SportSport

Shuttle Time wordt eindelijk ingevoerd bij Badminton Nederland?

Shuttle Time wordt eindelijk ingevoerd bij Badminton Nederland?

Vorig weekend ben ik samen met Clemens Wortel naar China gereisd om daar deel te nemen aan het BWF Members Forum en de BWF Annual General Meeting (AGM).

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Om precies te zijn in Kunshan waar ook gestreden werd om de Thomas en Uber cup. Na een lange reis met tussenstop in Dubai, arriveerde we in Shanghai op Pudong Airport op donderdag. Na nog twee uur in de bus te hebben gezeten arriveerde we uiteindelijk rond 20.00 uur plaatselijk tijd in het Jinling Grand Hotel. Inchecken, douchen en daarna eten en even ontspannen.

Op vrijdag stond het BWF Members Forum op het programma. Een dag vullend programma waarin diverse thema's besproken werden. De aftrap van het BWF Members Forum werd gedaan door president Poul-Erik Hoyer. Het eerste thema wat besproken werd was Good Governance, op de agenda geplaatst omdat de laatste anderhalf jaar wel erg veel negatieve berichten naar buiten zijn gekomen rondom onder andere de FIFA en de dopingperikelen in Rusland. Het IOC en ASOIF hebben hier het voortouw in genomen. Binnen ons land is een code goed bestuur binnen NOC*NSF bekend en daar dienen wij als Badminton Nederland ook naar te handelen. Maar het feit dat dit thema besproken wordt, geeft wel aan dat niet alle landen hetzelfde denken over goed bestuur en integriteit. Adrew Ryan, Executive Director van de ASOIF, lichte een en ander toe vanuit de ASOIF en dat werd vervolgd door Gregory Verpoorten, Vice-President BWF, die een checklist met ons besprak om voor jezelf en je eigen organisatie te onderzoeken of je aan good governance doet.

Het thema waar ik naar uit keek, was BWF Strategic Plan 2016-2020. Ik was enorm benieuwd waar de BWF de komende vier jaar op wil inzetten. Het strategische plan is ook te downloaden op de website van de BWF, op de corporate website. En als ik zie waar zo op focussen rondom de badmintonners, dan klinkt dat voor mij als muziek in de oren. Men zet in op entertainment, om de fanbase te prikkelen en te betrekken. Participatie is een focus gebied, en ook binnen ons land hebben we daar zo onze wensen en dus sluit dat goed aan. Men wil de relatie met hun key-partners o.a. IOC en IPC verder uitbouwen. En natuurlijk staat bestuur op de focuslist, om de strategische plannen te implementeren via de continentale bonden.

Entertainment

Er wordt door sommige mensen wel eens wat lacherig gedaan als ik zeg dat we onze grote evenementen meer neer moeten zetten met allerhande show elementen. Nou, dat is precies waar ook de BWF op in gaat zetten. We moeten de sport meer gaan entertainen, om de fans te betrekken, ze wat te bieden. De sporters neer zetten als sterren, daar waar ik steeds praat over onze helden van de sport. De fanbase moet meer en meer betrokken worden. Daarom ook vol inzetten op social media als YouTube, Facebook, Twitter. De BWF gaat zich ook toeleggen op de Chinese varianten van deze social media, want de genoemde sites worden in China geblokkeerd en hebben een eigen variant. De sport is in China zo immens groot, dat het loont om daar op in te zetten. Voor ons zelf geldt dat ook en bevestigt wat ik al zolang roep.

Participation

Diverse malen hebben verschillende mensen mij aangegeven dat Shuttle Time een prima instrument is om in te zetten. Laatst werd ik daar wederom op gewezen en dus ben ik me daar eens nader in gaan verdiepen. Niet wetende van wat ik nu weet, heb ik daar eens goed naar gekeken en ik had er een goed gevoel bij. Ik werd steeds enthousiaster en geloof in de kracht van Shuttle Time. Vervolgens wordt het tijdens het BWF Members Forum, bij het bespreken van de strategische plannen nog eens duidelijk toegelicht. Met Shuttle Time is een instrument beschikbaar om vol te kunnen focussen op scholen. En is dat nou net wat wij zo graag zouden willen? Ik snap dan ook de opmerkingen van mensen die steeds maar vragen waarom Badminton Nederland er niets mee doet. Eerlijk is eerlijk mensen, ik snap dat ook niet. Zowel Clemens en ik zijn razend enthousiast en zullen het bespreekbaar maken binnen het bestuur.

Shuttle Time is inmiddels beschikbaar in 18 talen en daar zit Nederlands (nog) niet bij. Binnen Europa hebben reeds 27 landen Shuttle Time geïmplementeerd. En dus hebben Clemens en ik gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om er over te spreken met Brian Agerbak, de General Secretary van Badminton Europe. Badminton Europe en BWF willen ons graag helpen om Shuttle Time te implementeren in ons land. Denk dan aan het bewerken van de politiek om het op scholen in het programma te krijgen. Maar op kortere termijn kunnen we starten door van onderaf te gaan bouwen met enthousiastelingen om zo een netwerk op te bouwen. Er zijn dus volop kansen met Shuttle Time en daar kunnen we niet omheen. Overal waar we de BWF zagen, werden we geconfronteerd met Shuttle Time.

De andere twee focusgebieden zijn meer politiek strategisch. De atleet vormt het middelpunt en daar zet men in op een zuivere sport, sportiviteit, bewustzijn, onderwijs, gezondheid en welzijn. Inmiddels heeft de BWF het programma I am badminton geïntroduceerd. I am clean, I am honest, I am badminton. En we hebben daar al diverse foto's met spelers van zien passeren op de social media. Een badmintonner is sportief en eerlijk en gebruikt geen stimulerende middelen. Zo wil de BWF het imago creëren/uitbouwen dat de badmintonsport een eerlijke zuivere sport is, waar je bij wilt horen.

Het volgende thema van het BWF Members Forum was meer een politiek thema, want daar werd door een aantal personen uiteen gezet hoe men in ontwikkelingslanden de badmintonsport onder de aandacht brengt met medewerking van de UNHCR. De Special Olympics werden vervolgens besproken en die kennen we, want die zijn in Nederland al een paar keer georganiseerd. De Special Olympics is een groeiend evenement waaraan steeds meer landen mee doen. De geestelijke beperkte mensen krijgen zo dus ook het respect en podium om hun talenten te laten zien.

Een thema waarbij veel cijfers over de schermen rolden, was het mondiale bereik van badminton via de media. Uiteraard wordt in Azië enorm veel uitgezonden op de televisie. Maar wereldwijd is de aandacht groeiende voor de badmintonsport op televisie. Dat heeft met name te maken met het groeiende aantal zenders, waaronder vele sportzenders. Maar denk daarbij ook aan internet. Er wordt meer en meer uitgezonden via streamingsdiensten. En daar liggen voor ons natuurlijk nog de nodige uitdagingen, want op televisie komen we nauwelijks, maar met internet hebben we iets in handen waar we veel makkelijker beelden toegankelijk kunnen maken. Daarover zijn we ook volop aan het nadenken, want vele partijen hebben ons al geadviseerd en hulp geboden, maar het is nog een erg schimmig wereldje waar we nog niet de juiste vinger achter hebben.

Een erg verrassend thema was een bijdrage van de Russische Badminton Bond, want zij hebben een medisch rapport in handen waaruit blijkt dat door te badmintonnen je ogen kunnen verbeteren. Dus als je -5 hebt, kunnen je ogen door te badmintonnen aan zicht verbeteren en in uitzonderlijke gevallen zelfs tot 0 terug gebracht worden. Je kunt badmintonnen dus preventief inzetten om verslechtering van je ogen te voorkomen.

Als laatste werden de Olympische Spelen die aanstaande zijn besproken. Het programma werd gepresenteerd waar, hoe en wanneer. Erg veel informatie die voor onze olympia gangers erg belangrijk en nuttig is. En na deze informatie werd de lange dag afgesloten en konden we ons op gaan maken voor het galadiner.

De zaterdag stond in het teken van de Annual General Meeting (AGM), oftewel de algemene jaarvergadering. En daar worden net als bij ons en bij elke vereniging, het gevoerde beleid van het afgelopen jaar toegelicht en verantwoording voor afgelegd. Tevens kunnen daar voorstellen voor worden ingediend die behandeld worden tijdens de AGM. De BWF had zelf een paar kleine reglementswijzigingen, maar Australië had mede namens Oceanië een voorstel ingediend dat er voor zou moeten zorgen dat betaalde medewerkers van een landelijke of continentale bond niet toe kunnen treden tot het bestuur van de BWF. Dit om belangenverstrengeling te voorkomen. Echter waren er vanuit de diverse landen nog zoveel vragen over, dat dit voorstel is aangehouden en nader uitgewerkt wordt om volgend jaar opnieuw ingebracht te worden.

Verder is zo'n AGM een formeel gebeuren en was voor mij zeker de vrijdag vele malen interessanter. Na afloop van de AGM hebben we nog een drietal presentaties gekregen van aanstaande grote toernooien, waaronder de Sudirman cup die volgend jaar gespeeld wordt in Australië en daarmee is ook de locatie bekend voor de BWF AGM van volgend jaar; Australië, Gold Coast. Na de lunch hadden we de mogelijkheid om naar de finale van de Uber cup te gaan kijken en dat hebben we uiteraard ook gedaan. De dames van China wonnen van Zuid-Korea en dat in een ambiance die zijn weerga niet kent. En waar wij met de Yonex Dutch Open en Finale Carlton Eredivisie ook steeds meer entertainment brengen rondom de wedstrijden, is dat daar al algemeen goed. Past ook helemaal in hoe ik er tegenaan kijk en waar de BWF op inzet. Ook de prijsuitreiking werd met militaire precieze uitgevoerd met prachtige show elementen. Weer een aantal ideeën opgedaan voor onze eigen evenementen.

Zondag hebben we gebruik gemaakt van de uitnodiging van de BWF om naar Zhouzhuang te gaan, een water town waar vele winkeltjes zitten en waar nog de diverse ambachten worden uitgevoerd. Met een gids door de stad gelopen en mooie indrukken op gedaan. Voordat we aan de terugreis begonnen hebben we nog naar de finale van de Thomas Cup gekeken en die strijd hebben we niet af kunnen kijken, maar het was wel gaaf dat een Europees land, Denemarken, uiteindelijk de Thomas cup omhoog kon tillen. Maar toen zaten wij al in de bus naar het vliegveld.

Tussen de bedrijven door hebben we ook nog de nodige gesprekken gevoerd, met bijvoorbeeld Jimmy Andersen van Badminton Europe over alles wat met media te maken heeft. Met de afvaardiging van China om eens te polsen of en hoe we een Chinese afvaardiging naar de Yonex Dutch Open kunnen krijgen, en dat zal dan de top niet zijn, maar de (provinciale) subtop is ook heel erg welkom. Daar is de basis voor gelegd. Ook hebben we gesproken met Brian Agerbak van Badminton Europe over Shuttle Time. De nieuwe voorzitter van de Surinaamse Badminton Bond, Aubrey Nai Chung Tong, hebben we ook nog gesproken over hun ontwikkelingen en de mogelijkheden afgetast of en hoe we elkaar aan zouden kunnen vullen. Al met al een interessante reis waarbij we de nodige indrukken hebben opgedaan en het nodige huiswerk hebben mee genomen.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Paul Kleijn

Paul Kleijn

Paul is in zijn dagelijks leven Manager Verkoopkantoor bij Technische Unie en is oud-bestuurslid van Badminton Nederland.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw heeft zich helaas niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Caljouw voldeed aan de internationale…

23 may 2024

RTC Haarlem in september van start

RTC Haarlem in september van start

Badminton Nederland is blij en trots om te melden dat we in samenwerking met BC Duinwijck per 1 september starten met een nieuw…

22 may 2024

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!