Leenstelsel gaat studiebeurs vervangen

Leenstelsel gaat studiebeurs vervangen

Het idee dat ik een kleine zes maanden geleden op het internet heb gezet over de sportbeurs zie je nu ook terug als regeringsvoorstel.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Met als argumentatie 'het investeren in jezelf'. Dat is precies hoe ik het ook zie. Als je verwacht dat anderen zoals een bond of het NOC*NSF in je moeten investeren, dan is dat in mijn ogen dat jij zelf als sporter niet gelooft dat het waard is geld in jezelf te steken.

Het is bekend dat het niet eenvoudig is om sponsors te vinden (ook al lukt het nog steeds veel sporters dat toch voor elkaar te krijgen). De oude manier om geld binnen te krijgen werkt niet meer. En wat gebeurt er in onze sport... iedereen gaat enkel en alleen maar klagen. De bond klaagt, het bestuur klaagt, de spelers klagen en niemand komt er met oplossingen.

In het topbadmintonbeleidsplan staat een keurige opsomming van de kosten maar helemaal niets over hoe die betaald moeten worden. In datzelfde plan staat hoeveel spelers er zouden moeten zijn en dat de spelers in de periode 2009-2012 onvoldoende inzet en motivatie hadden en dat dit voor de periode 2013-2016 verlangd gaat worden van de spelers. Daarnaast moeten de trainers elk jaar de mogelijkheid hebben spelers die niet voldoende inzet of progressie hebben uit de selectie te zetten.

Mijn antwoord hierop was heel simpel. Zorg ervoor dat je zulke spelers niet hebt en dat je niet in ongewenste situaties komt. Een leenstelsel voor topsporters is daar een perfect middel voor. Als je over voldoende talent en motivatie beschikt, dan kan je via Badminton Nederland bij een bank een lening krijgen voor de financiering van je topsportopleiding. De bond maakt met een bank afspraken voor een sponsordeal in de vorm van een win-win situatie. De bank krijgt reclame bij de spelers die zo'n lening hebben en bij Badminton Nederland. De spelers krijgen een rentevrije lening maar kunnen deze via een bonussysteem omlaag brengen door het halen van doelstellingen die ze samen met de technische staf hebben gemaakt.

Ik stel me dat zo voor dat wanneer een speler in de finale van de EK staat de lening voor 100% vervalt voor de speler. De bond neemt deze lening dan over en betaalt deze af aan de bank. Je kunt je ook voorstellen dat de bank meewerkt aan zo'n kwijtschelding door al naar gelang de prestaties van de speler negatieve rente gaat rekenen. Dus de lening is niet meer rentevrij, maar de bank betaalt rente terug aan de speler.

Dit geeft een hoop voordelen:

  • Je krijgt alleen nog maar super gemotiveerde spelers in je selectie.
  • De wil om hard te willen trainen en er alles voor over te hebben is hoger.
  • Spelers zullen veel meer eisen stellen aan de trainers en deze verantwoordelijk houden.
  • De bond heeft er een nieuwe sponsor bij die meewerkt aan de financiering van het topsportbeleid.
  • De bank heeft er een nieuw product bij en krijgt reclame terwijl ze enkel en alleen meer betalen voor spelers die het goed doen en dus meer in de media verschijnen.

Je bent gewoon van een heleboel vervelende situaties af. Spelers die niet echt geloven in zichzelf gaan wat anders doen. Trainers hoeven niet meer zoveel op te letten of een speler wel zijn best doet. De bond besteedt alleen maar geld aan die spelers die ook echt aan de top komen.

In mijn plan moet er nog steeds een basis zijn dat door de bond wordt betaald voor iedere speler. Maar dat moet nooit meer zijn dan 50% van de kosten. Dus als een plaats in de selectie 5.000 euro per maand kost - zoals in mijn beleidsplan voor Oro / Azië - dan betaalt de bond 2.500 euro en de speler neemt een lening van 2.500 euro per maand rentevrij. Binnen twee jaar weet een speler en de bond of het doel gehaald kan/zal worden. De speler en/of de bond kan dan besluiten het contract te stoppen, zodat de schuld beperkt blijft. Echte toppers zullen nu geld gaan verdienen op toernooien en krijgen een groot deel of de gehele schuld kwijtgescholden omdat ze het hebben gehaald.

Voor de spelers die het niet hebben gehaald is er een leningsschuld van zo'n 25.000 euro als ze helemaal niets hebben kunnen bereiken. Voor dit bedrag hebben ze twee jaar lang als topsporter hun droom kunnen beleven. En ze hebben in zichzelf geïnvesteerd, want ik weet uit ervaring dat mensen met een topsportmentaliteit het veel makkelijker hebben in het bedrijfsleven.

Het is jammer dat je van zulke ideeën niets terug ziet in het beleidsplan van Badminton Nederland. Er staan enkel en alleen ouwe plannen is en mist elke vorm van creatief denken.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!