clubzoeker

Badminton Vlaanderen worstelt met ranglijstsysteem

Badminton Vlaanderen worstelt met ranglijstsysteem

Op 19 mei 2015 vond in Kraainem de laatste van verschillende werkvergaderingen plaats die de problematiek besprak en oplossingen probeerde te vinden over klassementen, rankings, gradings, tornooireglementeringen etc.

clubzoeker

Maak kennis met Kelly van Buiten!

Samen met de collega’s van LFBB werden urenlang simulaties gemaakt, specifieke probleemgevallen besproken, alle tegenstrijdige reglementering bekeken, aanpassingen gemaakt zodat eenduidigheid bereikt kon worden en vooral naar oplossingen gezocht voor clubs die nu reeds bezig zijn met de organisatie van hun tornooi. Is dit het eindpunt? Zeker niet, seizoen 2015-2016 zal een intermediair seizoen worden. Er zijn nog een aantal zaken die aangepakt moeten worden op Vlaams en op nationaal niveau. Zeer kortelings zal dan ook de volgende vergadering plaatsvinden om zaken te bespreken waarvoor nog geen oplossing werd gevonden voor dit seizoen. Op de Algemene Vergadering van Badminton Vlaanderen zal de planmatige aanpak verder voorgesteld worden.

Welke aanpassingen zullen er gebeuren vanaf volgend seizoen? We geven kort de essentie weer.

Er zullen slechts drie deliberaties zijn voor stijgen en dalen (1/12, 1/4 en 15/7). De eerstvolgende deliberatie is dus 15 juli 2015.

Er zullen slechts twee Grades zijn, Standaard en Top. Enkel de tornooien die een hoge standaard hebben worden Top. De criteria zijn nog niet helemaal bepaald, maar een van de zaken zal zeker zijn de sterkte van uw deelnemersveld. Het kan ook dat u een sterk deelnemersveld hebt zonder een A tornooi te zijn, het zal zelfs mogelijk zijn om een Top tornooi te zijn indien u enkel C1, C2 en D bijvoorbeeld aanbiedt. Er wordt enkel gekeken naar de reeksen die u organiseert. De Grade wordt pas toegekend na het sluiten van de inschrijvingen.

Er wordt gewerkt aan een oplossing om te vermijden dat topspelers in een bepaalde discipline, zich ook inschrijven in een andere discipline met lagere sterktegraad, terwijl ze intrinsiek veel te sterk zijn voor die sterktegraad.

De puntentabellen voor tornooien worden degressief aangepast. Dit betekent dat u als winnaar van een tornooi nog wel evenveel punten krijgt, maar de anderen minder en minder. U zal dus niet meer zo snel stijgen als u geen goede prestaties haalt op tornooien. Simulaties leren ons dat er 25 tot 30 % minder punten verdiend kunnen worden door spelers die niet doorstoten naar de laatste rondes.

Interclubcompetitie wordt opgewaardeerd. Uw tien beste competitieresultaten zullen in rekening gebracht worden voor uw ranking. Wel wordt er per gewonnen wedstrijd een correctiefactor toegepast om het evenwicht niet te hard te verstoren. Voor de provinciale en Vlaamse competitie zal er een nettowinst mogelijk zijn van 10%. Voor Nationale en buitenlandse competitie zal deze nog hoger zijn.

Verder kunnen we ook melden dat de reglementen C260 en C270 aangepast worden naar een Nationaal reglement, waarbij onder andere de sancties voor afwezigheden worden aangepast, aanpassing boetesysteem en de procedure voor plaatsing hoofdtabel en aanduiding reservespelers. Betreffende dit laatste kan nu reeds worden gezegd dat enkel het tijdstip van inschrijving als parameter gebruikt zal worden voor tornooien georganiseerd door clubs (uitzondering zijn kampioenschappen en specifieke jeugdtornooien (YBJMC)).

Het zal verder absoluut verboden blijven om in te schrijven in twee of meer toernooien waarvan toernooidagen samenvallen. Ook melden we nog dat er gewerkt wordt aan een uniformisering van periode van inschrijving voor een tornooi, het sluiten en de lottrekking. Het reglement C100 zal in overleg met LFBB aangepast worden.

Tenslotte willen we nog melden dat vanaf 1 juli 2015 de heer Ed Van den Eijnde het dienstencentrum van Badminton Vlaanderen zal vervoegen als administratief medewerker voor competitieve sportbeoefening. Zijn voornaamste taak zal zijn het ranking systeem en de klassementen (in nauwe samenwerking met de Nationale Verantwoordelijke, de heer Mathieu Van Bouwel), maar zal ook betrokken worden bij de organisatie van tornooien en competitie in het algemeen. Hij zal deeltijds actief zijn en voornamelijk bereikbaar op maandag, dinsdag en woensdag voor uw vragen over ranking en klassementen. U kent Ed ook als coördinator van het jeugdbadmintonplus project. Dit zal hij naast zijn functie als administratief medewerker blijven doen.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
DKC gaat op voor tweede landstitel

DKC gaat op voor tweede landstitel

Na 2013, 2015, 2017 en 2019 staan de badmintonners van DKC voor de vijfde keer in de finale om de landstitel. Alleen in 2015…

24 maart 2023

In gesprek met Jan Helmond: het schip Badminton Nederland dat van richting moet veranderen

In gesprek met Jan Helmond: het schip Badminton Nederland dat van richting moet veranderen

Langere tijd geleden had ik een gesprek met Jan Helmond, voorzitter van Badminton Nederland. Één van de afspraken…

23 maart 2023

Voeg ook jouw badmintonclub toe aan onze clubzoeker!

Voeg ook jouw badmintonclub toe aan onze clubzoeker!

Op badmintonline.nl bieden we alle badmintonclubs in Nederland een clubprofiel aan, ook badmintonverenigingen die lid zijn van…

21 maart 2023

Kwartfinale All England 2023 eindstation voor topbadmintonners Robin Tabeling en Selena Piek

Kwartfinale All England 2023 eindstation voor topbadmintonners Robin Tabeling en Selena Piek

Deze week nam een kleine selectie Nederlanders deel aan de Yonex All England Open 2023 in Birmingham, Engeland. Het is een BWF…

18 maart 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!