SportSport

Alex van Zaanen: zonder opoffering hoor je niet in de topsport thuis

Alex van Zaanen: zonder opoffering hoor je niet in de topsport thuis

Badmintonfotograaf Alex van Zaanen schrijft in een van zijn reacties: "Kijk eens de documentaire over Ireen Wüst over wat dat gezin heeft opgeofferd om Ireen naar de top te krijgen waar ze nu is. Als talenten / ouders dat niet willen horen ze niet in de topsport thuis."

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Van Zaanen schrijft dit met referentie aan de opofferingen die volgens hem verwacht mogen worden van ouders en talenten volgend uit de nieuwe plannen van Badminton Nederland rondom het trainen bij verschillende academies.

Dit roept felle reacties op. Hieronder een stukje uitgebreide feedback van Henri Vervoort.

Dat in andere sporten en ook in badminton soms flinke opofferingen nodig zijn is 1 ding, maar dat je dus nu ervan uitgaat dat "that the way to go is", of dat het een ideale situatie is, of dat "zij deed het, dus kunnen wij het ook"...

"Als Talenten/ouders dat niet willen horen ze niet in de topsport thuis"....ehm hoe kan ik dit op een respectvolle manier zeggen? dat is 1 van de minst doordachte en kortzichtige dingen die ik op badmintonline heb gelezen... waarom zeg ik dit?

Heel simpel we hebben het hier over een sport waar nauwelijks geld in zit (het is geen golf), dus als je dit op hoog niveau wilt spelen wordt er sowieso al erg veel gevraagd van passie. we hebben het hier over NJS onder 17 en onder 15!!! niet over onder 19 of senioren, dan zou ik al iets meer erin kunnen meegaan en het dan anders omschrijven.

Onder 17 en Onder 15, dat wil zeggen: het ontwikkelen van alle technische, fysieke, tactische basisvoorwaarden, waarbij zeker in de onder 15 het fysieke veel meer constructief en blessurevoorkomend moet zijn, daar is het vooral heel veel leren...en hoe meer uren je tegen een shuttle slaat, des te beter in de zogenaamde "golden age" van motorische ontwikkeling... uren reizen is geen pre.

Je geeft in een andere reactie aan dat enkele spelers dat nu al doen omdat trainingen hun niet aanstaan (ik ken de geruchten ook, Amersfoort naar Almere of andersom), ik hoor ook heel veel geruchten dat de nationale trainingen door vele spelers zwaar onder de maat wordt gevonden en dat ze er enkel heengaan omdat ze anders bang zijn voor de "man/vrouw met de hamer", maar in ieder geval geld: mooi voor hun, maar dat iets gebeurd maakt het geen goed idee. Je kunt ook een auto rijden met je voeten, maar dat maakt het geen goed idee...om een metafoor te gebruiken.

Je opmerking over de naam van de trainer... tsja. ik kan en wil er niet over oordelen... het maakt namelijk niets uit, het plan deugt van geen kanten als je topsport voor ogen hebt.

Wat jij zegt in het kort is dit:

Het is niet ideaal, maar de enige manier om topsport te bedrijven is de 2 extreem nuttige en kwaliteitsrijke trainingen van de bond te gebruiken...als je dezelfde tijd zou gebruiken om op je academie en club te trainen en extra structureel werk zou doen (CS, techniek, fysiek etc wat maar nodig wordt geacht).

Zou het dan echt zoveel slechter zijn dan die twee trainingen waar je nogal wat voor moet doen?

Ik ben het, zoals je begrijpt, daar totaal niet mee eens.

Dan heb je nog scholen/academie genoemd..het kan kloppen dat je ook spelers NJS bij scholen hebt rondlopen, mooi. In structuur BNL is het Papendal, academie, school in die volgorde... Maar als ze met hun badmintonschool en club op 5 baantrainingen per week komen en extra werk daarbuiten doen, dan zie ik in de Onder 15 en Onder 17 niet zoveel problemen. Vervolgens is het aan de supervisor van de bond (zoals omschreven in mijn voorstel kan Kneefel dat bijvoorbeeld doen) om met enige regelmaat de ontwikkeling te volgen. (ik heb hierover al een voorstel geschreven enige tijd terug op deze site, hoe je een veel betere structuur kunt opzetten en ook dat voorstel was zonder twijfel beter doordacht dan dit NJS plan en ik ben de eerste om toe te geven dat ook daarin niet alles ideaal is.)

Generatie laten gaan? Welke? Dit plan lijkt me een vrij goede methode om een generatie te laten gaan... de meesten gingen al met de pest in hun lijf naar enkele trainingen van BNL toe.

Ze vragen extra kosten, extra opofferingen, extra reistijd, extra belasting door het reizen, enzovoorts, alles voor 2 vaak vervangende trainingen???

WAT IS DE MEEROPBRENGST VOOR EEN SPELER / OUDERS????? het koekje dat ze naar toernooien mogen? Tsja... nou ja, dan kunnen we wel ophouden denk ik.

Dat er structuur moet komen e.d. mee eens, maar dit plan is gewoon niet houdbaar, slecht doordacht, en zonder badmintonvisie.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Op zaterdag 8 en zondag 9 juni vinden in het T-Kwadraat in Tilburg de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024 (NJK) plaats en…

8 may 2024

Drie nieuwe instromers in S-1 selectie Badminton Nederland

Drie nieuwe instromers in S-1 selectie Badminton Nederland

Per 1 augustus 2024 stromen Dion Hoegen, Vihaan Shah en Sterre Bang in bij de S-1 selectie op Papendal.

8 may 2024

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!