clubzoeker

Primorye Europees clubkampioen

Primorye Europees clubkampioen

Het Russische Primorye heeft in het Franse Tours het Europese Club Kampioenschap gewonnen, zeg maar de Champions League van het badminton.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

De topfavoriet haalde het met 3-1 van het Franse Aix Université, met onze Belgische kampioene Lianne Tan in de gelederen. Landskampioen BC Zwijndrecht eindigde deze week als derde in groep 4.

De Russen met Europese toppers als Ivan Sozonov, Vladimir Ivanov, Nina Vislova, Anastasia Chervyakova en Valeria Sorokina in hun gelederen waren een maatje te groot. In ware een XL-versie wist het topreekshoofd deze week zijn opstelling uit te buiten. Sozonov en Ivanov zijn de regerende Europese kampioenen in het heren dubbel met daar bovenop nog de vice-titel van Ivanov in het enkelspel. Terwijl Vislova en Sorokina op de Olympische Spelen van Londen nog verrassend uithaalden door in de omstreden dames dubbel het brons in de wacht te slepen. In de groepsfase had Primorye geen partij aan de Luxemburgse kampioen Fiederball Scheffleng en de Zwitserse nummer één BC Uzwil, telkens werd het 5-0. In de kwartfinale wisten Mark Caljouw en Alida Chen de Nederlandse kampioen BC DKC 0-2 voor te brengen, maar waren er nog de drie dubbelpartijen die het tij deden keren. De Russen al bij al nog vlot door naar de halve finale. Daarin werd afgerekend met de Italiaanse hoofdmacht uit Milaan. Vladimir Ivanov hield in de verlenging van de derde game Wisnu Putro af en bracht zo zijn team op voorsprong. Deze spannende opener kende weinig navolging: Yang Xie verpletterde Ramona Gloria Pirvanescu met 21-8 21-2 waarop Ivanov-Sozonov niet konden achterblijven, 21-10 21-3 tegen Holm-Kantioler. BC Milano, in de groepsfase nog autoritair en in de kwartfinale met 3-2 te sterk in een Zuid-Europees onderonsje met Spaans kampioen Oviedo, mocht desalniettemin met opgeheven hoofd de bronzen medaille in ontvangst nemen.

Aix Université was eveneens oppermachtig gebleken in de groepsfase. De Fransen dienden enkel in hun openingswedstrijd tegen de IJslandse kampioen TBR een puntje toestaan. Dit gebeurde bij een beslissende 4-0 tussenstand in het dames dubbel. Belgisch Kampioene Lianne Tan kwam overigens in die openingswedstrijd niet in actie. Wel in de resterende groepswedstrijden waar zowel van het Finse Helsingfors BC als het Nederlandse DKC BC met droge 5-0 afstand werd genomen. Tan speelde telkens het dames dubbel met Petya Nedelcheva (voormalig nummer 3 van de wereld) en deed daar tegen DKC ook nog een vlotte overwinning in het dames enkel bovenop. In de kwartfinale ging Aix voorbij de Zwiterse hoofdmacht Uzwil. Tan tekende het derde en beslissende punt op tegen Cendrine Hantz, de nummer 222 op de ranglijst. Het werd 21-6 21-8. De halve finale werd een zekerheid voor het Franse thuispubliek: een eigen team zou doorstoten naar de finale. Chambly was de favoriet op basis van voorgaande resultaten, maar in het Europese circuit wordt er gestreden naar één partij per discipline. Hierdoor was het de ploeg van Lianne Tan dat door zijn sterke hoofdspelers met 3-1 aan het langste eind trok. Chandra, Tan en Grosjean-Labar wisten de 0-1 voorsprong van Mateusiak-Bankier uit.

De finale tussen Primorye en Aix UniversitAé werd er zo een waarvan iedere ploeg uitblonk in zijn geliefkoosde disciplines. De Russen zijn oppermachtig in de dubbelspelen terwijl de Fransen het van de enkelspelen moeten hebben. Sozonov en Sorokina klopten in de eerste wedstrijd Grosjean en Nedelcheva. Van een wedstrijd was nauwelijks sprake. Dat was wel het geval in de heren enkel. Vladimir Ivanov had zijn handen vol aan Indra Bagus Ade Chandra. Beter: het was 'meneer' Tan die de eerste game won en zijn achterstand in game twee zodoende afknabbelde tot op 19-19. Ivanov wist te ontkomen aan een matchpunt tegen of verlengingen en dwong een beslissende game af. Die derde game was er een van Russisch overwicht waar de Franse veer gespannen bleef doch stelselmatig afzwakte. Na een felbevochten partij kwam Priomorye na net geen 50' wedstrijd 2-0 voor. Een belangrijk punt in het vervolg van deze Europese finale. Alle Franse (en Belgische) hoop kwam vervolgens te liggen op Olympic Tan. Zij ging, net als in al haar andere wedstrijden afgelopen week, voortvarend van start. Yang Xie kwam geheel wat te kort en liep voortdurend achter de feiten aan. Uiteindelijk won Lianne Tan de derde finalewedstrijd na een half uur spelen met 21-15 21-14. Het bracht haar club bij een 1-2 tussenstand terug in de wedstrijd, al zou winnen heel moeilijk worden. Daarvoor was het verloop van de herenenkel van cruciaal belang. De Fransen moesten het herendubbel koste wat het kost winnen waarop Tan met Nedelcheva in de allesbeslissende damesdubbel Vislova en Xie zouden bekampen. Zover kwam het echter niet. Ivanov en Sozonov (WR 12) losten de verwachtingen geheel in en lieten geen spaander heel van Citron en Grosjean. Met 21-6 en 21-10 in amper 21' won Primorye de finale met 3-1. De Russen hesen zich richting het hoogste schavotje in de Europese clubcompetitie.

Buiten Lianne Tan, die afgelopen week al haar wedstrijden won, kwamen er nog Belgen in actie. BC Zwijndrecht trad als Belgisch kampioen aan met Stijn De Langhe, Daan Philips, Hans Willems, Vincent Habryn (FRA), Joke De Langhe, Rachelle Haan (NED) en Monique Broeke (NED). Hun openingswedstrijd bleek achteraf bepalend te zijn in strijd om de tweede plaats en bijgevolg een stek bij de beste acht. Dit had een stunt geweest. Tegen de Tsjechische kampioen stonden de Antwerpenaren immers 1-2 voor. De tegentreffer tussendoor kwam al moeizaam tot stand aangezien Stijn De Langhe het de Poolse nummer één Adrian Dziolko (BWF #74) knap lastig maakte. Uiteindelijk wisten de Tsjechen alsnog het tij te keren en met 3-2 te winnen. Tegen groepswinnaar en uiteindelijk bronzen medaillewinnaar Milano was de landskampioen geheel kansloos (0-5), maar tegen het Noorse Kristiansand BK was het dan weer sterker. Rachelle Haan in het dames enkel, de afscheidnemende Stijn De Langhe in het heren enkel en Haan-Broeke in het dames dubbel bezorgden Zwijndrecht de 3-2 overwinning. De Belgen hadden er dus reden toe om algeheel met opgeheven hoofd het toneel in Tours te verlaten.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw heeft zich helaas niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Caljouw voldeed aan de internationale…

23 may 2024

RTC Haarlem in september van start

RTC Haarlem in september van start

Badminton Nederland is blij en trots om te melden dat we in samenwerking met BC Duinwijck per 1 september starten met een nieuw…

22 may 2024

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!