SportSport

Predictable badminton reviewed

Predictable badminton reviewed
StudentenlevenStudentenleven

Last year I started in Belgium at the camp of Roel Van Heuckelom with instructions for coaches about the subject of service and predictable badminton.

› alles over de Nederlandse Badminton Eredivisie!

It were some basic descriptions on where to place your service in order to know where you can expect the next shot back again.

There are a couple of things you need to know about our sport to understand how you can predict what will happen. The things that have been written about this before are nice but not what it really comes down to and that is the position of the racket, where you hit the shuttle in relation to your body position.

The position of the racket is what makes badminton predictable. When you take the things that some writers on this site have been saying about this subject and you take it to the next level you get to the hardcore point.

Predictable badminton is nothing more than using the most logical physical possibilities available and it starts with playing 'with' and 'against' the hand. To play with the hand is to follow the natural movement of your arm to hit the shuttle, whereas against the hand you have to change the angle of your racket towards you arm to hit the shuttle to play the shuttle in the none natural direction.

Shuttles you can hit in front of your body will give a cross shot when you play them with the hand. If you want to play them long line you have to correct the angle of your racket and thereby play against the hand. The shots in front of your body are in general soft shots without too much pressure. Where the shots come with more pressure the reaction time is less and you will take the shuttle later in its flight. Now the angle of the racket position towards you body changes and thereby also the result of playing 'with' the hand.

When you can no longer hit the shuttle in front of your body and now take the shuttle next to or past the body line the 'with' the hand shot changes from cross to long line and the cross shot is now an 'against' the hand stroke.

Most players on semi top level play the shuttle back without thinking and therefor will play automatically strokes with the hand. These are also the most fast strokes and have more power than the strokes against the hand. Strokes against the hand are technically more difficult and you have to make the choice to play a stroke like that. You can say that strokes with the hand are made subconsciously and the ones against the hand are done consciously.

90% of the time players are not playing conscious and don't follow a tactical plan, therefor are also most of the strokes with the hand. This is also the reason why strokes against the hand are so good to use for deceptions because most players want to move to positions that are in the path of with the hand.

Also the place where the shuttle has been played is important. A long fast drop past the service line will give you a lob as return and almost never a net drop and because the shot is played fast it will come back has a long line lob because again it is the stroke that is played with the hand.

If the drops getting shorter to the net the rules from with and against the hand do no longer apply. About the situations at the net I will write some other time, because it also involves some contradicted grip changes that are not used a lot in Europe.

Examples predictable badminton in the service on the right side of the court with a right handed player are mostly for double situations. Please remember that these are NOT rules. It is just most likely to happen with some logical explanations.

Yellow: this is the most used service in doubles. It will give in 90% half cross shots as a return and can be taken with both FH and BH grip. All BH grips have the with the hand situation to the left side of the opponent and with the FH to the right side. It is however very easy to play against the hand in both situations so every side is possible and there is a very good option for deception this way. In the yellow field it is also possible to kill the shuttle if the service is a little too high.

Green: here the service starts to come on the FH side and a little away from the player, a very short service will result in a with the hand stroke and that will be a cross in most of the situations. If the service is a little longer it is very well possible that the shuttle will not come cross because the with the hand situation has changed, so long line is a good option now specially as a deception shot. The cross is also in tactic the best option because from the green position you are very close to the middle of the court with a BH defense. A lift to the right side of the court will open the FH defense with a lot less options. Play to the left side of the court is possible but the element of surprise is very important so deception have to be used.

Red: this is the short service to the outer side of the court, a short return is the most logical return if you are not too late in the reaction, a cross shot is no option also because you open your side of the court too much in that situation.

Orange: again a little longer service to avoid a net return and give to possibility for the attack, a service here will give a long line opening in de back part of the court.

This article is not for elite players, we use it in Denmark on second division level ladies doubles. At this level in the mens doubles you can already see that there are exceptions to these rules. The better players will recognize your tactic but on junior level and until second division Danish level you can use it with success. I also do realize that this article is very short and that there is a lot more to be said about it, I just wanted to start the discussion on predictable badminton and I hope you see it as a start.

Duong Nhut Huynh

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Huynh Nhut Duong

Huynh Nhut Duong

Huynh Nhut Duong is een Vietnamese badmintonspeelster die de opleiding tot elitecoach volgt in Denemarken. Ze verblijft daarvoor op het eiland Oro.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Duinwijck boekt grote overwinning tegen Roosterse

Duinwijck boekt grote overwinning tegen Roosterse

Op 20 oktober was het de beurt aan Roosterse BC om de reis naar Haarlem te maken. Na een paar verrassende uitslagen door de…

21 oktober 2019

Zondag Denmark Open 2019: Aziatische spelers bewegen makkelijker over de baan

Zondag Denmark Open 2019: Aziatische spelers bewegen makkelijker over de baan

Vandaag begon het toernooi pas om 12.00 uur. Dat betekende uitslapen en een ochtendwandeling. Dat was nodig na veel stil zitten…

21 oktober 2019

Coachen of niet coachen? Dat is de vraag!

Coachen of niet coachen? Dat is de vraag!

Eigenlijk wilde ik dit artikel schrijven als een soort open brief, maar ik besefte dat ik daarop toch geen antwoord zou krijgen.…

20 oktober 2019

Nederlandse Badminton Eredivisie: VELO verslaat Smashing met grote cijfers

Nederlandse Badminton Eredivisie: VELO verslaat Smashing met grote cijfers

In de strijd om een plaatsje in de kampioenspoule heeft VELO goede zaken gedaan door de 7-1 overwinning tegen Smashing. Na de…

20 oktober 2019

Nederlandse Badminton Eredivisie: Almere nog ongeslagen

Nederlandse Badminton Eredivisie: Almere nog ongeslagen

Opnieuw doet Almere goede zaken in de Nederlandse Badminton Eredivisie. Met een 8-0 overwinning op het Groningse AMOR kon de…

20 oktober 2019

Zaterdag Denmark Open 2019: Chen Long houdt Viktor Axelsen uit finale

Zaterdag Denmark Open 2019: Chen Long houdt Viktor Axelsen uit finale

Na een niet al te lange nacht, (u heeft hier kunnen lezen dat het vrijdagavond laat, of liever gezegd zaterdagochtend heel vroeg,…

20 oktober 2019

Vrijdag Denmark Open 2019: Carolina Marin terug van weggeweest

Vrijdag Denmark Open 2019: Carolina Marin terug van weggeweest

Vandaag begon het toernooi niet zo vroeg als gisteren, gisteren begon het al om 09.00 uur. Caroline Marin zou om 15.00 uur aan de…

19 oktober 2019

Donderdag Denmark Open 2019: Anders nog geen Viktor

Donderdag Denmark Open 2019: Anders nog geen Viktor

Het was een vreemd begin van de dag op het toernooi. Al om 09.00 was de damesdubbel van Selena en Cheryl gepland. Het toernooi…

18 oktober 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!