Leon Ham terug op Oro

Leon Ham terug op Oro

Ik ben weer terug! Of weer weg, het is maar net hoe je het bekijkt.

› support ons met een Tikkie!

In ieder geval, ik ben weer in Denemarken met alweer een trainingsweek achter de rug. Ik ben samen met Harm van Schaik (afgevaardigde Badminton Nederland en trainer in opleiding) naar het fantastische eiland Orø afgereisd op vrijdag. Eenmaal aangekomen stond er een heerlijk avondmaal om ons te wachten dat Ron Daniëls voor ons gemaakt had. Iets wat ik erg gemist had afgelopen maanden.

Voor de mensen die mij nog niet kennen. Ik ben Leon Ham, ben 18 jaar oud en heb van augustus tot november vorig jaar getraind met Ron Daniëls en Duong Nhut Huynh op een klein eiland in Denemarken genaamd Orø. Vervolgens ben ik naar huis gegaan, veel gewerkt en nu dus weer terug op Orø.

Het was een hele interessante week geweest tot nu toe. Want naast Harm was er nog een afgevaardigde van Badminton Nederland die eens wilde kijken hoe het trainingsgebeuren op Orø eraan toe gaat. Niemand minder dan Jeroen Beelen was er 4 dagen lang om te observeren en discussiëren over trainingen, visies, topsport en uiteraard de situatie van Badminton Nederland.

Ik heb erg naar uitgekeken om weer met Ron aan de slag te gaan. Weg uit Nederland waar er een middelmatigheid heerst op het gebied van trainen, trainingen en trainers. Gewoon weer vol er tegenaan zoals ik graag doe. Ik merk dat al een aantal onderdelen waar we vorig jaar aan gewerkt hebben inmiddels ingesleten is. Zo is mijn around the head al een stuk verbeterd en maak ik wat minder fouten. Maar nu moet ook mijn voetenwerk langzamer om juist sneller te worden. Maar gelukkig begrijpt iedereen wat ik daarmee bedoel. Zo niet? Vraag het maar aan je trainer, die weet het vast.

Maandag en dinsdag ben ik samen met Huynh en Harm naar Holbæk gegaan en hebben Huynh en ik meegetraind met de badmintonclub daar. Een middelmatige club voor Deense begrippen. Echter Harm schrok van het niveau dat er heerst. HOOG voor Nederlandse maatstaven. "Alsjeblieft hé", "potverdorie" en "jeetje mina" zijn zomaar wat kreten die de hal doorvlogen. De trainer op maandag is Mads Pieter Kolding. Wie? Ja die, een top mixspeler in Denemarken die onder andere de Dutch Open won afgelopen keer. Fantastische trainer zou je zeggen. Mwa... een goede speler hoeft nog geen goede trainer te zijn!

Hij is erg veel bezig met de juiste muziek af te spelen dan mij te vertellen dat ik beter een backhandgrip op mijn forehand achterin kan gebruiken dan een forehandgrip. Maar toch heeft iedereen respect voor hem. Op dinsdag is er een ook een trainer-speler. Een zeer aardige kerel uit het eerste team laat de spelers wat oefeningen draaien terwijl hij op de fitnessmachine zit te fietsen. Ook geen supertrainer.

Hoe komt het dan dat alle spelers toch zo goed zijn vroegen wij ons allen af. Na intensief onderzoek te hebben gedaan kwamen wij erachter dat de jeugdspelers uiterst goede techniek training krijgen. Zo kunnen ze al allerlei slagen uitvoeren als ze groter worden en kunnen ze dan werken aan hun fysieke toestand en tactisch inzicht. Daarnaast spelen ze veel samen met elkaar en dagen elkaar uit voor wedstrijdjes en spelletjes. Ze brengen elkaars niveau omhoog. Dat is wat je hier overal ziet. De spelers maken elkaar beter.

Donderdagavond is er voor de jeugd op het eiland training. Ons als 'professionele' badmintonners werd uitaard gevraagd of wij hun training wilde geven. Prima toch. Kan ik meteen hetgeen dat ikzelf geleerd heb overbrengen aan de kinderen. We hebben dubbelsystemen en rotaties geoefend. Na de training vroegen twee kerels aan Huynh en mij of ze een keertje samen met ons alleen konden trainen. Huynh nam een jong talent dat snel op iets uitgekeken is en verveeld raakt onder haar hoede. Ik ging met een veertien jaar oude jongen aan de slag die een kop groter is dan ik en een ijzeren conditie heeft, maar niet zoveel techniek. Dus ik heb wat nettechnieken aangeleerd met als uitgangspunt het gebruik van fingerpower. Hij kreeg het aardig onder de knie na een eerste keer. Maar fingerpower leer je niet in een dag. Deze manier van slaan kost tijd en training. Het is een techniek waar ikzelf erg fan van ben. Toen ik het een aantal goede Deense spelers het zag doen dacht ik: huh, kan dit? Is dit mogelijk?

Ik ga weer verder met trainen, een goede ervaring opdoen en genieten. Ik blijf stukjes schrijven en jullie op de hoogte houden!

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badminton World Federation bevriest wereldranglijsten

Badminton World Federation bevriest wereldranglijsten

De badmintonwereldbond heeft vandaag aangekondigd dat ze de wereldranglijsten en jeugdwereldranglijsten zal bevriezen tot nader…

31 maart 2020

IOC-lid Dick Pound: Olympische Spelen worden uitgesteld

IOC-lid Dick Pound: Olympische Spelen worden uitgesteld

De Olympische Spelen worden uitgesteld vanwege het coronavirus. Dat heeft het Canadese IOC-lid Dick Pound tegenover de…

23 maart 2020

Drie instromers Nationale S-1 selectie voor het seizoen 2020-2021

Drie instromers Nationale S-1 selectie voor het seizoen 2020-2021

Kirsten de Wit, Iris van Leijsen en Dyon van Wijlick zijn uitgenodigd om bij de Nationale S-1 selectie op Papendal te komen…

18 maart 2020

Olympisch Trainingscentrum Papendal gesloten voor topbadmintonners en andere sporters

Olympisch Trainingscentrum Papendal gesloten voor topbadmintonners en andere sporters

NOC*NSF adviseerde vanmiddag alle trainingscentra voor topsporters voorlopig te sluiten. Het trainingscentrum in Papendal gaat…

15 maart 2020

Coronavirus: Dutch International 2020 postponed

Coronavirus: Dutch International 2020 postponed

The escalations around Covid-19 have followed one another at a rapid pace globally, certainly since our last report.

13 maart 2020

Nieuwe maatregelen Badminton Nederland tegen verspreiding coronavirus in Nederland

Nieuwe maatregelen Badminton Nederland tegen verspreiding coronavirus in Nederland

Vanmiddag heeft de Nederlandse regering nieuwe maatregelen genomen en NOC*NSF heeft geadviseerd om alle sportevenementen…

12 maart 2020

Sociale onthouding: Brabantse Jeugdkampioenschappen Badminton 2020 afgelast

Sociale onthouding: Brabantse Jeugdkampioenschappen Badminton 2020 afgelast

In verband met de uitbraak van het Coronavirus worden wereldwijd preventieve maatregelen genomen om verdere verspreiding van het…

12 maart 2020

Selena Piek en Robin Tabeling naar kwartfinales All England 2020 na spannende wedstrijd tegen nummer 1 van de wereld

Selena Piek en Robin Tabeling naar kwartfinales All England 2020 na spannende wedstrijd tegen nummer 1 van de wereld

Selena Piek en Robin Tabeling boekten een geweldige overwinning door de nummer één van de wereld te verslaan. In de…

12 maart 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!