond eist onderzoek of Nederlandse scheidsrechter betrokken is bij matchfixing

Chinese badmintonbond eist onderzoek of Nederlandse scheidsrechter betrokken is bij matchfixing

Bijzonder nieuws vorige week vanuit China na het optreden van een Nederlandse scheidsrechter en een in Denemarken woonachtige Oostenrijkse servicerechter tijdens de Denmark Open 2022. Er werden ongekend veel servicefouten uitgedeeld aan een Chinees koppel, zoveel dat matchfixing binnen badminton weer onderwerp van gesprek is geworden.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Tijdens het toptoernooi in Odense, waar gestreden werd om US$ 675.000 prijzengeld, leidde een Nederlandse Badminton Europe scheidsrechter de achtste finale tussen Mikkelsen / Soby uit Denemarken en Zheng / Huang uit China. Zijn collega-wedstrijdfunctionaris - een van oorsprong Iraanse die via Spanje en onder meer Oostenrijk uiteindelijk in Denemarken belandde en dus een 'thuiswedstrijd' had als servicerechter - deelde servicefout na servicefout uit. Liefst negen in totaal aan het adres van Zheng en Huang.

In een schrijven aan de Badminton World Federation maakte de Chinese badmintonbond kenbaar de fairness van de servicerechter in twijfel te trekken. Een forse aantijging aan het adres van deze reislustige en onder collega's geliefde vrijwilliger.

Het Chinese koppel, in het bijzonder de heer, was stomverbaasd over het oordeel van de servicerechter. Ook vaste BWF-commentator Gill Clark kon haar ervaren ogen niet geloven en rekende de livestreamkijkers voor hoe onwaarschijnlijk het was wat hier gebeurde gezien de toch al beperkte lengte van de twee Aziatische badmintonprofs.

"I don't understand how that's not below 1.15 meters", aldus Clark. "I'd love some analysis to be done on that."

Ondanks de talloze servicefouten naar oordeel van de servicerechter, stelden de als derde geplaatste Chinezen de winst alsnog zeker met 10-21, 21-19 en 19-21. Mikkel Mikkelsen serveerde het net in. "A twist in the tail...", besloot Clark.

De Chinese badmintonbond heeft de BWF verzocht om de Nederlander en Oostenrijkse met onmiddellijke ingang te verbieden om wedstrijden met Chinese deelnemers te leiden, te onderzoeken of de twee technical officials betrokken zijn bij match fixing en - net als Gill Clark - het handelen van de servicerechter tegen het licht te houden middels analyse van beschikbare videobeelden.

VIDEO: Achtste finale Denmark Open 2022

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Smashing speelt eerste uitwedstrijd van het seizoen

Smashing speelt eerste uitwedstrijd van het seizoen

Op zaterdag 30 september speelde Smashing de eerste uitwedstrijd van het seizoen tegen Amersfoort.

1 oktober 2023

Nederlaag in stadsderby voor DKC

Nederlaag in stadsderby voor DKC

Na twee overwinningen heeft DKC de eerste nederlaag moeten incasseren. De Haagse badmintonners gingen in de stadsderby tegen Drop…

1 oktober 2023

Almere pakt koppositie in de Nederlandse Badminton Eredivisie

Almere pakt koppositie in de Nederlandse Badminton Eredivisie

Almere heeft zondagmiddag in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen een overtuigende 8-0 overwinning gepakt tegen Roosterse.

1 oktober 2023

TeamNL-spelers hoog geplaatst op deelnemerslijst Dutch Open 2023

TeamNL-spelers hoog geplaatst op deelnemerslijst Dutch Open 2023

Vrijdag verscheen de acceptatielijst van de 74e editie van de Yonex Dutch Open in de Maaspoort Den Bosch. Mark Caljouw…

28 september 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!