Ted van der Meer in het AD: Vredestichter pur sang

Ted van der Meer in het AD: Vredestichter pur sang

Als journalist bevreemdde het Ted van der Meer dat de Oranje-bondscoaches de beste badmintonners thuislieten.

SportSport

Ken je BV Conquesto al?

Als voorzitter van Badminton Nederland probeert de Amersfoorter de rijen gesloten te krijgen. Aan de vooravond van de nieuwe badmintoncompetitie is Van der Meer optimistisch over een oplossing voor het al jaren slepende sponsorconflict.

Dat journalist Van der Meer (onder meer actief voor de NOS) tot bondsvoorzitter werd benoemd, was een ware revolutie. Want aan het jarenlange voorzitterschap van Rob Ridder kwam deze zomer op initiatief van krachten uit Amersfoort en Almere een einde. "Ze vroegen me of ik me kandidaat wilde stellen," vertelt hij. "Ik heb eerst heel hard nee gezegd. Twee redenen: ik had nooit een bondsvoorzitterschap gedaan en ik had geen zin me in een conflictsituatie te begeven. Maar na nieuwe aandrang heb ik mijn kandidatuur wel gesteld."

"Ik had de tijd en de energie om het te doen. En het klinkt misschien als een cliché: het voorzitterschap is ook een enorme uitdaging. De badmintonbond is niet een tweederangs bondje. Want we hebben wel 55.000 tot 60.000 leden. Met goede mensen om me heen wil ik er een topbond van maken."

Van der Meer zegt persoonlijk niets op voorganger Ridder tegen te hebben. "Ik ken Rob al jaren. En het was een goede vriend van me. Maar als bondsvoorzitter heeft hij het niet goed gedaan." De gemoedelijkheid in de Nederlandse badmintonwereld veranderde in 2009 in grimmigheid, toen Badminton Nederland met sponsor Yonex een miljoenencontract afsloot. In ruil voor de sponsorgelden dienden de Nederlandse spelers met Yonex-materiaal het veld te betreden. Uitgerekend de beste spelers - Yao Jie, Judith Meulendijks, Dicky Palyama en Eric Pang - wilden hun vaak jarenlange overeenkomst met eigen sponsors niet overboord zetten. Het werd ruzie. De Nederlandse badmintonwereld werd gescheiden in twee vechtende kampen. Rechters werden ingeschakeld. De bodemprocedure in het conflict loopt nog altijd.

Van der Meer nam zich vooral één ding voor: "Die sportieve tweespalt moest stoppen. Die is slecht voor de sport. Johan Cruijff heeft zich zelfs met de zaak bemoeid. Hij had groot gelijk. Het is alsof het Nederlands voetbalelftal zonder zijn beste spelers zou uitkomen. Iedereen moet op Adidas-schoenen voetballen! Sorry Van Persie, sorry Wesley... Dat is onbegrijpelijk."

"Toen de bond dat Yonex-contract tekende, dacht iedereen: dat komt wel goed. Ook de toppers zouden vanzelf met Yonex-rackets gaan spelen. Maar die wilden dat dus niet. Daarna is de zaak geëscaleerd. In februari op het EK in Amsterdam werd het dieptepunt bereikt. De toppers waren er niet, Nederland presteerde slecht, er kwam geen journalist op af. De NOS heeft er geen seconde van uitgezonden."

"Dat kan geen enkele sport zich veroorloven. Er worden geen nieuwe sponsors gevonden. Ik heb niks tegen Yonex; het is een grote en goede sponsor, maar Oranje speelde wel met een B-team. Zo simpel is het."

Daarbij kampt het Nederlandse badminton met het probleem dat de nieuwe lichting spelers minder is dan de toppers, die op leeftijd komen. Van der Meer: "De bond heeft de laatste jaren ingezet op de ontwikkeling van de dubbels. Dat is in mijn ogen een verkeerde keuze geweest. Badminton is een individuele sport die ook in teamverband wordt gespeeld. Maar je verkoopt jezelf als land met de enkelspelers."

Kijk ook naar het tennis. Het Nederlandse tennis werd op de kaart gezet door Krajicek, en niet door - hoe goed ze ook waren - Haarhuis en Eltingh. Ik zie daarin ook een uitdaging voor de bond, om de ontwikkeling van goede enkelspelers te bevorderen."

Ander voornemen van de nieuwe bondsvoorzitter is om de competitie interessanter te krijgen. Van der Meer: "De afloop van de competitie is in hoge mate voorspelbaar. Amersfoort haalt de play-offs, Duinwijck, VELO... En dan gaat het om de vierde plek tussen Van Zijderveld en Almere. Je ziet ook veel grote uitslagen. 8-0, 7-1... dat is nooit echt spektakel, waar veel publiek op afkomt. De play-offs zijn wat dat betreft een ander verhaal. Dan zijn de bankjes ook in Amersfoort gevuld, al moeten we ook erkennen dat er nooit zoveel mensen op afkomen als bij de voetbalderby IJsselmeervogels - Spakenburg. We moeten het dus proberen spannender te maken," vat Van der Meer samen.

Vooralsnog vergt de vredesmissie de meeste aandacht van Van der Meer, die nu full-time badmintonvoorzitter is. Want er is wel sprake van een pre-olympisch jaar, waarin de conflicterende belangen aan de kant moeten worden gezet. "Ik heb erin bemiddeld dat Jie weer op Papendal kan trainen; daar heeft ze alle trainingsfaciliteiten. Want Jie heeft alles om de Spelen te halen. Het zou mooi zijn voor het Nederlandse badminton dat we weer aanwezig zijn op een olympisch toernooi. Ook de dubbels Van Dooremalen/Jonathans en Bosch/Ridder maken een goede kans op Londen. Het zou mooi zijn als het zou lukken."

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!