Leenstelsel gaat studiebeurs vervangen
Het idee dat ik een kleine zes maanden geleden op het internet heb gezet over de sportbeurs zie je nu ook terug als regeringsvoorstel.
Met als argumentatie 'het investeren in jezelf'. Dat is precies hoe ik het ook zie. Als je verwacht dat anderen zoals een bond of het NOC*NSF in je moeten investeren, dan is dat in mijn ogen dat jij zelf als sporter niet gelooft dat het waard is geld in jezelf te steken.
Het is bekend dat het niet eenvoudig is om sponsors te vinden (ook al lukt het nog steeds veel sporters dat toch voor elkaar te krijgen). De oude manier om geld binnen te krijgen werkt niet meer. En wat gebeurt er in onze sport... iedereen gaat enkel en alleen maar klagen. De bond klaagt, het bestuur klaagt, de spelers klagen en niemand komt er met oplossingen.
In het topbadmintonbeleidsplan staat een keurige opsomming van de kosten maar helemaal niets over hoe die betaald moeten worden. In datzelfde plan staat hoeveel spelers er zouden moeten zijn en dat de spelers in de periode 2009-2012 onvoldoende inzet en motivatie hadden en dat dit voor de periode 2013-2016 verlangd gaat worden van de spelers. Daarnaast moeten de trainers elk jaar de mogelijkheid hebben spelers die niet voldoende inzet of progressie hebben uit de selectie te zetten.
Mijn antwoord hierop was heel simpel. Zorg ervoor dat je zulke spelers niet hebt en dat je niet in ongewenste situaties komt. Een leenstelsel voor topsporters is daar een perfect middel voor. Als je over voldoende talent en motivatie beschikt, dan kan je via Badminton Nederland bij een bank een lening krijgen voor de financiering van je topsportopleiding. De bond maakt met een bank afspraken voor een sponsordeal in de vorm van een win-win situatie. De bank krijgt reclame bij de spelers die zo'n lening hebben en bij Badminton Nederland. De spelers krijgen een rentevrije lening maar kunnen deze via een bonussysteem omlaag brengen door het halen van doelstellingen die ze samen met de technische staf hebben gemaakt.
Ik stel me dat zo voor dat wanneer een speler in de finale van de EK staat de lening voor 100% vervalt voor de speler. De bond neemt deze lening dan over en betaalt deze af aan de bank. Je kunt je ook voorstellen dat de bank meewerkt aan zo'n kwijtschelding door al naar gelang de prestaties van de speler negatieve rente gaat rekenen. Dus de lening is niet meer rentevrij, maar de bank betaalt rente terug aan de speler.
Dit geeft een hoop voordelen:
- Je krijgt alleen nog maar super gemotiveerde spelers in je selectie.
- De wil om hard te willen trainen en er alles voor over te hebben is hoger.
- Spelers zullen veel meer eisen stellen aan de trainers en deze verantwoordelijk houden.
- De bond heeft er een nieuwe sponsor bij die meewerkt aan de financiering van het topsportbeleid.
- De bank heeft er een nieuw product bij en krijgt reclame terwijl ze enkel en alleen meer betalen voor spelers die het goed doen en dus meer in de media verschijnen.
Je bent gewoon van een heleboel vervelende situaties af. Spelers die niet echt geloven in zichzelf gaan wat anders doen. Trainers hoeven niet meer zoveel op te letten of een speler wel zijn best doet. De bond besteedt alleen maar geld aan die spelers die ook echt aan de top komen.
In mijn plan moet er nog steeds een basis zijn dat door de bond wordt betaald voor iedere speler. Maar dat moet nooit meer zijn dan 50% van de kosten. Dus als een plaats in de selectie 5.000 euro per maand kost - zoals in mijn beleidsplan voor Oro / Azië - dan betaalt de bond 2.500 euro en de speler neemt een lening van 2.500 euro per maand rentevrij. Binnen twee jaar weet een speler en de bond of het doel gehaald kan/zal worden. De speler en/of de bond kan dan besluiten het contract te stoppen, zodat de schuld beperkt blijft. Echte toppers zullen nu geld gaan verdienen op toernooien en krijgen een groot deel of de gehele schuld kwijtgescholden omdat ze het hebben gehaald.
Voor de spelers die het niet hebben gehaald is er een leningsschuld van zo'n 25.000 euro als ze helemaal niets hebben kunnen bereiken. Voor dit bedrag hebben ze twee jaar lang als topsporter hun droom kunnen beleven. En ze hebben in zichzelf geïnvesteerd, want ik weet uit ervaring dat mensen met een topsportmentaliteit het veel makkelijker hebben in het bedrijfsleven.
Het is jammer dat je van zulke ideeën niets terug ziet in het beleidsplan van Badminton Nederland. Er staan enkel en alleen ouwe plannen is en mist elke vorm van creatief denken.
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
Tabeling en Piek missen drie matchpoints bij hun afscheid als badmintonduo
Robin Tabeling en Selena Piek zijn er in Den Bosch, bij hun laatste optreden als badmintonduo, niet in geslaagd voor de derde…
27 oktober 2024
Oranje-duo Robin Tabeling en Selena Piek zondag in finale van Yonex Dutch Open
Robin Tabeling en Selena Piek staan zondag in de finale van het gemengddubbel op de Yonex Dutch Open 2024. Het Oranje-duo (WR-16)…
26 oktober 2024
Tabeling en Piek winnen Nederlands onderonsje op Yonex Dutch Open
Op de Yonex Dutch Open hebben Robin Tabeling en Selena Piek de kwartfinales van het gemengddubbel bereikt. Het als eerste…
25 oktober 2024
Overtuigend begin Robin Tabeling en Selena Piek op hun laatste Yonex Dutch Open
Het Oranje-duo Robin Tabeling en Selena Piek won de Yonex Dutch Open al in 2019 en 2022 en versloeg donderdag het koppel…
24 oktober 2024
Meer artikelen over beleidsplan
- Badminton Nederland Jaarplan 2021: coronavirus bepaalt de koers - Badminton Nederland
- Badminton Nederland verloor 15% van haar jeugdleden in 2018 - Badminton Nederland
- Vanavond aftrap van A Clear Future 2015 - Badminton Nederland
- De verschuiving - Ron Daniëls
- Nog nooit heeft een bestuur zo weinig steun gehad - Ron Daniëls