Toekomstbeeld van topbadminton in Nederland

Toekomstbeeld van topbadminton in Nederland

Heeft de Nederlander wel de mentaliteit om in een sport als badminton er alles aan te doen om de wereldtop te halen?

clubzoeker

Ken je GSBC AMOR al?

De stelling die afgelopen weekend werd neergelegd was dat we terug moeten komen bij de wereldtop.

Vervolgens ging de discussie al gelijk een stuk lager met de vraag of we spelers hebben die Rio kunnen halen... En dus bij de beste 16 (geschoonde lijst) van de wereld kunnen komen en hoe het er uit zag als we het over 2020 hebben?

De meesten waren het er wel over eens dat we de Spelen van 2016 wel kunnen vergeten en dat we misschien hooguit één of twee spelers hebben die dat kunnen halen. Zelfs dat is zeer twijfelachtig als er niet heel snel veranderingen komen en als ik het heb over heel snel dan heb ik het over het komende half jaar.

Er zitten op dit moment 19 spelers in de nationale selectie. Dit getal staat niet in verhouding tot de mogelijkheid om misschien 1 of 2 spelers op de spelen van Rio te krijgen. Je zult alle spelers eens heel nauwkeurig onder de loep moeten nemen om te kijken of ze voldoende motivatie, talent en toewijding hebben om in een geld verslindende nationale selectie te zitten. Vervolgens moet je gaan overwegen op welke onderdelen je wil gaan inzetten. Een plaats voor een dubbel is twee keer zo duur als een plaats voor een enkelspeler. Niet alleen is het twee keer zo duur, het is ook twee keer zo kwetsbaar, want je moet twee spelers op tijd klaar hebben die alletwee geen blessures mogen hebben. Zet daarnaast nog het feit dat er geen Nederlandse trainers zijn die dubbelspecialist zijn en je probleem wordt nog eens extra duur.

Ga er dus gemakshalve van uit dat BNL zich gaat toeleggen op het enkelspel, Dan zou je kunnen kiezen voor een selectie van 6 tot 8 spelers. Met zo'n aantal mag je ook verwachten dat een bondscoach zijn werk goed kan uitvoeren. Want... je kan zeggen van Gerben wat je wil, maar het is gewoon niet mogelijk iets speciaals neer te zetten met zoveel spelers op ook nog eens alle onderdelen van onze sport.

Met een selectie die zo klein is, heb je niet voldoende sparing en zal je dus naar het buitenland toe moeten. De rol van Papendal zal dan ook veranderen, want daar zal de hoofdmoot van de training niet meer plaatsvinden. Papendal zal de kweekvijver van de badminton moeten worden waar de jeugd in opleiding kan komen en waar de senioren af en toe eens voorbij komen. Het is mijn inschatting dat de senioren voor 80% van de tijd in het buitenland zouden moeten zitten als je er in 2020 weer een klein beetje bij wil horen.

Als je voor zo'n politiek zou kiezen dan is het goed denkbaar dat BNL met twee vaste uitval basissen gaat werken. Één in Denemarken en één in Azië. De zomermaanden ben je zoveel mogelijk in Denemarken en de wintermaanden in Azië als je het zo goedkoop mogelijk wil houden. De groep is altijd samen met de bondscoach die zowel in binnen- en buitenland voor de training staat en in de landen waar ze verblijven hulp moet kunnen inroepen van specialisten trainers en medische bijstand.

De groep spelers is geen vaste groep. Als iemand niet voldoet moet deze vervangen kunnen worden. Er moet plaats zijn om spelers die niet in de nationale selectie zitten maar wel de juiste prestatie leveren voor korte of langere tijd op te nemen in deze groep. De nationale selectie moet ook deel uitmaken van de opleiding van nieuwe toptrainers die stage moeten komen lopen bij de nationale selectie in het buitenland. Ik zou me zelfs voor kunnen stellen om plaatsen binnen deze groep te verkopen aan landen die met zo'n concept mee willen doen maar zelf niet groot genoeg zijn om het zelf op te zetten.

De vraag is of er spelers zijn in Nederland die er zoveel voor over hebben om echt de aansluiting bij de wereldtop te halen. Want alles begint bij de speler die uit zijn veilige thuishaven moet durven komen om in andere landen heel hard te willen werken.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Smashing vecht voor elk punt tegen nummer drie DKC

Smashing vecht voor elk punt tegen nummer drie DKC

De spelers van Smashing namen het op tegen DKC. Ze mochten afreizen naar Den Haag om het op te nemen tegen de nummer drie in de…

11 november 2024

DKC pakt thuis zes punten tegen Smashing

DKC pakt thuis zes punten tegen Smashing

Zaterdagavond 9 november speelde DKC thuis tegen Smashing. Bij de line-up werd duidelijk dat DKC over de vaste dames kon…

11 november 2024

Smashing pakt na een felle strijd twee punten tegen Duinwijck

Smashing pakt na een felle strijd twee punten tegen Duinwijck

Afgelopen zaterdag speelde Smashing voor een volle zaal tegen meervoudig landskampioen Duinwijck. De herendubbel van Duinwijck…

4 november 2024

DKC scoort in Wateringen

DKC scoort in Wateringen

Zaterdag was het tijd voor de clash tussen de badmintonners van VELO in Wateringen en DKC. Bij de line-up viel op dat DKC kon…

4 november 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!