Het hebben van de service is lang niet altijd een voordeel
Ik heb niet zo lang geleden een artikel geschreven over het feit dat als je in een set drie keer punten kan maken op je eigen service je waarschijnlijk de set zal winnen. De kans dat het fout gaat op je eigen service is 60%.
Jij het nieuws, wij een tikkie!
Klik hier voor het artikel: 'Een tactisch plan met je service'.
De speler die de service ontvangt is namelijk veel meer klaar om de rally te starten dan dat de serveerder is.
Er is wel een groot verschil tussen een korte of lange single service. Op een lange service is het veel eenvoudiger om punten te maken op je eigen service. Dit is ook logisch. Op een korte service is de reactietijd veel korter en je bent veel vatbaarder voor schijnbewegingen op een korte service.
Ondanks de enorme nadelen van de korte service gebruikt bijna iedereen deze service (en dan heb ik het over de heren, niet de dames). Het komt omdat we veel te veel kijken naar de topspelers. Die hebben de korte service vaak nodig om niet direct onder druk te komen staan, maar voor spelers die niet in de top 100 staan is deze regel juist omgekeerd.
Dit geldt trouwens niet alleen voor de service maar ook naar het midden van de baan toe bewegen in het voetenwerk. Toppers gaan terug naar het midden, lagere spelers doen daar niet verstandig aan. Gebruik maken van de hoge single service is eigenlijk precies hetzelfde als dat je de tactiek gebruikt door in een rally de shuttle hoog in het midden te spelen om het tempo uit de wedstrijd te halen en om de aanval van je tegenstander minder gevaarlijk maken.
Het is zeer goed voor spelers om eens wat statistieken te maken over hun eigen wedstrijden op video. Kijk eens hoe vaak je de eigen service verliest binnen twee of drie slagen en vergelijk de hoge en de korte single service eens met elkaar. Je zult verbaast zijn over het feit hoeveel punten er verloren gaan door een verkeerde servicetactiek.
Op heel veel trainingen ligt de focus op onnodige fouten terwijl er nagenoeg niet wordt gekeken naar waar de onnodige fout vandaan komt. Het werken aan de hoge single service is een goede manier om een flink deel van de onnodige fout te voorkomen. Ook de kwaliteit van de hoge single service is van groot belang: je moet de service zo hoog mogelijk spelen, zodat de shuttle bijna recht naar beneden valt. Dit voorkomt een harde aanval van je tegenstander, omdat de shuttle niet recht op de kurk geslagen kan worden en je daardoor dus een halve kapslag gaat krijgen als service return.
De perfecte hoge single service is niet alleen hoog, maar ook zo diep dat de tegenstander met één voet buiten het veld komt te staan op het moment van slaan.
We doen dan ook vaak single training tot vijf punten waarbij alleen maar één speler serveert. Je moet dus op vijf punten zien te komen op je eigen service. Je kunt er nog wat extra regels bij maken: als je de service hebt en je hebt de volgende twee returns van je tegenstander, dan krijg je al een punt. Ook hier kan je er weer statistieken op los laten. Met een korte service is het veel moeilijker als eerste op vijf punten te komen dan met een lange service.
Je kunt dit soort wedstrijden gewoon spelen met hele rally's, maar rally's van meer dan 3 slagen geven geen punten. Het gaat er juist om dat door een bepaald type service in je tweede of derde slag in de problemen komt (de service telt als eerste slag).
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
Nadia Choukri: Van badmintontopper naar medisch laborant - een bewuste keuze
Nadia Choukri, voormalig Nederlands kampioen badminton, staat op het punt een opmerkelijke carrière-switch te maken.
9 september 2024
Smashing versterkt eerste team voor Nederlandse Badminton Eredivisie
Vanaf dit seizoen versterkt Smashing het eerste team. De nieuwe aanwinsten uit België, Marijn Put en Freek Golinski, brengen…
9 september 2024
Robin Tabeling start tijdelijk partnerschap met Deense Alexandra Boje
Badmintonner Robin Tabeling begint dit najaar aan een nieuw en tijdelijk partnerschap met de Deense mixspeelster Alexandra Boje.
22 augustus 2024
Onderzoek: Badmintonvaardigheid jeugd neemt op camping niet significant toe
Op veel campings in binnen- en buitenland wordt in deze tijd van het jaar badminton gespeeld, maar de vraag is of dat zin heeft.
11 augustus 2024
Meer artikelen over ron daniels
- De Leerlijn van Badminton Nederland is achterhaald - Ron Daniëls
- Bamito: too little, too late - Ron Daniëls
- Wat als je goedbedoeld een slecht sportouder bent? - Ron Daniëls
- Meest gemaakte denkfouten van Nederlandse badmintonspelers - Ron Daniëls
- De 8 nations voor de U15: een ontnuchterende analyse? - Ron Daniëls