Stel je voor: er komt een sabeltandtijger achter je aan

Stel je voor: er komt een sabeltandtijger achter je aan
Moederdag 2019

Op de eerste plaats denk ik dat de noodzaak van een warming-up tegen de evolutietheorie in gaat. Je vindt er ook niets over in The Origin of Species en dat zou je wel verwachten in zo'n boek.

› alles over het Badminton Festival!

Als we echt een warming-up nodig hadden voor een topprestatie dan zouden er geen mensen zijn en waren we al lang geleden uitgestorven. Stel je voor dat een mens 100.000 jaar geleden (voor de gelovigen onder ons 5.000 of 6.000 jaar) een sabeltandtijger tegen kwamen en niet gelijk op volle snelheid konden vluchten maar eerst een warming-up moesten doen. Zou de tijger ook even wachten tot ze klaar waren met de warming-up?

Maar goed, ze zeggen dat we wijzer zijn geworden en dat een warming-up dus echt wel noodzakelijk is. Dus wat doen badmintonspelers voor ze gaan badmintonnen? Juist, ze gaan hardlopen of misschien voetballen. Dus je zou zeggen dan gaan voetballers of hardlopers natuurlijk badmintonnen als warming-up, maar nee dat blijkt niet zo te zijn. Deze gaan gewoon hardlopen net als wij.

Ik kan met de beste wil van de wereld het nut van zo'n warming up niet inzien. Het is niet logisch en er zijn geen goede argumenten voor. Heb je het wel eens geprobeerd om een docent deze vraag voor te leggen: "Waarom doen we een warming-up?" Ik wel. Ik heb het zelfs heel vaak gevraagd en heb nog nooit een bevredigend antwoord gekregen. Iedereen gaat er maar van uit dat het vanzelfsprekend is en bijna niemand stelt er vraagtekens bij. Kuddegedrag noemen we dit geloof ik.

Je zou na zo'n opening dus de conclusie kunnen trekken dat ik nooit een warming-up geef. Fout. Dat doe ik wel. De warming-up die ik geef is alleen wel badmintongerelateerd. Het gaat over techniek met een racket en shuttle. Of ik doe een leuk spel waaraan spelers plezier beleven als ik wil dat ze voor de training eerst in een goede stemming moeten komen na een dag van stress op het werk of school. Als ze bij deze warming-ups ook nog eens warm worden, dan is dat mooi mee genomen maar het is niet mijn doel. Want dat doel is techniektraining of de stemming.

Dan hoor je ook wel eens dat wanneer een speler een blessure heeft gekregen in de training na een uur of zo, dat het komt omdat ze geen warming-up hebben gedaan. Wat een bull-shit. Ze zijn al een uur bezig. Als je nu nog niet warm bent, word je het nooit meer. Je lichaam weet echt niet dat sommige delen nog niet voldoende warm zijn omdat we een bepaalde oefening in de warming-up zijn vergeten. Als je na een uur een blessure krijgt, dan is het omdat je pech had, je vermoeit begon te worden, niet in vorm was of gewoon een ongeluk, het heeft helemaal niets te maken met de warming-up.

Als je vindt dat je er een goed gevoel door krijgt dan moet je het zeker niet laten. Elk placebo-effect dat werkt is een goed effect dus gewoon mee verder gaan. Maar voor mij is het belangrijk dat badmintonspelers gewoon zoveel mogelijk werken met een racket in hun hand dus gewoon badminton spelen als warming-up en geen andere onzin, want de meeste spelers hebben toch al veel te weinig tijd op de baan en je gaat niet ook nog eens van die korte tijd afknabbelen.

Je ziet ook vrij vaak van die idioten langs de baan staan met hun handen op de knieën draaibewegingen te maken? Hoeveel hebben ze er over nagedacht om aan zo iets te beginnen? Je knieën zijn niet gemaakt om te draaien en in onze sport wil je daar geen extra flexibiliteit hebben maar juist sterke spieren die het (ver)draaien van je knieën zoveel mogelijk voorkomen.

Er is totaal niemand die de baan op gaat en er vanaf de eerste slag er vol tegenaan gaat. Iedereen begint rustig aan en het liefst met drive slagen, dus geen hard clears. Ik zie dus helemaal geen reden waarom we niet gelijk de baan op kunnen gaan om daar 10 minuten lang een soort van warming-up te doen.

Wat ik vooral wil zeggen met dit stukje is dat je zelf moet nadenken over wat je wil met een warming-up. Als je 8 uur per dag baantraining doet dan zie ik er geen bezwaar in dat je ook tijd besteedt aan andere vormen van sport en je dus ook een warming-up doet die niets met badminton te maken heeft.

Ik hou nu eenmaal van spelers die vragen stellen bij wat ze doen en niet domweg doen wat de trainer zegt. Aan dat soort spelers heb je niets, je wil denkers hebben. Als je een trainer hebt die je geen goed antwoord kan geven op een vraag waarom hij een bepaalde warming-up geeft, dan weet je ook gelijk dat hij niet zelfstandig nadenkt over het nut en de effectiviteit van zijn training. Hij is bezig met bezigheidstherapie en niet met de verbetering van jou of de sport.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Nationale S-1 selectie jeugdbadmintonner Brian Wassink deelt vandaag via zijn facebookpagina zeer heftig nieuws: hij heeft…

17 juli 2019

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

After thinking and contemplating over the last weeks, I have decided to quit my professional badminton career.

17 juli 2019

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Van dinsdag 16 tot en met zondag 21 juli vindt in Jakarta de BLIBLI Indonesia Open 2019 plaats, onderdeel van de HSBC BWF World…

15 juli 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Bij de Yonex US Open 2019 in het Amerikaanse Fullerton zijn Mark Caljouw en het koppel Jacco Arends/ Ruben Jille er niet in…

11 juli 2019

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille vlogen verleden week als enige Nederlandse badmintonners van Team NL Badminton alvast naar…

7 juli 2019

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Technisch directeur (Victor Anfiloff keert terug naar het beachvolleybal. Anfiloff, die sinds 1 oktober 2018 in dienst is, gaat…

3 juli 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Bij de tweede European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) hebben Selena Piek en Cheryl Seinen een geweldige prestatie geleverd…

29 juni 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) gaat het mannendubbel Jelle Maas / Robin Tabeling met een mooie bronzen plak…

28 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!