WEB-TV: grote kansen voor de 'kleine' sporten
Sport en televisie: het is van oudsher een gouden combinatie. Terwijl omroepen en zenders elke dag weer met hun 'gewone' programma's strijden om de kijker, vegen de grote sportwedstrijden met relatief gemak de vloer aan met deze programma's.
Jij het nieuws, wij een tikkie!
Met name grote sporten als voetbal, formule 1 en tennis en de niet-te-missen sportevenementen als de Olympische Spelen, het WK voetbal en de Tour de France weten jaar in, jaar uit miljoenen kijkers naar de beeldbuis te trekken. De verschillende TV-zenders spelen hier gretig om in met voorbeschouwingen, nabeschouwingen, analyses, praatprogramma's, TV-quizjes, documentaires, etc. Toch zit er een keerzijde aan het succes van de grote sporten, namelijk een chronisch en groeiend gebrek aan aandacht voor de 'kleine' sporten.
Frustratie
Het is stiekem een beetje een persoonlijke frustratie. Naast groot voetballiefhebber, ben ik vanaf jongs af aan ook handballer in hart en nieren. De laatste jaren meer vanaf de zijlijn, maar als zo'n sport eenmaal in je bloed zit, gaat het er niet snel meer uit. Nog altijd consumeer ik dus gulzig alles wat er op TV over handbal voorbij komt sprinten. Letterlijk: sprinten, want als je iets te lang met je ogen knippert is het alweer voorbij. Nu ik aan de andere kant, de maker kant, van het televisiescherm zit, begrijp ik goed waarom dit zo is. Toch had ik de hoop dat het anno 2014 een ander verhaal zou zijn.
Tijdens mijn opleiding Nieuwe Media en Digitale Cultuur is mij regelmatig een mooie belofte gedaan. De belofte dat er, met de komst van on-demand en de voortdurende ontwikkeling van het wereldwijde web, een nieuw medialandschap zou ontstaan. Een landschap waarin juist dit soort niches allemaal een eigen beeldkanaal / platform zouden krijgen. Het 'nadeel' van televisie is namelijk tegelijkertijd de kracht van online. Televisie, en met name de commerciële, zal zich altijd op een relatief brede doelgroep blijven richten, waarbij online zich juist kan (en moet?) focussen op de niches. Hoewel er een aantal mooie initiatieven is ontstaan en de 'kleine' sporten online zeker een plek hebben veroverd, is deze belofte nog steeds niet volledig ingevuld.
Wat is hier de oorzaak van? Waarom is er nog steeds geen wekelijks online handbaljournaal met samenvattingen, interviews en achtergronden analyses? Hetzelfde geldt voor sporten als korfbal, volleybal en in mindere mate sporten als wielrennen en atletiek. Voor Fox Sports maken wij de populaire web-tv voetbalprogramma's 90 Seconds en Sidekick TV voor sociale media, maar voor de kleinere sporten lijkt dit een soort ver-van-mijn-bed-show. Ik heb geprobeerd de mogelijke redenen (en oplossingen) op een rijtje te zetten.
Lees de rest van dit artikel op de website van Sportnext.
QR-code voor dit artikel
Subsidies geschrapt voor topbadminton
Vorige week werd bij Badminton Nederland bekend dat de subsidies geschrapt worden. Is badminton minder populair geworden en wat…
19 december 2024
Topbadmintonner Debora Jille: zet badminton(spelers) niet buitenspel
Dit is mijn allereerste bijdrage op LinkedIn en ik heb altijd gehoopt en ernaar toe gewerkt dat mijn eerste post een hele…
16 december 2024
Debora Jille pakt titel in vrouwendubbel in Schotland
Debora Jille heeft samen met Sara Thygesen de titel gewonnen in het vrouwendubbel op de Scottish Open. In de finale was de…
24 november 2024
Dubbel pech voor DKC?
Afgelopen maandag kwam het slechte nieuws van Badminton Nederland hard aan dat beide gemengddubbel winstpunten tegen Smashing…
18 november 2024
Meer artikelen over web
- Ga nu aan de slag met het nieuwe verenigingsprogramma! - Badminton Nederland
- Uitkomsten Panel Badminton Nederland: Communicatie en website - Badminton Nederland
- Webinar over grensoverschrijdend gedrag op 15 november 2023 - Badminton Nederland
- Met een nieuwe visie meer en betere trainers voor badmintonners - Badminton Nederland
- Paul Kleijn is bezig met formatie van nieuw bestuur Badminton Nederland - Paul Kleijn