Met een nieuwe visie meer en betere trainers voor badmintonners

Met een nieuwe visie meer en betere trainers voor badmintonners
Moederdag 2019

Momenteel wordt er door trainers veelal vanuit hun eigen ervaring (o.a. als speler) op heel veel verschillende, eigen manieren training gegeven. Het werd daarom tijd voor een leerlijn vanuit Badminton Nederland om daarin trainers op te leiden en te ondersteunen.

› alles over het Badminton Festival!

De nieuwe leerlijn moet zorgen voor het verspreiden van één filosofie over kennisdeling en de manier van training geven en opleiden. Het doel hiervan is dat er in heel Nederland op dezelfde manier, op elk niveau, badmintontechniek wordt aangeleerd. Dat bijvoorbeeld de backhandgrip en -slag overal in het land op dezelfde wijze wordt getraind.

De huidige opleidingen voldeden in de afgelopen jaren zeer zeker, maar uit de praktijk bleek dat er behoefte was aan meer aandacht voor badmintontechniek en -tactiek. Er is nu een opleiding nodig die in de basis goed badminton aanleert en die plezier centraal stelt, want de trainer heeft niet alleen een rol in sporttechnische ontwikkeling, maar is ook cruciaal in het behoud en werven van leden.

Wat gaat er anders worden?

Om het niveau van de trainingen te verhogen moet er meer techniekgericht getraind worden en de basis die daarvoor gebruikt wordt is de BWF-filosofie, uiteraard toegepast op de Nederlandse situatie. De nieuwe trainersopleidingen zullen hogere instroom- en uitstroomeisen kennen. Er worden door heel veel trainers/begeleiders, zeker op lagere speelniveaus, ook trainingen gegeven en om de filosofie zo breed mogelijk uit te zetten, wordt hiervoor de cursus Baantrainer aangeboden. Deze dient als basis van waaruit iedereen die zich bezig houdt met het geven van training op dezelfde en juiste manier, inspirerend en motiverend, technieken aanleert.

De komende jaren worden ook de opleidingen Verenigingstrainer, Toptrainer en Elitetrainer ontwikkeld. Hiermee is de Sportleider 2 badminton komen te vervallen en worden de Sportleider 3 badminton en Sportleider 4 badminton op termijn vervangen door de opleidingen Verenigingstrainer en Toptrainer.

Trainers van de technische staf op Papendal worden ingezet om hun kennis te delen door het ontwikkelen van deze opleidingen en het geven van masterclasses en bijscholingen.

De bijscholingen die dit seizoen worden gegeven zijn bedoeld om de reeds opgeleide trainers te vertellen over de nieuwe filosofie en om structuur aan te brengen in de nieuwe leerlijn. Bijscholingen zullen veel meer over badmintonkennis gaan en minder over sportkennis.

Zoals technisch directeur Claus Poulsen hierboven al aangeeft is de visie op opleiden veranderd. Het is in de afgelopen jaren gebleken dat het lastig is om een groep trainers op hetzelfde moment op een bepaalde plaats te krijgen, waardoor het beschikbare aanbod niet door iedereen kan worden gevolgd. Daarnaast vinden wij dat er meer gebruik gemaakt moet worden van digitale hulpmiddelen en dat leren in de praktijk van de trainer centraal moet staan. Als het kan moeten wij ook gerichter kennis aan de cursist aanbieden. Met de nieuwe vorm van leren, hybride leren, kan dat. Masterclasses worden aangevuld met e-learning en praktijkbezoek(en). Met deze opzet kan Badminton Nederland elk individu een opleiding aanbieden.

Cursus Baantrainer

De cursus Baantrainer is bedoeld voor iedereen die actief is met training voor jeugd, recreanten en beginnende badmintonners en meer wil weten over badminton en training geven. Daarnaast is de cursus ook geschikt voor trainers die kennis willen nemen van de nieuwe filosofie en daarom is het een licentiewaardige bijscholing voor SL2B- en SL3B-trainers.

De cursus is bewust gratis gehouden voor lidverenigingen, om de cursus zo voor iedereen binnen de verenigingen van Badminton Nederland toegankelijk te zijn (dus bijvoorbeeld ook voor ouders van jeugdleden die zelf geen lid zijn), een investering in de sport, met het doel de kennis van opleiden met zoveel mogelijk mensen te delen en de trainers als onderdeel van ledenbehoud in te zetten. Een leuke, interessante en leerzame training zorgt er namelijk voor dat mensen langer bij de vereniging blijven badmintonnen.

Onze missie is om 24/7 trainers op maat te helpen bij het geven van trainingen, waardoor de techniek van spelers wordt verbeterd en mensen langer zullen kunnen blijven spelen op hun niveau.

Site mijnbadmintontraining.nl

In lijn hiervan komt er ook een website waarop veel praktische oefeningen worden aangeboden. Uit de Trainersmonitor van 2016 bleek dat trainers/begeleiders graag ondersteund willen worden bij de voorbereiding en uitvoering van hun trainingen door gebruik te kunnen maken van standaard oefenvormen. De website mijnbadmintontraining.nl gaat dit jaar online en daarop komen per doelgroep oefeningen waarmee volgens de nieuwe filosofie goed badminton aangeleerd kan worden. In eerste instantie alleen voor jeugd, want daar was de grootste vraag naar. De overige doelgroepen volgen later.

Wat willen we bereiken

Technisch directeur Poulsen: "Het zou mooi zijn als over 5 a 7 jaar de eerste resultaten te zien zijn van talenten die zich aandienen en getraind zijn door de coaches die aan de hand van de nieuwe filosofie deze spelers hebben opgeleid, het niveau van de badmintontraining op topniveau is en op de korte termijn om 150 trainers aan de cursus baantrainer te laten deelnemen in 2017."

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Oranje zegekar dendert door op dag twee European Games 2019

Oranje zegekar dendert door op dag twee European Games 2019

Ook op dag 2 van de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) hebben Mark Caljouw, Soraya de Visch Eijbergen en de koppels…

26 juni 2019

Volle bak winst voor Nederlandse badmintonners bij Europese Spelen in Minsk

Volle bak winst voor Nederlandse badmintonners bij Europese Spelen in Minsk

Op de openingsdag van het badmintontoernooi van de Europese Spelen 2019 in Minsk hebben alle Nederlandse badmintonspelers…

24 juni 2019

Halve finales Irish Para-badminton International eindstation Megan Hollander

Halve finales Irish Para-badminton International eindstation Megan Hollander

Bij de FZ Forza Irish Para-Badminton International 2019 in Dublin is Megan Hollander er helaas niet in geslaagd de finale te…

23 juni 2019

Syrische vluchteling Aram Mahmoud krijgt beurs van IOC voor TOKYO2020 kwalificatietraject

Syrische vluchteling Aram Mahmoud krijgt beurs van IOC voor TOKYO2020 kwalificatietraject

Ik ben erg blij om te melden dat het IOC vandaag, op Wereld Vluchtelingendag, via Olympic Solidarity een beurs heeft toegekend…

20 juni 2019

Voorbeschouwing: topbadmintonner Mark Caljouw derde geplaatst tijdens European Games 2019 in Minsk

Voorbeschouwing: topbadmintonner Mark Caljouw derde geplaatst tijdens European Games 2019 in Minsk

Van vrijdag 21 tot met zondag 30 juni 2019 vinden in Minsk (Wit-Rusland) de Europese Spelen 2019 plaats. Het badmintontoernooi…

19 juni 2019

Jeugdbadmintonners Wessel van der Aar en Ties van der Lecq  bij Outdoor Badminton Festival op 6 en 7 juli in Zandvoort

Jeugdbadmintonners Wessel van der Aar en Ties van der Lecq bij Outdoor Badminton Festival op 6 en 7 juli in Zandvoort

Op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2019 vindt op het Burgemeester Van Fenemaplein in Zandvoort het Badminton Festival plaats. Dit is…

19 juni 2019

Voorstel nieuw contributiesysteem per 1 januari 2020 afgewezen tijdens Jaarvergadering Badminton Nederland

Voorstel nieuw contributiesysteem per 1 januari 2020 afgewezen tijdens Jaarvergadering Badminton Nederland

Op zaterdag 15 juni jl. heeft in Vergader- en Congrescentrum De Schakel in Nijkerk de Jaarvergadering van Badminton Nederland…

17 juni 2019

Imke van der Aar: come back stronger

Imke van der Aar: come back stronger

Last period I have been struggling with my old injury again. So for now no tournaments...

14 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!