Van Daalen de Jel even slank als Cher?
Rijlessende badmintonners kunnen deze vraag al dromen: "U gaat hier links: mag dat?" Voor sommigen een makkie, voor anderen een zenuwenstrijd waar geen deo tegenop kan. Hoe zit dat eigenlijk met regels in het badminton?
Jij het nieuws, wij een tikkie!
Daar heb je - afgezien van die paar niet-voor-normale-mensen geformuleerde theorievragen van Deeldiploma 2 - eigenlijk helemaal geen toetsing van je regelkennis. "Daar heb je de scheidsen toch voor?", hoor je dan. Dat is natuurlijk iets te passief.
Als fotograaf loop ik veel competitiewedstrijden af, van U11 helemaal tot aan de eredivisie. Wie denkt dat de regels beter nageleefd worden daar bij de hoofdmachten van de Nederlandse competitie, die komt bedrogen uit.
Of dat onkunde of onwetendheid is, dat laat ik hier in het midden. Een interessant voorbeeld is de service. De spelregels van onze sport duiden ook de voorwaarden waaraan een juiste service moet voldoen. Bij een correcte service:
- moet het racket van de serveerder eerst de dop van de shuttle raken;
- moet de shuttle op het moment dat het racket van de serveerder deze raakt zich geheel onder het middel van de serveerder bevinden (het middel is in dit verband een denkbeeldige lijn rond het lichaam van de serveerder, lopend over het laagste punt van beide onderste ribben);
- moet op het moment dat de shuttle wordt geraakt de steel van het racket van de serveerder naar beneden wijzen.
Eerst de dop...
Dat is toch nog lastiger dan je zou denken. BV Almere speler Josephine Wentholt werd tijdens een van haar dubbels van de Italian Open deze week geconfronteerd met een scheidsrechter die haar service afkeurde omdat haar racket eerst de veertjes raakte. Op de foto hieronder zie je dat Joéli Residay (met een backhand service) onbewust op het randje van deze regel zit.
De volgende regel staat bekend om de vele welhaast mythische varianten. Zo mag je volgens de helft van badmintonnend Nederland niet serveren 'boven de heup'. Dat het woordje heup nergens in de spelregels is te vinden, dat doet dan aan hun overtuiging niets af. Het gaat er dus om dat de shuttle op het moment van raken ter hoogte van of onder de onderste ribben moet zijn.
Tenzij Dennis net als Cher - ze straalt momenteel in de film Burlesque, dus maak zelf de vergelijking met Dennis - zijn onderste ribben heef laten verwijderen voor een smallere taille, dan is het raakpunt hier toch echt te hoog. Edwin Ekiring heeft vroeger op de middelbare goed opgelet bij het slagballen gezien zijn okselfrisse elleboog, maar het raakpunt werd er niet minder dubieus om.
Eerste dame Tak Ling Lam is ook grensverleggend bezig, maar haar foto gebruik ik ter illustratie van iets anders. Namelijk de derde voorwaarde, die stipuleert dat de steel naar beneden moet wijzen op het moment van serveren. Bij Tak Ling is het nog voldoende zichtbaar als je naast de baan staat: haar steel wijst naar beneden. Residay (bovenaan dit artikeltje) doet er een schepje bovenop en maakt het de denkbeeldige servicerechter wel heel moeilijk.
En nu?
Zoals eigenlijk altijd geldt voor regels, net als bij wetten, zijn ze onderhavig aan interpretatie. Er kan naar inzicht opgetreden worden. Dat wil zoveel zeggen dat als de speler uit een dergelijke 'overtreding' geen voordeel haalt, er ook niet snel ingegrepen zal worden.
Terugdenkend aan Josephine Wentholt: onze Erik Ligtvoet was deze week referee in Rome en wellicht dat hij zijn scheidsrechters dit toernooi extra heeft laten letten op de service. Lotte Jonathans leerde tijdens de YDO in oktober al dat Erik hier een oog voor heeft.
Mag je als kleine speler dan meer 'uithalen' dan als lange speler? Een hoog raakpunt voor een kleine speler zal weinig voordeel opleveren, aangezien de shuttle nog steeds in een opwaartse vlucht het net over moet, dat is niet anders voor een lange speler zoals Rikkert Suijkerland.
Zijn scheidsrechters bang om de spelers te corrigeren? Is het niet goed te zien vanuit de scheidsrechtersstoel? Moet er toch ook een servicejudge bij de eredivisiewedstrijden gaan zitten? Of is het misschien niet spannend genoeg om er wat mee te doen?
Een antwoord heb ik al wel voor je. Staat er geen verbodsbord? Rijden maar!
Naschrift redactie: de geplaatste foto's betreffen - geheel naar de aard van het medium - momentopnames van de getoonde spelers. Het hadden evengoed spelers van BC Grubbenvorst in Limburg kunnen zijn, ware het niet dat de foto's daarvan niet voorhanden waren.
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
Subsidies geschrapt voor topbadminton
Vorige week werd bij Badminton Nederland bekend dat de subsidies geschrapt worden. Is badminton minder populair geworden en wat…
19 december 2024
Topbadmintonner Debora Jille: zet badminton(spelers) niet buitenspel
Dit is mijn allereerste bijdrage op LinkedIn en ik heb altijd gehoopt en ernaar toe gewerkt dat mijn eerste post een hele…
16 december 2024
Smashing sluit 2024 af met overwinning!
Afgelopen zaterdag nam Smashing het op tegen VELO. Dit keer was de wedstrijd in Wijchen met ons enthousiast aanwezige…
15 december 2024
Nederland verslaat Turkije in eerste kwalificatieduel EK Mixteams 2025
De Nederlandse badmintonners hebben de eerste wedstrijd tijdens de kwalificatie voor het EK gemengde teams 2025 gewonnen.
4 december 2024
Meer artikelen over alex van zaanen
- Word jij de nieuwe Rene, Alex of Bodil van Badminton Nederland? - Badminton Nederland
- Soraya de Visch Eijbergen about her recovery: patience is key - Soraya de Visch Eijbergen
- Prachtige badmintonfoto's Carlton Eredivisie finale om landskampioenschap in Maaspoort Den Bosch - Redactie
- Jordy Brouwer von Gonzenbach stapt over naar Carlton - Jordy Brouwer von Gonzenbach
- Veeg je billen af met Jacco Arends! - Paul Kleijn