Van afbraak naar restauratie
In mijn eerste column (11 september 2019) meldde ik dat het voor sommigen een aantrekkelijk idee zou zijn om een nieuwe (recreatie)bond op te richten. Klinkt goed, maar ik ben er geen voorstander van.
Jij het nieuws, wij een tikkie!
Laten we ons maar gewoon blijven richten op Badminton Nederland. BNL heeft wel meer dan een likje verf nodig. Een serieuze 'restauratie' is hard nodig. Doorgaan op de bestaande voet is onverstandig. Dat scenario leidt tot meer achteruitgang en dat wil toch niemand?
Afbraak districten
De bond heeft de afgelopen decennia fouten gemaakt, beslissingen doorgevoerd zonder daar diep over na te denken. De grootste blunder is dat de districten op een brute manier min of meer zijn afgeschaft. Natuurlijk, modernisering was nodig, maar de manier waarop dat gebeurd is, verdient geen schoonheidsprijs. Er was terecht veel verontwaardiging in badmintonland.
Grote veranderingen bij een bond als Badminton Nederland behoren met grote tact en fluwelen handschoenen doorgevoerd te worden. BNL moet het immers hebben van vrijwillige (onbetaalde) bestuurders. Ik heb enorm veel respect voor de inzet van vrijwilligers. Dáár moet de restauratie beginnen. Terug naar de achterban.
Rol van het bondsbureau
Maar we hebben toch het bondsbureau; de professionals kunnen het werk toch doen?, hoor ik wel eens om me heen. BNL is geen rijke bond, die veel goedbetaalde professionals kan aannemen. Het personeel is hoogstens in staat om de vaste klussen te doen, dus zaken als competitie en toernooien, topsport en opleidingen en een béétje promotie.
Maar wat m.i. nog altijd dé primaire taak van een bond zou moeten zijn, de sport zoveel mogelijk uitdragen en dus 'zieltjes winnen', uitgerekend daar is nauwelijks tijd voor. Het is de omgekeerde wereld.
En zo zijn we terug bij de regio's, c.q. districten. Zolang dat niet beter op poten wordt gezet, zal blijven gelden: Zonder nieuwe klanten geen florissante toekomst.
Top van de piramide
Het bondsbureau kan aan deze ongewenste situatie weinig doen. Voor het beleid is het bondsbestuur verantwoordelijk, in samenspraak met de bondsraad (de afgevaardigden). En de vraag is: werkt dat allemaal nog wel? Is BNL niet een ouderwetse organisatie in een nieuwe tijd die juist een heel andere insteek nodig heeft?
Veranderen is keihard nodig. Actie ook. Wil je iets aan je organisatie doen, richt je dan om te beginnen op de top van de piramide. Die wordt bij BNL gevormd door (op dit moment) vier vrijwillige bestuursleden en één betaalde directeur (Barbara Mura). Zoals ik het bekijk zijn ze alle vijf behoorlijk onzichtbaar. Dat moet veranderen. De directeur en ook bondsvoorzitter Michel Bezuijen zijn het aan hun positie verplicht om veel meer naar buiten te treden. Ze moeten daadkracht tonen, via o.a. blogs, interviews en zichtbaarheid.
Datzelfde hoeft niet te gelden voor functies als penningmeester en secretaris maar weer wel voor het bestuurslid Topsport, Pieter van Soerland. Hij zal veel meer als spokesman naar buiten moeten treden om - op het oog soms nogal vreemde - beslissingen uit te leggen. De topsportsector is immers hét uithangbord van de bond. Dat kun je niet zomaar neerleggen bij de technisch directeur.
'Bestuur op afstand'
Een bestuur beslist, tenzij de bondsraad dwarsligt. De vraag mag best weer eens gesteld worden: Heeft dit college nog wel de autoriteit om door te gaan? Wat mij betreft wel, maar alleen als het bestuur wordt uitgebreid met meer specialistische en actieve bestuursleden. Besturen op afstand werkt niet bij een moeizame bond als BNL.
Een nieuw bestuur behoort ook tot de mogelijkheden. Ik kan me niet voorstellen dat er geen andere, bekwame personen in het land zijn met een grote passie voor badminton, die deze uitdaging aan zouden willen gaan. En het is trouwens helemaal geen schande als één of meer leden van het huidige bondsbestuur wegens tijdgebrek afhaken. Zeker bij een drukbezette burgemeester met als onbezoldigde 'bijbaan' Badminton Nederland moet je daar begrip voor hebben.
In willekeurige volgorde even kort samengevat:
- Geef de regio's / districten een steviger positie, met een eigen verantwoordelijkheid en dito budget.
- Breid het bondsbestuur uit met meer actieve leden.
- In ieder geval de voorzitter, topsportbestuurder en directeur moeten veel zichtbaarder worden voor de buitenwereld.
Tot column 3 en ik lees graag de reacties hieronder en op Facebook. Reageren via e-mail kan ook (tedjmvandermeer@gmail.com).
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
Subsidies geschrapt voor topbadminton
Vorige week werd bij Badminton Nederland bekend dat de subsidies geschrapt worden. Is badminton minder populair geworden en wat…
19 december 2024
Topbadmintonner Debora Jille: zet badminton(spelers) niet buitenspel
Dit is mijn allereerste bijdrage op LinkedIn en ik heb altijd gehoopt en ernaar toe gewerkt dat mijn eerste post een hele…
16 december 2024
Smashing sluit 2024 af met overwinning!
Afgelopen zaterdag nam Smashing het op tegen VELO. Dit keer was de wedstrijd in Wijchen met ons enthousiast aanwezige…
15 december 2024
Nederland verslaat Turkije in eerste kwalificatieduel EK Mixteams 2025
De Nederlandse badmintonners hebben de eerste wedstrijd tijdens de kwalificatie voor het EK gemengde teams 2025 gewonnen.
4 december 2024