badmintonline.nl - het laatste badmintonnieuws
Het laatste nieuws
Het laatste nieuws
 

Badminton Nederland moet noodgedwongen lean en mean verder

Op 7 november 2014 publiceerde Sport & Strategie een artikel over Badminton Nederland. Een korte terugblik.

Badminton Nederland moet noodgedwongen lean en mean verder - Alex van Zaanen, badmintonline
© Alex van Zaanen, badmintonline
Badminton Nederland moet noodgedwongen lean en mean verder - Alex van Zaanen, badmintonline
© Alex van Zaanen, badmintonline +

 

Deze week nam Badminton Nederland officieel afscheid van haar bondsdirecteur Geert Jan Venekamp, die twaalf jaar op zijn post zat. De bond moet noodgedwongen lean en mean verder. Zowel de bondstructuur, de werkwijze op kantoor als de organisatie van de eredivisie gaan op de schop.

Bondvoorzitter Clemens Wortel had het vertrek van Venekamp eerder dit jaar al aangekondigd en legde daarbij uit dat zijn bond geen keus had: "De wereld om ons heen verandert razendsnel, wij moeten dus ook anders denken, doen en handelen." De badmintonbond kampt met financiële tegenslag als gevolg van verminderde Lotto-inkomsten, minder geld vanuit NOC*NSF en vooral van een sterk teruglopend ledenaantal.

De wereld om ons heen verandert razendsnel, wij moeten dus ook anders denken, doen en handelen

Om het tij te keren heeft de bond een visiedocument opgesteld over de toekomst van Badminton Nederland, dat dit weekend wereldkundig wordt gemaakt. Daarin wordt een 'veranderingstraject' uiteengezet, wat ziet op de bondstructuur - er wordt afscheid genomen van het huidige systeem van regio's en afgevaardigden - als op de werkwijze van de bond. Er moet met name extra worden ingezet op pr en marketing. Tijdens de komende bondsvergadering hoopt Wortel toestemming te krijgen voor de uitvoering deze plannen. Daarbij hoopt de bond ook op de steun van NOC*NSF. De praktische taken van Venekamp worden nu uitgevoerd door een bureauhoofd, een light variant van de functie van algemeen directeur.

De praktische taken van Geert Jan Venekamp worden nu uitgevoerd door een bureauhoofd.

Tien verenigingen, tien meningen

Intussen staat ook de badminton eredivisie voor veranderingen. Eind oktober vond de miniconferentie 'Kwaliteitsimpuls Carlton Eredivisie' onder leiding van sportjournalist Theo Plasschaert plaats. Daarbij waren vertegenwoordigers van de eredivisieverenigingen, sponsor Carlton, het bondsbestuur, Landelijk Commissie Wedstrijdzaken en van het bondsbureau aanwezig. Wortel is content over het verloop van de bijeenkomst. "Het al bijzonder dat iedereen wilde aanschuiven om over de toekomst van de eredivisie te praten. Er zijn namelijk tien eredivisieverenigingen en evenzoveel meningen. Maar deze middag is constructief en plezierig verlopen."

Het al bijzonder dat iedereen wilde aanschuiven om over de toekomst van de eredivisie te praten. Er zijn namelijk tien eredivisieverenigingen en evenzoveel meningen

Consensus

"Over een aantal zaken was al snel consensus", stelt Wortel en daarbij doelt hij op de onderdelen 'PR/media/sponsoring'. De media kan beter en actiever benaderd worden, daar is men het over eens. Over de organisatie van de competitie bestaan nog verschillende ideeën. Eén van de opties is een kleinere competitie met minder teams, waardoor een compactere wedstrijdkalender ontstaat. Daardoor zou de Carlton Eredivisie interessanter worden voor topspelers die nu in vooral in Duitsland actief zijn. Wortel: "De landelijke commissie wedstrijdzaken is nu doende een aantal zaken nader uit te werken, met het oog op een terugkomdag in februari. Voor het seizoen 2015-2016 willen we een aantal concrete verbeteringen hebben doorgevoerd."

geplaatst door

verkregen via Sport & Strategie

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €5 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

→ geef ons een !
vorig artikel

Verdiende punten voor Van Zijderveld

4 jaar geleden

volgend artikel

Trainingsdag met Tatum en Kyra

4 jaar geleden

Wat vind jij? Er zijn al 21 waarderingen!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Je ontvangt enkele keren per jaar een speciale update! (Door gebruik te maken van dit formulier, stem je in met ons privacy statement.)

Reacties

+

› lees onze huisregels

Meer nieuws