Dinsdag Dagverslag Denmark Open 2018: kennismaken met nieuwe opzet
Het is weer week 42 en dat betekent niet alleen najaarsvakantie in een deel van Nederland, maar ook dat de Denmark Open weer verspeeld zal worden.
De opzet is veranderd, het is mij op dit moment nog niet helemaal duidelijk waarom, maar dat kunnen we deze week eens rustig uitzoeken. De locatie van de hal is niet veranderd, maar de omgeving wel.
De Denen zijn al een aantal jaar in de omgeving van de hal aan het bouwen, verbouwen en de wegen aan het onderhouden. Dit jaar is de weg langs de hal aan de beurt. De mannen van de wegenbouw gebruiken de parkeerplaats voor een deel als opslagplaats. De andere parkeerplaats is door de werkzaamheden een stuk lastiger te bereiken. De grote tent die vorig jaar voor de hal stond is weg en vervangen door een kleine sponsortent van het badmintonmerk Victor, een soort gelijke tent staat aan de overkant van de weg in verbouwing (en daardoor een stuk moeilijker te bereiken) en deze is van Yonex.
Binnen is er ook een aantal dingen veranderd. Er wordt vanaf de eerste dag maar op drie banen gespeeld (andere jaren waren dat er vier), en vanaf de eerste partij op baan 1 zijn de cameramannen van de televisie actief. De reclame-uitingen zijn nog beter en meer aanwezig en de beste verandering is misschien wel dat de perskamer weer terug is op zijn oude plek boven en groter geworden is. De broodjes zijn helaas nog niet hetzelfde als twee jaar geleden, we hebben weer van die matige sandwiches. Maar ik houd hoop, vorig jaar kwamen later in de week ook de betere broodjes terug.
Wat veel groter geworden is de ruimte voor de VIPs. Het toernooi is zo goed geworden als plaats om te netwerken en zaken te doen dat er veel meer ruimte voor nodig was. Ze hebben in de zaal naast de wedstrijden banen een grote tent ingericht. Helaas kom ik daar met mijn perskaart niet naar binnen. Lezers zullen begrijpen dat dit een hint voor de redactie is.
Een andere verandering is het tijdschema. Voorgaande jaren was er een schema dat aangaf hoe laat de wedstrijd op baan zoveel zou aanvangen. Dat had voordelen, je wist ongeveer hoe laat je in de hal moest zijn om de partij van je favoriet te zien. Een nadeel was dat het schema zelden klopte en dat iedereen zat te mopperen dat ze weer eens flink achter liepen op schema of dat de baan leeg lag omdat gewacht en moest worden op de geplande aanvangstijd. De wedstrijden van dinsdag en woensdag beginnen om 09.00 uur en volgen elkaar dan op. Behalve op baan 1, daar staat nog een keer in het schema dat er niet begonnen wordt voor 17.00 uur, uiteraard werd die tijd niet gehaald en liepen ze achter op schema. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met tijdschema's van de verschillende TV-stations die de wedstrijden uit zenden.
Een nadeel van dit principe is dat je als toeschouwer minder indicatie hebt hoe laat de wedstrijd begint, voordeel echter voor de mensen in de zaal is dat het sneller achter elkaar verloopt en dat je niet meer naar een lege baan zit te kijken. Hoewel, aan het einde van de dag lagen baan 2 en 3 al leeg en moesten er op baan 1 nog drie partijen gespeeld worden. Iedere andere toernooileider zal dan baan 2 en 3 benutten, maar in dit geval kan dat niet in verband met de TV-rechten die verkocht zijn voor de geplande partijen op baan 1.
Er is dit jaar geen kwalificatietoernooi, er wordt direct begonnen met het hoofdtoernooi. Dat houdt in dat er van af dag 1 geweldige partijen op het programma staan. En we hebben geweldige partijen gezien. Als je de uitslagen terug kijkt op toernooi.nl dan kan je zien hoeveel lange partijen er gespeeld zijn.
Er was een aantal partijen bij van bekende favorieten. Favorieten die veel moeite hadden met de tegenstanders van de eerste ronde, sommigen hebben de eerste ronde met veel pijn en moeite overleefd, zoals bijvoorbeeld Saina Nehwal en Akana Yamaguchi. Anderen hebben de eerste ronde niet overleefd zoals Pusarla Sindhu en Chen Long.
Chen Long was niet in optimale vorm en had niet maximaal getraind naar dit toernooi toe. Er was totaal geen tape op zijn lichaam te zien, daar waar andere jaren een behoorlijke hoeveelheid tape aanwezig was. Normaal gesproken sporen van maximale training en belasting (kan ook zijn dat de Chinezen beginnen te twijfelen aan het nut en effect van de tape, iets wat meer mensen beginnen te doen). Chen Long leek het wel naar zijn zin te hebben op de baan. Als Chen Long niet maximaal presteert lijkt te des te meer op te vallen dat zijn techniek beperkt is, hij veel met een grip speelt, hij veel speelt met een stijve grip en dat hij het moet hebben van zijn vastheid en zijn fysieke capaciteiten. Het zou mij niet verbazen dat dit zijn laatste optreden tijdens de Denmark Open was, een soort afscheidswedstrijd.
De wedstrijden van de Nederlanders vielen een beetje tegen, er was geen sprake van een vormpiek, het was allemaal net niet. Ballen waren net te kort of te lang, ballen waren net niet precies genoeg, de concentratie was net niet goed genoeg of lang genoeg en de gretigheid leek ook net niet groot genoeg.
De verklaring die dan gegeven zal worden zal dan wijzen op de Dutch Open van afgelopen week. Je ziet wel vaker dat mensen die goed presteren op de Dutch Open tijdens de Denmark open niet goed presteren. De vraag is of die regel altijd opgeld doet. Mia Blichfeldt heeft de Dutch Open gewonnen en stond in de eerste ronde van de Denmark Open tegen Carolina Marin, de regerend wereldkampioene. Carolina had niet haar vaste coach achter de baan zitten, dat is meestal een teken dat het toernooi niet de hoogste prioriteit heeft. De vaste psychologische spelletjes waren er weer, net als de schreeuw van de schorre kraai, maar het was allemaal niet echt overtuigend. In de tweede game maakte Mia een punt na een rally waarin ze constant onder druk gestaan had (van 11-7 naar 11-8 voor de geïnteresseerden). Ze kreeg van Carolina zelfs een duim omhoog (uiteraard buiten het gezichtsveld van Mia), een gebaar dat ik nog niet eerder gezien had van Carolina.
Daar waar de vaste coach van Carolina altijd heel duidelijk is in zijn coaching, maakte de coach van vandaag een aantal keer een handgebaar alsof hij wilde vragen of Carolina dit of dat alstublieft niet wilde doen. Het zal niet duidelijk worden of de coach gelijk had in zijn coaching of dat Carolina gelijk had. Het resultaat was echter dan na meer dan een uur spelen Mia als winnares van het veld stapte. Over coaching geschreven, tijdens het coachen tijdens het gemengddubbel van Jacco Arends en Selena Piek leek Selena zoveel mogelijk het oogcontact met de bondscoach te vermijden. Vandaag speelt ze de damesdubbel. Kijken of dit vermoeden bevestigd wordt. U leest het morgen weer op badmintonline.nl.
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
Subsidies geschrapt voor topbadminton
Vorige week werd bij Badminton Nederland bekend dat de subsidies geschrapt worden. Is badminton minder populair geworden en wat…
19 december 2024
Topbadmintonner Debora Jille: zet badminton(spelers) niet buitenspel
Dit is mijn allereerste bijdrage op LinkedIn en ik heb altijd gehoopt en ernaar toe gewerkt dat mijn eerste post een hele…
16 december 2024
Smashing sluit 2024 af met overwinning!
Afgelopen zaterdag nam Smashing het op tegen VELO. Dit keer was de wedstrijd in Wijchen met ons enthousiast aanwezige…
15 december 2024
Nederland verslaat Turkije in eerste kwalificatieduel EK Mixteams 2025
De Nederlandse badmintonners hebben de eerste wedstrijd tijdens de kwalificatie voor het EK gemengde teams 2025 gewonnen.
4 december 2024
Meer artikelen over aad van zeijl
- Denmark Open 2024: waarom zouden de Aziaten nog naar Europa komen? - (bl)aad(je)
- Denmark Open 2024: magische Deense toverstokken op zaterdag - (bl)aad(je)
- Denmark Open 2024: de problemen in Nederland zijn groter dan in Denemarken - (bl)aad(je)
- Denmark Open 2024: de donderdag met jeugdtoernooien (en een kotsende Viktor Axelsen) - (bl)aad(je)
- Denmark Open 2024: de woensdag met afscheidsapplaus voor Hendra Setiawan en Mohammad Ahsan - (bl)aad(je)