Hoe kan techniek mij helpen?

Hoe kan techniek mij helpen?

Een tactiek die we bij veel jongere jeugd zien, is om druk te zetten op de achterlijn, omdat de shuttle dan niet diep terug komt en we misschien de rally vlot kunnen winnen.

Ken je BC Victoria al?

Het is leuk om te zien dat een variant op deze tactiek ook op hoog niveau veel gebruikt wordt: door met een vlakke vlucht naar de achterlijn te spelen voorkom je dat de tegenstander makkelijk hoeken kan maken en het is niet makkelijk altijd een hoge kwaliteit terug te spelen.

Dit is een soort van 'in spelen en zien wat er gebeurt' en je eigen veld gesloten houden.

Om het stuk wat korter te houden gaan we vandaag in op de slagen vanuit ons voorveld naar het achterveld van de tegenstander: de lob of lift.

Om deze tactiek effectiever te kunnen uitvoeren is het materiaal van belang maar vooral ook de techniek welke hiermee gebruikt kan worden.

Een heel korte geschiedenis van de techniek van de lift

  • 1) Zware rackets dwongen tot grote lusachtige slagen
  • 2) Lichtere rackets in de jaren 80 en 90 zorgden voor pronatie-supinatie slagen, veel onderarm
  • 3) Doorontwikkelen van snaren en rackets zorgen begin 2000 voor fingerpower, veel power uit knijpbewegingen; dit helpt ook het verdekken van de slagen omdat de backswing erg beperkt wordt
  • 4) De laatste jaren zijn ook terugtrekbewegingen een goede optie om het materiaal optimaal te gebruiken; een soort korte zweepslag; dit heeft wederom het voordeel dat je lang kunt wachten met slaan en dus de schijnfactor automatisch hoger is; ook extensieslagen maken hier onderdeel van uit

Het grote verschil is niet waar de shuttle landt, maar vooral de tijd die dit kost en belangrijker nog: de tijd waarop de shuttle de racketpositie van de tegenstander voorbij komt. Hoe sneller dit gebeurt, des te beter het resultaat.

De tegenstander heeft minder tijd, slagen worden voorspelbaarder, hoeken worden weggenomen. De hoogte moet wel zo zijn dat onderscheppen niet mogelijk is wanneer er geen open veld is.

Ideaal gezien spelen we ook tegen de voeten van de tegenstander in, dit houdt bijna automatisch ook in dat we tegen de schouder en dus racketpositie spelen. Dit levert voordelen op in de zin dat het mogelijkheden wegneemt bij de tegenstander, maar daar is op deze site al een en ander over geschreven.

Welke techniek levert de beste resultaten op?

We hebben hier wat metingen mee gedaan, met shuttles die bij normaal testen op de eerste servicelijn landen1 en extensie en/of zweepbewegingen leveren ongeveer 30% tijdwinst op tegenover situatie 1 en circa 25% tegenover situatie 2.

Wanneer je gaat meten hoe zich dat verhoudt in de eerste meters, dan is dat niet makkelijk zonder over uitstekende camera's te beschikken, maar het lijkt erop dat er ook hier zo'n 35-40 procent tijdwinst is gemiddeld.

Dit betekent dat het trainen op de juiste technieken de spelers veel voordeel kan opleveren en zeker op hoger niveau een goede stap is om controle te kunnen houden en te wachten op een mindere slag waarop een versnelling mogelijk is.

Wie wil graag weten hoe zo'n slag precies werkt? Je bent van harte welkom hier in de prachtige Italiaanse bergen of op OroDenmark in de zomerperiode. Veel plezier met experimenteren!

1 = dus normaal voor het buitenland maar erg snel voor vaderlandse begrippen, wat ook een gevolg is van de matige techniekontwikkeling en te grote focus op krachtontwikkeling binnen ons badminton, maar dat is een ander verhaal

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Henri Vervoort

Henri Vervoort

Henri is actief als trainer en coach in Italië. Hij is tegelijkertijd bekend en berucht om zijn longform artikelen over badminton.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badmintonners Seinen en Piek bereiken Olympische kwartfinales

Badmintonners Seinen en Piek bereiken Olympische kwartfinales

Limburgse trots Cheryl Seinen wint in Tokio haar tweede wedstrijd in de groepsfase: samen met dubbelpartner Selena Piek eindigt…

26 juli 2021

Sterk Olympisch debuut voor topbadmintonner Mark Caljouw

Sterk Olympisch debuut voor topbadmintonner Mark Caljouw

Vanochtend vroeg won de Haagse Mark Caljouw, meervoudig Nederlands Kampioen mannenenkel, zijn Olympisch debuut tijdens het…

26 juli 2021

Hoe laat spelen de Nederlandse badmintonners vandaag in Tokio?

Hoe laat spelen de Nederlandse badmintonners vandaag in Tokio?

Op maandag 26 juli komen de Nederlandse topbadmintonners al 's nachts en in de ochtend in actie tijdens het badmintontoernooi van…

26 juli 2021

Joran Kweekel wil Nederlands Kampioen worden

Joran Kweekel wil Nederlands Kampioen worden

De tweede singelaar van Nederland heeft zich in september 2018 vier doelen gesteld met als belangrijkste: Nederlands Kampioen.…

25 juli 2021

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!