Primorye Europees clubkampioen

Primorye Europees clubkampioen
StudentenlevenStudentenleven

Het Russische Primorye heeft in het Franse Tours het Europese Club Kampioenschap gewonnen, zeg maar de Champions League van het badminton.

› alles over de Nederlandse Badminton Eredivisie!

De topfavoriet haalde het met 3-1 van het Franse Aix Université, met onze Belgische kampioene Lianne Tan in de gelederen. Landskampioen BC Zwijndrecht eindigde deze week als derde in groep 4.

De Russen met Europese toppers als Ivan Sozonov, Vladimir Ivanov, Nina Vislova, Anastasia Chervyakova en Valeria Sorokina in hun gelederen waren een maatje te groot. In ware een XL-versie wist het topreekshoofd deze week zijn opstelling uit te buiten. Sozonov en Ivanov zijn de regerende Europese kampioenen in het heren dubbel met daar bovenop nog de vice-titel van Ivanov in het enkelspel. Terwijl Vislova en Sorokina op de Olympische Spelen van Londen nog verrassend uithaalden door in de omstreden dames dubbel het brons in de wacht te slepen. In de groepsfase had Primorye geen partij aan de Luxemburgse kampioen Fiederball Scheffleng en de Zwitserse nummer één BC Uzwil, telkens werd het 5-0. In de kwartfinale wisten Mark Caljouw en Alida Chen de Nederlandse kampioen BC DKC 0-2 voor te brengen, maar waren er nog de drie dubbelpartijen die het tij deden keren. De Russen al bij al nog vlot door naar de halve finale. Daarin werd afgerekend met de Italiaanse hoofdmacht uit Milaan. Vladimir Ivanov hield in de verlenging van de derde game Wisnu Putro af en bracht zo zijn team op voorsprong. Deze spannende opener kende weinig navolging: Yang Xie verpletterde Ramona Gloria Pirvanescu met 21-8 21-2 waarop Ivanov-Sozonov niet konden achterblijven, 21-10 21-3 tegen Holm-Kantioler. BC Milano, in de groepsfase nog autoritair en in de kwartfinale met 3-2 te sterk in een Zuid-Europees onderonsje met Spaans kampioen Oviedo, mocht desalniettemin met opgeheven hoofd de bronzen medaille in ontvangst nemen.

Aix Université was eveneens oppermachtig gebleken in de groepsfase. De Fransen dienden enkel in hun openingswedstrijd tegen de IJslandse kampioen TBR een puntje toestaan. Dit gebeurde bij een beslissende 4-0 tussenstand in het dames dubbel. Belgisch Kampioene Lianne Tan kwam overigens in die openingswedstrijd niet in actie. Wel in de resterende groepswedstrijden waar zowel van het Finse Helsingfors BC als het Nederlandse DKC BC met droge 5-0 afstand werd genomen. Tan speelde telkens het dames dubbel met Petya Nedelcheva (voormalig nummer 3 van de wereld) en deed daar tegen DKC ook nog een vlotte overwinning in het dames enkel bovenop. In de kwartfinale ging Aix voorbij de Zwiterse hoofdmacht Uzwil. Tan tekende het derde en beslissende punt op tegen Cendrine Hantz, de nummer 222 op de ranglijst. Het werd 21-6 21-8. De halve finale werd een zekerheid voor het Franse thuispubliek: een eigen team zou doorstoten naar de finale. Chambly was de favoriet op basis van voorgaande resultaten, maar in het Europese circuit wordt er gestreden naar één partij per discipline. Hierdoor was het de ploeg van Lianne Tan dat door zijn sterke hoofdspelers met 3-1 aan het langste eind trok. Chandra, Tan en Grosjean-Labar wisten de 0-1 voorsprong van Mateusiak-Bankier uit.

De finale tussen Primorye en Aix UniversitAé werd er zo een waarvan iedere ploeg uitblonk in zijn geliefkoosde disciplines. De Russen zijn oppermachtig in de dubbelspelen terwijl de Fransen het van de enkelspelen moeten hebben. Sozonov en Sorokina klopten in de eerste wedstrijd Grosjean en Nedelcheva. Van een wedstrijd was nauwelijks sprake. Dat was wel het geval in de heren enkel. Vladimir Ivanov had zijn handen vol aan Indra Bagus Ade Chandra. Beter: het was 'meneer' Tan die de eerste game won en zijn achterstand in game twee zodoende afknabbelde tot op 19-19. Ivanov wist te ontkomen aan een matchpunt tegen of verlengingen en dwong een beslissende game af. Die derde game was er een van Russisch overwicht waar de Franse veer gespannen bleef doch stelselmatig afzwakte. Na een felbevochten partij kwam Priomorye na net geen 50' wedstrijd 2-0 voor. Een belangrijk punt in het vervolg van deze Europese finale. Alle Franse (en Belgische) hoop kwam vervolgens te liggen op Olympic Tan. Zij ging, net als in al haar andere wedstrijden afgelopen week, voortvarend van start. Yang Xie kwam geheel wat te kort en liep voortdurend achter de feiten aan. Uiteindelijk won Lianne Tan de derde finalewedstrijd na een half uur spelen met 21-15 21-14. Het bracht haar club bij een 1-2 tussenstand terug in de wedstrijd, al zou winnen heel moeilijk worden. Daarvoor was het verloop van de herenenkel van cruciaal belang. De Fransen moesten het herendubbel koste wat het kost winnen waarop Tan met Nedelcheva in de allesbeslissende damesdubbel Vislova en Xie zouden bekampen. Zover kwam het echter niet. Ivanov en Sozonov (WR 12) losten de verwachtingen geheel in en lieten geen spaander heel van Citron en Grosjean. Met 21-6 en 21-10 in amper 21' won Primorye de finale met 3-1. De Russen hesen zich richting het hoogste schavotje in de Europese clubcompetitie.

Buiten Lianne Tan, die afgelopen week al haar wedstrijden won, kwamen er nog Belgen in actie. BC Zwijndrecht trad als Belgisch kampioen aan met Stijn De Langhe, Daan Philips, Hans Willems, Vincent Habryn (FRA), Joke De Langhe, Rachelle Haan (NED) en Monique Broeke (NED). Hun openingswedstrijd bleek achteraf bepalend te zijn in strijd om de tweede plaats en bijgevolg een stek bij de beste acht. Dit had een stunt geweest. Tegen de Tsjechische kampioen stonden de Antwerpenaren immers 1-2 voor. De tegentreffer tussendoor kwam al moeizaam tot stand aangezien Stijn De Langhe het de Poolse nummer één Adrian Dziolko (BWF #74) knap lastig maakte. Uiteindelijk wisten de Tsjechen alsnog het tij te keren en met 3-2 te winnen. Tegen groepswinnaar en uiteindelijk bronzen medaillewinnaar Milano was de landskampioen geheel kansloos (0-5), maar tegen het Noorse Kristiansand BK was het dan weer sterker. Rachelle Haan in het dames enkel, de afscheidnemende Stijn De Langhe in het heren enkel en Haan-Broeke in het dames dubbel bezorgden Zwijndrecht de 3-2 overwinning. De Belgen hadden er dus reden toe om algeheel met opgeheven hoofd het toneel in Tours te verlaten.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Almere met 7-1 te sterk voor DKC in Nederlandse Badminton Eredivisie

Almere met 7-1 te sterk voor DKC in Nederlandse Badminton Eredivisie

Met nog twee wedstrijden voor de boeg in de kampioenspoule gaat Almere riant aan kop. Opnieuw winst en nu moest DKC er met 7-1…

19 januari 2020

Victor Swedish Open 2020 met Amy Tan en Iris Tabeling

Victor Swedish Open 2020 met Amy Tan en Iris Tabeling

Van donderdag 16 tot en met zondag 19 januari vindt in het Zweedse Uppsala de Victor Swedish Open 2020 plaats, onderdeel van de…

16 januari 2020

Jelle Maas en Robin Tabeling uitgeschakeld bij DAIHATSU Indonesia Masters 2020

Jelle Maas en Robin Tabeling uitgeschakeld bij DAIHATSU Indonesia Masters 2020

In Jakarta (Indonesië) heeft het koppel Jelle Maas / Robin Tabeling zich niet geplaatst voor de tweede ronde van de DAIHATSU…

15 januari 2020

Duinwijck zet grote stap richting play-offs

Duinwijck zet grote stap richting play-offs

Zaterdagavond 11 januari was het de beurt aan Duinwijck om aan te treden in Den Haag tegen DKC. Voordat de wedstrijd begon was er…

13 januari 2020

Goede overwinning in Limburg voor VELO

Goede overwinning in Limburg voor VELO

Het eerste team van VELO heeft zaterdagavond een knappe 6-2 overwinning behaald tegen Roosterse BC. Na de nederlaag tegen de…

12 januari 2020

Almere blijft winnen: 8-0 zege op Hoornse

Almere blijft winnen: 8-0 zege op Hoornse

Opnieuw heeft Almere een grote stap gezet richting de finale om het landskampioenschap. In en tegen Hoorn werd de maximale score…

12 januari 2020

Hans Macaré overleden

Hans Macaré overleden

Ons bereikte het trieste bericht dat Hans Macaré is overleden.

10 januari 2020

Kwartfinales Malaysia Masters 2020 eindstation voor Robin Tabeling en Selena Piek

Kwartfinales Malaysia Masters 2020 eindstation voor Robin Tabeling en Selena Piek

Het koppel Robin Tabeling / Selena Piek is er in Kuala Lumpur (Maleisië) helaas niet in geslaagd de halve finales te halen…

10 januari 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!