SportSport

Tactiek en techniek gaan hand in hand

Tactiek en techniek gaan hand in hand

Als we het hebben over tactiek dan wordt er vaak gedacht aan een tactisch plan om de wedstrijd te winnen. Hoewel strategie een belangrijk onderdeel is, omvat tactiek echter meer.

Tactiek gaat over alle keuzes die tijdens de wedstrijd gemaakt worden. Dit kunnen slagkeuzes zijn (waar sla ik de shuttle heen en hoe wil ik de shuttle daar krijgen), maar misschien nog wel belangrijker zijn de keuzes die gemaakt worden in het voetenwerk.

De manier waarop ik beweeg is alles bepalend voor hoe je bij de shuttle komt en of je dan nog wel de gewenste slagen kan spelen. Als ik een splitstep maak met mijn rechtervoet voor (linkshandigen moeten dit spiegelen), dan betekent dat dat ik snel naar mijn around the head hoek kan bewegen en daar dan ook gevaarlijk kan zijn. Als de shuttle echter in mijn forehand zijde komt moet ik eerst mijn voetenstand corrigeren met als gevolg dat ik later en vaak in een verdedigende positie aankom bij de shuttle. Dit noemen we met de voeten mee (in de around the head hoek) en tegen de voeten in (in de forehand) bewegen. Je wilt zoveel mogelijk tegen de voeten van de tegenstander in spelen en zelf zoveel mogelijk met de voeten mee bewegen.

Als je de shuttle in de forehand verwacht is het een goed idee om je splitstep juist met links voor te maken. Je geeft daardoor wat ruimte weg in de around the head zijde, maar je kan nu sneller en agressiever naar de forehand bewegen. Als je op die manier tegen voetenwerk aankijkt wordt het een dynamisch proces waarbij de tactische situatie bepalend is.

Tactiek en techniek gaan dus hand in hand en zijn bijna niet los van elkaar te bekijken. Beide aspecten moeten als het ware samenwerken om jezelf op de baan in een zo sterk mogelijke positie te spelen. Dit proces gaan we bekijken vanuit de context tijd, ruimte en energie. Een speler wil voor zichzelf zoveel mogelijk tijd en ruimte winnen en daardoor tijd en ruimte afnemen van de tegenstander. Op hoog niveau komt daar het begrip energie bij. Energie kan je zien als een bron waar je tijdens de wedstrijd uit put. Als deze uitgeput raakt dan verlies je waarschijnlijk de wedstrijd.

Op hoog niveau wordt het belangrijk om zelf energie te winnen en ook af te nemen van je tegenstander. Het hebben van een goede fysiek is hier een vereiste, maar veel belangrijker is hoe je met energie omgaat. Een volle benzine tank van een auto is zo leeg als je plank gas over de snelweg scheurt en dit werkt met badminton precies zo. Als je in het veld met je krachten smijt dan maakt het niet uit hoe fysiek sterk je bent, de tank is zo leeg. Je wilt dus zuinig bewegen, en er ook voor zorgen dat je tegenstander die mogelijkheid niet krijgt. Schijnslagen en tegen de voeten in spelen zijn hier uitermate geschikt voor, want deze slagen dwingen je tegenstander om constant zijn of haar voetenwerk te corrigeren en dus veel energie te gebruiken.

Een veel voorkomende situatie is dat spelers na een hoge clear op de achterlijn snel terug rennen naar het midden van het veld. Dit is perfect voorbeeld van met je krachten smijten. Je moet nu wachten op de shuttle en vervolgens weer opnieuw starten om naar de volgende hoek te bewegen. Veel energie zuiniger zou zijn om langzaam terug te bewegen (in sommige gevallen kan je zelfs wandelen) en pas aan te komen in het midden op het moment dat de tegenstander de shuttle slaat. Je verbruikt nu minder energie en doordat je niet opnieuw vanuit stilstand hoeft te starten ben je in de meeste gevallen nog sneller ook. Je wint nu dus energie en je bent sneller bij de volgende shuttle waardoor je meer mogelijkheden hebt om te spelen. Je hebt tijd, ruimte en energie gewonnen.

Tot nu toe hebben we het vooral gehad over bewuste tactische keuzes. Aan tactiek zit echter ook een onbewuste factor verbonden. In sommige situaties wordt je gedwongen om een bepaalde tactiek te spelen. Vaak heeft dit te maken met technische beperkingen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar jeugdspelers, dan zie je vaak dat er op de backhand achter wordt gedrukt. Technisch zijn er maar weinig jeugdspelers die een backhand in huis hebben. Het is gevolg is dat ze nu een hoge en te korte clear moeten terug spelen. Ze moeten namelijk achterover buigen om de shuttle terug te kunnen spelen. Op een iets hoger niveau zie je vaak dat de backhand smash verdediging met name rechtdoor wordt teruggespeeld, omdat het technisch lastig is om deze cross weg te spelen. Naast technische gebreken hebben spelers vaak ook bepaalde gewoonten die zich keer op keer herhalen. Dit kunnen bepaalde slagen zijn die steeds gespeeld worden, maar het kan ook in het voetenwerk zijn (altijd een split step met rechtsvoor, altijd terug rennen naar het midden). Hoe hoger het niveau wordt, hoe minder technische gebreken een rol gaan spelen en hoe meer je op zoek gaat naar deze gewoonten. Als coach is het belangrijk om ook op de onbewuste tactiek te letten en deze te herkennen.

De VBO organiseert momenteel de cursus 'De techniek achter de tactiek'. In deze cursus ga je kijken naar video's van spelers die met deze tactische aspecten te maken hebben en ga je deze uitgebreid analyseren. De eerste video die je gaat zien is een wedstrijd tussen twee spelers uit de top 10 van België. Deze wedstrijd leent zich perfect om veel voorkomende tactische situaties in beeld te brengen. Het gaat hier dus niet over speciale problemen, want het hadden net zo goed andere spelers kunnen zijn. Vervolgens ga je aan de slag met wedstrijden van wereldniveau. Zodoende krijg je dus een goed beeld van hoe tactiek eruit ziet op verschillende niveaus. Tenslotte ga je alle nieuwe opgedane kennis omzetten en toepassen in een trainingsadvies voor een zelf uitgekozen speler of niveau. Als je meer te weten wilt komen over tactiek is het goed idee om bij de VBO eens te informeren naar deze cursus.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Breaking: Lin Dan announces retirement

Breaking: Lin Dan announces retirement

On Saturday morning CTGN published an article in which is was announced that the Chinese legend, Lin Dan has chosen to retire…

4 juli 2020

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Onze sport is in de grootste crisis van de afgelopen 50 jaar en Badminton Nederland doet alsof er niets aan de hand is. Ze komt…

1 juli 2020

Badminton Nederland annuleert Dutch Open 2020

Badminton Nederland annuleert Dutch Open 2020

Badminton Nederland heeft besloten om de 72e editie van de Dutch Open (BWF Tour Super 100), het grootste internationale…

30 juni 2020

Badminton en corona update (week 26)

Badminton en corona update (week 26)

Yes, we mogen weer! Vanaf 1 juli is binnensport, onder voorwaarden, weer toegestaan en daar zijn wij ontzettend blij mee.

25 juni 2020

Badminton Nederland in gesprek met leverancier over AirShuttles die snel sneuvelen

Badminton Nederland in gesprek met leverancier over AirShuttles die snel sneuvelen

De introductie van de nieuwe sport was ook direct de introductie van de nieuwe AirShuttle. Op deze nieuwe AirShuttle is heel…

19 juni 2020

Badminton en corona update (week 23)

Badminton en corona update (week 23)

Gisteren werd in de diverse media nogmaals bevestigd dat de sportsector de komende maanden verder open zal gaan. Per 1 juli mogen…

5 juni 2020

Badminton en corona update (week 22)

Badminton en corona update (week 22)

In een wekelijkse update willen wij jullie graag op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen omtrent de badmintonsport en…

29 mei 2020

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Tijdens de persconferentie van de overheid op woensdag 27 mei werd duidelijk dat sportscholen per 1 juli weer open mogen mits zij…

28 mei 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!