SportSport

No pain, no gain

No pain, no gain

Twijfel is een van de lastigste tegenstanders van iemand die fulltime met de sport bezig is. De kans dat je de doelstelling haalt, is zo verschrikkelijk klein.

De kleine kans binnen onze sport komt niet eens door het feit dat er geen talent zou zijn. Het komt vooral omdat de bereidheid om echt 'ALLES' te geven er niet is.

Dat alles geven komt ook nog eens voort uit onwetendheid wat ouders, spelers en leiders aan de andere kant van de wereld WEL willen doen om de top te halen. Je kunt verschillende artikelen lezen op het internet waarin de vraag wordt gesteld of het hier gaat over training of marteling van de jonge sporters. In Azië zelf heb ik verhalen gehoord die ik hier liever niet wil beschrijven omdat ze je voorstellingsvermogen te boven gaan. Ik kan het niet bewijzen dat het ook echt zo is en dan kan je het ook maar beter niet in een stukje zetten.

Over de meer milde vormen is het wel mogelijk iets te zeggen omdat je kan verwijzen naar onderzoeksjournalistiek zoals de Daily Mail. Deze 'gewone' manieren van training heb ik zelf ook gezien in Azië. Er zijn daar dan ook maar weinig mensen die hier wat op tegen hebben. Achter de schermen gaat het er echter nog iets harder aan toe en word je gevraagd de spelers harder aan te pakken.

Met de training en mentaliteit die we hier in Europa hebben, is je kans alleen door dit gegeven al tot achter de 0,zoveel procenten gekomen om een ere plaats op de Spelen te halen. Je bent dus nagenoeg alleen nog maar aan het trainen om met de grote jongens mee te spelen. Je moet een uitzonderlijk talent zijn om echt mee te kunnen tellen op de belangrijke toernooien. Terwijl iedereen schande spreekt over doping, de oneerlijkheid hiervan en de lichamelijke schade die het aanricht, hoor je nooit wat over de trainingsmethode die er wordt toegepast.

Er kan maar weinig twijfel over zijn dat dit zowel lichamelijk als geestelijk niet erg gezond is om zo met spelers om te gaan en al helemaal niet met kleine kinderen.

Over mijn training word vaak gezegd dat die hard is en voor Europese begrippen is. Dat is denk ik ook wel het geval, maar het komt natuurlijk niet in de buurt van wat ze in Azië doen. Omdat ik in lange periodes in Azië training heb gegeven zie ik wel dat heel erg veel spelers een totaal onrealistisch beeld hebben over hun eigen kunnen en al helemaal over wat ze willen bereiken in hun sport. Spelers gaan vaak veel te lang door terwijl al heel vroeg bleek dat ze een aantal onderdelen van het talent niet hadden en/of ze niet bereid waren die extra stappen te zetten.

De klok tikt en wanneer is het te laat om de top te halen? Het is te laat als je nog bezig bent waar jeugdspelers in Azië mee werken terwijl jij zelf al jaren geen jeugd meer bent. Dan is er geen rol voor je weggelegd binnen de talentsport. Dat wil niet zeggen dat je moet stoppen met je sport, maar je moet gaan kijken of je het op een andere manier moet invullen.

De leeftijd voor vrouwen en mannen is niet hetzelfde. Als je als 20-jarige vrouw je talent nog niet hebt kunnen laten zien dan kom je er niet. Als man heb je een paar jaar meer, maar ook dan kan je stellen dat je de doorbraak gemaakt moet hebben voordat je tussen 22 en 24 bent. Daarna heb je het probleem dat je daarna achterhaald bent, jouw spel, training en de opbouw daar naartoe is van een tijd die niet meer past in wat er vandaag nodig is om de top te halen.

Als je aan talentontwikkeling zou willen doen als bond is daar een totaal andere aanpak voor nodig. Er zullen relatief veel spelers door de molen moeten op een jonge leeftijd en dan maar selecteren op een aantal belangrijke onderdelen. Er zijn maar weinig talenten die al heel vroeg laten zien hoe groot hun talent is. Bij alle andere zal je toetsen moeten inbouwen in de begeleiding en bij het niet halen van de toets is het afscheid nemen. Dit geldt niet alleen van de kant van de organisatie maar ook voor de kant van de speler. Je moet de speler laten zien en voelen wat er van je wordt verwacht en dat kan vaak lelijk tegenvallen en totaal niet voldoen aan het plaatje dat de speler in het hoofd had over topsport.

Als je de link hebt bekeken, dan mag het duidelijk zijn dat de zeer jonge sportertjes in China weten wat er van ze wordt verwacht en dat de weg naar goud pijn zal doen. Deze zeer brute manier is absoluut verwerpelijk, maar we moeten wel zoeken naar een manier waarop we dit duidelijk kunnen maken zonder dat we de jeugdsporters beschadigen. Hier op Oro probeer ik een balans te vinden tussen de harde aanpak in Azië en de slimme aanpak in Denemarken. Ik heb de perfecte balans nog niet gevonden maar ik weet wel wat ik NIET wil in talentontwikkeling.

Tot op heden ben ik er niet in geslaagd om beleidsmakers in Nederland te overtuigen van een nieuwe, betere aanpak van trainersopleiding en talentontwikkeling. Er is ook geen overleg tussen de bond en andersdenkende trainers in/uit ons land over de veranderingen. Er wordt zo hier en daar eens een e-mail gestuurd maar het beleid hobbelt rustig door in de verkeerde richting met vooral de verkeerde mensen achter het stuur van dit los geslagenschip. En de berging ervan gaat na de ramp meer kosten dan het nu proberen te redden en op koers te brengen.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badminton en corona update (week 22)

Badminton en corona update (week 22)

In een wekelijkse update willen wij jullie graag op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen omtrent de badmintonsport en…

29 mei 2020

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Tijdens de persconferentie van de overheid op woensdag 27 mei werd duidelijk dat sportscholen per 1 juli weer open mogen mits zij…

28 mei 2020

Badminton en corona update (week 21)

Badminton en corona update (week 21)

Na de persconferentie van de overheid op dinsdag 19 mei jl. is er helaas geen nieuws te melden over het feit of binnensporten…

20 mei 2020

Acht handige tips voor beginnende airbadmintonners!

Acht handige tips voor beginnende airbadmintonners!

AirBadminton is geschikt voor jong en oud en ook voor alle niveaus. Of je nu een topbadmintonner bent of een sporter die voor het…

12 mei 2020

Youtuber Milo ter Reegen ambassadeur AirBadminton

Youtuber Milo ter Reegen ambassadeur AirBadminton

Mijn naam is Milo ter Reegen, en inmiddels al ruim zeven jaar actief op YouTube onder de naam 'MILO'. Hier plaats ik video's die…

12 mei 2020

Lancering AirBadminton in Nederland

Lancering AirBadminton in Nederland

Met veel trots en plezier mogen wij een gloednieuwe flitsende sport aan Nederland presenteren: AirBadminton. Een nieuwe frisse en…

11 mei 2020

Tactiek en techniek gaan hand in hand

Tactiek en techniek gaan hand in hand

Als we het hebben over tactiek dan wordt er vaak gedacht aan een tactisch plan om de wedstrijd te winnen. Hoewel strategie een…

7 mei 2020

Handige downloads: badminton sportprotocol voor verenigingen

Handige downloads: badminton sportprotocol voor verenigingen

Op 21 april heeft het kabinet aangegeven om de maatregelen omtrent sport vanaf 29 april op een aantal punten te versoepelen. Met…

29 april 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!