clubzoeker

In gesprek met Jan Helmond: het schip Badminton Nederland dat van richting moet veranderen

In gesprek met Jan Helmond: het schip Badminton Nederland dat van richting moet veranderen

Langere tijd geleden had ik een gesprek met Jan Helmond, voorzitter van Badminton Nederland. Één van de afspraken die we toen hebben gemaakt, was dat we elkaar snel weer zouden treffen.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

We zijn elkaar daarna nog wel een aantal keer tegen gekomen en herinnerden elkaar dan steeds aan die afspraak. Er kwam steeds maar niets van het afspreken van een tijd en een plaats, maar uiteindelijk hebben we toch een tijd en plaats gevonden voor de lang geplande vervolgafspraak.

De vorige keer was ik te laat op de afspraak en deze keer was de voorzitter te laat op de afspraak. Zijn afspraak vóór onze afspraak liep anders dan gepland. De voorzitter was druk met één van de punten van zijn plannen die hij heeft voor BNL: de zichtbaarheid van BNL vergroten. Hij moest speechen bij het 60-jarig jubileum van een badmintonvereniging.

In de periode tussen onze twee afspraken heeft de voorzitter niet stil gezeten. Hij heeft veel tijd genomen voor heel veel gesprekken en ontmoetingen met mensen binnen het Nederlandse badmintonland. Niet alleen mensen binnen de bond maar ook veel mensen in de clubs.

Jan heeft een groot, uitgebreid en lang verleden in het Nederlandse badminton. Hij is een tijd weggeweest uit de Nederlandse badmintonwereld en moest zich helemaal opnieuw oriënteren. Het Nederlandse badminton was in zijn afwezigheid sterk veranderd en het ging in zijn ogen niet de goede kant op met het badminton in Nederland. Jan heeft vervolgens weer ruim tijd genomen om een visie te ontwikkelen, plannen te maken en een route te bedenken om die plannen te verwezenlijken.

Hij is nu bezig om de route die hij bedacht heeft samen met de mensen binnen de organisatie (ik denk dat hij het bondsbureau, de technische staf en de afgevaardigden bedoelt) verder te ontwikkelen. Volgens hem delen de meeste mensen binnen de organisatie de visie dat er dingen moeten veranderen. Alleen merk ik daar als gewoon lid van badminton Nederland nog niets van. Maar volgens Jan gaat dat binnenkort allemaal veranderen. Binnenkort is er een bondsvergadering en dan moeten er knopen door gehakt gaan worden.

Een van die knopen die door gehakt moet worden is Badminton Nederland de badmintonsport gaat verkopen aan Nederland. Gaat het badminton in de markt zetten als één van de gezondste sporten van Nederland of gaan ze toch meer uit van het sociale aspect van badminton? Daarover verschillen de voorzitter en ik sterk van mening. Ik ben benieuwd of ik de voorzitter heb kunnen doen twijfelen aan zijn mening.

Waar de voorzitter en ik het heel snel over eens zijn, is het presteren van de Nederlandse teams tijdens het 8 nations toernooi en tijdens het Dutch Junior toernooi. Dat ligt ver onder het niveau dat we beiden van Nederlandse teams kennen. De oplossing ligt voor ons beiden voor de hand, maar hoe die oplossing te bereiken is een langer en ingewikkelder verhaal. Ook daar zijn we het over eens. Het is nu aan de voorzitter en de organisatie om een route te ontwikkelen voor het verkleinen van het niveauverschil en het aanhaken bij de Europese top en deze in te zetten.

Gaandeweg het gesprek valt het mij wel op dat deze voorzitter veel tijd besteedt aan Badminton Nederland. Hij lijkt erop dat hij dichter bij het bondsbureau (waarvan hij zegt dat er echt hardwerkende mensen bezig zijn) zit dan de vorige voorzitters en dat hij meer medewerking lijkt te krijgen dan de vorige voorzitters.

Of dat komt door zijn achtergrond als speler, trainer en bondscoach of zijn achtergrond als bestuurder, maakt op zich niet zoveel uit. Het gaat erom dat ze goed samenwerken en BNL de goede kant op krijgen. Aan een visie en plannen van de voorzitter ontbreekt het in ieder geval niet.

Het vorige gesprek was een kennismakingsgesprek. Dit gesprek was al een stuk scherper. De voorzitter heeft een aantal tipjes van diverse sluiers opgelicht, maar meer kan hij niet zeggen (ondanks stevig aandringen van mijn kant) omdat dat allemaal nog in de bondsvergadering besproken en afgesproken moet worden. Als hij het merendeel van zijn plannen verwezenlijkt krijgt gaan er op termijn dingen veranderen.

Het is een beetje het verhaal van het hele grote schip dat van richting moet veranderen. Dat gaat niet snel, het duurt even voordat het schip van richting verandert en zo zal het met de veranderingen binnen BNL ook zo zijn. Het zal even duren voordat we als gewone leden iets merken van de veranderingen binnen BNL.

Ik heb nu het telefoonnummer van de voorzitter gekregen en een volgende afspraak zal nu snel geregeld worden. En als hij de plannen die hij nu heeft niet door de vergadering krijgt, kan hij een nog pittiger gesprek verwachten.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw heeft zich helaas niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Caljouw voldeed aan de internationale…

23 may 2024

RTC Haarlem in september van start

RTC Haarlem in september van start

Badminton Nederland is blij en trots om te melden dat we in samenwerking met BC Duinwijck per 1 september starten met een nieuw…

22 may 2024

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!