SportSport

Is de teller van een badmintonwedstrijd ook de scheidsrechter?

Is de teller van een badmintonwedstrijd ook de scheidsrechter?

Het levert nog weleens discussie op in de competitie: is een teller ook de scheidsrechter van een badmintonwedstrijd? Kort door de bocht: ja, een teller is ook de scheidsrechter.

Ken je BC Vrij Uit al?

Het vraagstuk of een teller ook scheidsrechter is, speelt niet in de Nederlandse Badminton Eredivisie en eerste divisie. Hier wordt namelijk altijd gebruikgemaakt van bondsscheidsrechters die de partij leiden. De hoofdvraag in dit kennisartikel gaat dus over competitiewedstrijden in de bonds- en regiocompetities waarbij geen bondsscheidsrechters acteren.

De teller bestaat niet in de spelregels en reglementen

In het competitiereglement van Badminton Nederland komt het woord 'teller' niet voor en ook de officiële spelregels spreken alleen over scheidsrechters, niet over tellers. Toch wordt de naam 'teller' bij het merendeel van badmintonclubs in heel Nederland gebruikt voor de persoon die de wedstrijd leidt.

Wat zijn de rechten en plichten van een bij een partij aangestelde respectievelijk aangewezen of gevraagde teller?

Al in 1986 heeft de spelregelcommissie van Badminton Nederland uitspraak gedaan over deze vraag en deze houdt stand voor de huidige spelregels.

Bij partijen waarvoor niet expliciet is afgesproken, of binnen een groter kader is opgelegd, dat de teller uitsluitend verantwoordelijk is voor het bijhouden van de stand, heeft een teller die rechten en plichten welke een scheidsrechter conform spelregels en reglementen heeft.

De toelichting op deze uitspraak geeft een advies:

De positie van de teller is in de spelregels niet omschreven. Er zijn daarmee meerdere mogelijkheden om deze functie in te vullen. Het is van belang dat voorafgaand aan een partij duidelijkheid bestaat over de bevoegdheden van de teller. Bij een partij deel uitmakend van een groter geheel, zoals bijv. een toernooi of competitiewedstrijd, moet voor alle partijen binnen dat geheel een gelijkluidende afspraak gelden.

Teams kunnen ervoor kiezen om voorafgaand aan een competitiewedstrijd af te spreken wat de rol van een teller is bij alle te spelen partijen. Als er geen unanieme beslissing uit volgt, dan is een teller dus scheidsrechter met bijbehorende rechten en plichten. Dat geldt voor alle partijen (meestal acht) van de competitiewedstrijd.

Antwoord:

Ja, de teller van een badmintonwedstrijd is ook de scheidsrechter.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!