clubzoeker

Van Daalen de Jel even slank als Cher?

Van Daalen de Jel even slank als Cher?

Zou Cher ook zo goed kunnen spelen als Dennis?

Rijlessende badmintonners kunnen deze vraag al dromen: "U gaat hier links: mag dat?" Voor sommigen een makkie, voor anderen een zenuwenstrijd waar geen deo tegenop kan. Hoe zit dat eigenlijk met regels in het badminton?

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Daar heb je - afgezien van die paar niet-voor-normale-mensen geformuleerde theorievragen van Deeldiploma 2 - eigenlijk helemaal geen toetsing van je regelkennis. "Daar heb je de scheidsen toch voor?", hoor je dan. Dat is natuurlijk iets te passief.

Als fotograaf loop ik veel competitiewedstrijden af, van U11 helemaal tot aan de eredivisie. Wie denkt dat de regels beter nageleefd worden daar bij de hoofdmachten van de Nederlandse competitie, die komt bedrogen uit.

Of dat onkunde of onwetendheid is, dat laat ik hier in het midden. Een interessant voorbeeld is de service. De spelregels van onze sport duiden ook de voorwaarden waaraan een juiste service moet voldoen. Bij een correcte service:

  • moet het racket van de serveerder eerst de dop van de shuttle raken;
  • moet de shuttle op het moment dat het racket van de serveerder deze raakt zich geheel onder het middel van de serveerder bevinden (het middel is in dit verband een denkbeeldige lijn rond het lichaam van de serveerder, lopend over het laagste punt van beide onderste ribben);
  • moet op het moment dat de shuttle wordt geraakt de steel van het racket van de serveerder naar beneden wijzen.

Eerst de dop...

Dat is toch nog lastiger dan je zou denken. BV Almere speler Josephine Wentholt werd tijdens een van haar dubbels van de Italian Open deze week geconfronteerd met een scheidsrechter die haar service afkeurde omdat haar racket eerst de veertjes raakte. Op de foto hieronder zie je dat Joéli Residay (met een backhand service) onbewust op het randje van deze regel zit.

Joeli Residay

De volgende regel staat bekend om de vele welhaast mythische varianten. Zo mag je volgens de helft van badmintonnend Nederland niet serveren 'boven de heup'. Dat het woordje heup nergens in de spelregels is te vinden, dat doet dan aan hun overtuiging niets af. Het gaat er dus om dat de shuttle op het moment van raken ter hoogte van of onder de onderste ribben moet zijn.

Tenzij Dennis net als Cher - ze straalt momenteel in de film Burlesque, dus maak zelf de vergelijking met Dennis - zijn onderste ribben heef laten verwijderen voor een smallere taille, dan is het raakpunt hier toch echt te hoog. Edwin Ekiring heeft vroeger op de middelbare goed opgelet bij het slagballen gezien zijn okselfrisse elleboog, maar het raakpunt werd er niet minder dubieus om.

Dennis van Daalen de Jel

Edwin Ekiring

Eerste dame Tak Ling Lam is ook grensverleggend bezig, maar haar foto gebruik ik ter illustratie van iets anders. Namelijk de derde voorwaarde, die stipuleert dat de steel naar beneden moet wijzen op het moment van serveren. Bij Tak Ling is het nog voldoende zichtbaar als je naast de baan staat: haar steel wijst naar beneden. Residay (bovenaan dit artikeltje) doet er een schepje bovenop en maakt het de denkbeeldige servicerechter wel heel moeilijk.

Tak Ling Lam

En nu?

Zoals eigenlijk altijd geldt voor regels, net als bij wetten, zijn ze onderhavig aan interpretatie. Er kan naar inzicht opgetreden worden. Dat wil zoveel zeggen dat als de speler uit een dergelijke 'overtreding' geen voordeel haalt, er ook niet snel ingegrepen zal worden.

Terugdenkend aan Josephine Wentholt: onze Erik Ligtvoet was deze week referee in Rome en wellicht dat hij zijn scheidsrechters dit toernooi extra heeft laten letten op de service. Lotte Jonathans leerde tijdens de YDO in oktober al dat Erik hier een oog voor heeft.

Mag je als kleine speler dan meer 'uithalen' dan als lange speler? Een hoog raakpunt voor een kleine speler zal weinig voordeel opleveren, aangezien de shuttle nog steeds in een opwaartse vlucht het net over moet, dat is niet anders voor een lange speler zoals Rikkert Suijkerland.

Zijn scheidsrechters bang om de spelers te corrigeren? Is het niet goed te zien vanuit de scheidsrechtersstoel? Moet er toch ook een servicejudge bij de eredivisiewedstrijden gaan zitten? Of is het misschien niet spannend genoeg om er wat mee te doen?

Een antwoord heb ik al wel voor je. Staat er geen verbodsbord? Rijden maar!

Naschrift redactie: de geplaatste foto's betreffen - geheel naar de aard van het medium - momentopnames van de getoonde spelers. Het hadden evengoed spelers van BC Grubbenvorst in Limburg kunnen zijn, ware het niet dat de foto's daarvan niet voorhanden waren.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Alex van Zaanen

Alex van Zaanen

Deze sportfotograaf reist letterlijk stad en land (en daarbuiten!) af om bij regionale en nationale evenementen de eerste te zijn met de mooiste foto's. We've got him!

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw heeft zich helaas niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Caljouw voldeed aan de internationale…

23 may 2024

RTC Haarlem in september van start

RTC Haarlem in september van start

Badminton Nederland is blij en trots om te melden dat we in samenwerking met BC Duinwijck per 1 september starten met een nieuw…

22 may 2024

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!