Dinsdag Denmark Open 2019: kostbaar verlies Piek en Tabeling?
De Denmark Open werd de laatste jaren steeds groter van opzet. Ik was benieuwd of die trend dit jaar door gezet zou worden. Bij aankomst bij de hal bleek dat inderdaad zo te zijn.
Maak kennis met Sophie van den Broek!
De opblaasbare eend, de mascotte van het toernooi, had zo te zien behoorlijk krachtvoer gekregen. Hij is nu meer dan 3 meter hoog. Ook de wegwerkzaamheden voor de deur, die volgens mij al meer dan twee jaar bezig zijn, waren ook groter dan vorig jaar. In plaats van klaar is de puinhoop voor de deur nu nog groter. Er wordt een trambaan aangelegd. Dat betekent dat de parkeerplaatsen voor de deur nu weg zijn en dat de bouwers een deel van het parkeerterrein ernaast ook bezet houden met hun materiaal. Kortom ook het parkeerprobleem is groter dan vorig jaar.
Eenmaal in de hal blijkt dat ook de reclame groter is dan vorig jaar. De inrichters van de hal hebben mogelijkheden gevonden om nog meer reclame te kunnen maken in de hal. Ook de VIP-tent lijkt groter en beter dan vorig jaar, de VIPs worden nog beter verzorgd. De perskamer daarentegen is niet groter dan vorig jaar, het blijft vrij krap. De koelkast waar de broodjes in liggen is net zo groot als vorig jaar. Maar de broodjes die er in liggen zijn in ieder geval beter dan vorig jaar, niet groter. Maar hoewel men het volk brood en spelen geeft, kom ik uiteraard alleen voor de spelen.
Er wordt net als in de opzet van vorig jaar op drie banen tegelijk gespeeld. Ik ga zitten achter de baan waar een Frans gemengddubbel het opneemt tegen een Japans gemengddubbel. De Japanners zijn derde geplaatst. Ik meen drie van de vier spelers te herkennen van het internationale onder 19 toernooi dat ieder jaar bij Duinwijck in Haarlem gespeeld wordt. Je vraagt je dan af waarom deze spelers zich wel door ontwikkelen en de Nederlandse spelers niet.
Van de Japanse spelers kan je zeggen dat ze 'voortkomen uit een grote badmintontraditie'. Maar daar staan de Fransen toch niet echt om bekend, in ieder geval niet bij mij. Wij Nederlanders mogen zich graag beroepen op een grote badmintontraditie. Maar daar lijkt de laatste jaren geen sprake meer van te zijn.
De Fransen zijn met de Denen zo ongeveer de laatste Europeanen te zijn die er uit gingen tijdens de laatste wereldkampioenschappen voor spelers onder 19 jaar. Nederland had niets eens spelers genoeg om een team naar het jeugdwereldkampioenschap te sturen. We hebben vijf spelers naar het individuele toernooi gestuurd. De meeste lagen al snel uit het toernooi. We zullen flink moeten investeren in de jeugd willen we op de langere termijn mee kunnen. Als de Fransen en de Denen het kunnen moeten wij dat toch ook kunnen.
Terwijl al deze gedachten door mijn hoofd spelen blijven de Fransen in het spoor van de Japanners. De Fransen wisselen goede punten af met 'gemakkelijke' fouten. Fouten die meestal terug te voeren zijn op het gebrek aan controle op de shuttle. Zo heeft iemand mij wel eens verteld dat het begint met controle op de shuttle, dan heb je kans op controle van de rally, dan heb je kans op controle op de wedstrijd en dan maak je de meeste kans op het winnen van de wedstrijd. Zonder controle op de shuttle heb je geen kans op controle van de rally en geen kans op controle op van de wedstrijd en wordt winnen wel heel moeilijk.
De Fransen winnen een game van de Japanners en het komt tot een derde game. Daarin gaat het lang gelijk op. Op de stand van 18-18 moet de lijnrechter met de swiffer de baan op omdat er zweet op de baan ligt. Het gaat volgens de Japanse dame niet geheel zo als het moet en neemt de swiffer van de lijnrechter over en doet het voor aan de lijnrechter. Daarna volgt nog een staaltje tijdrekken waarvoor de Japanners berispt worden door de scheidsrechter. De Fransen laten zich echter niet gek maken en winnen de wedstrijd, ook daaraan kan je zien dat de Fransen en het Franse badminton gegroeid zijn. Later op de dag spelen twee Franse jongedames een goede wedstrijd tegen een Chinees koppel en wint Brice Leverdez van Anthony Ginting uit Indonesië.
Dat controle op de shuttle belangrijk is wordt later op de dag nog diverse malen gedemonstreerd. Line Kjaersfeldt speelt in haar partij veel ballen naar de netband, maar deze zijn vaak net te kort en vallen terug aan haar kant van het net. Ook de ballen in het achterveld van de tegenstander zijn vaak net te kort. Controle heeft vaak te maken met concentratie. Die concentratie lijkt er vandaag niet helemaal te zijn bij Line, Ze verliest ook haar partij.
In het gemengddubbel van Robin Tabeling en Selena Piek loopt de eerste game heel makkelijk. Ze winnen deze ruim. Ze spelen hun favoriete spel. Selena aanvallend aan het net en Robin met veel druk van achteruit. In de tweede game geeft de tegenstander veel minder ruimte voor deze tactiek. Ze zetten Selena vaker in het achterveld en iets meer van het net af. Op die manier kunnen de Nederlands minder druk in hun aanval zetten.
Selena en Robin hebben afgelopen weekeinde de Dutch Open gewonnen en hier vrij eenvoudig de eerste game binnen gehaald. Ik verwacht dan dat ze bijna overlopen van zelfvertrouwen en goed in vorm zijn. Die verwachting lijkt niet helemaal terecht, in de tweede game loopt het niet zo goed als in de eerste game en al snel lijkt Selena tekenen van frustratie te vertonen. Dat komt het spel niet ten goede. De controle op de verdedigende ballen is niet zo goed als op de aanvallende ballen. Ze komen moeilijk vanuit de verdediging naar de aanval. Ze verliezen de tweede game.
In de derde game hetzelfde beeld, de frustratie bij Selena lijkt alleen maar toe te nemen. Dat maakt het spel er niet beter op. Tijdens het interval bij de 11 in de derde game lijkt de coach vooral voor zichzelf te praten en is het contact met de spelers weg. Ook tussen de spelers lijkt er geen geweldige chemie te bestaan op dat moment. Ze verliezen de derde game en de wedstrijd.
De spelers blijven gefrustreerd achter op de baan, de coach daarentegen is al snel vertrokken. De eerste ronde verliezen in een groot toernooi betekent weinig punten voor de wereldranglijst, ze zullen zakken op de lijst. Dat maakt de kans groter dat je op een volgend toernooi snel tegen geplaatste koppels moet gaan spelen. Gezien de resultaten van de laatste grote toernooien betekent dat niet veel goeds. Ook de plaatsing voor de Olympische Spelen komt misschien wel in gevaar. Of de spelers dat allemaal beseffen als ze nog op de baan staan blijft voor mij gissen. Dat zal allemaal wel in de nabespreking komen denk ik. De coach achter de baan was een ander dan tijdens de Dutch Open. Mogelijk heeft dat ook een rol gespeeld.
Vandaag is er al een aantal bekende namen en favorieten van het thuispubliek uit het toernooi gevlogen, van de zeven partijen met Denen werd er maar één gewonnen. Maar vandaag spelen de grote favorieten van het thuispubliek, Anders Antonsen en natuurlijk de thuis spelende Victor Axelsen. Waarschijnlijk is het uitverkocht vanavond.
Of dat zo is, dat leest u dan hier.
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
Subsidies geschrapt voor topbadminton
Vorige week werd bij Badminton Nederland bekend dat de subsidies geschrapt worden. Is badminton minder populair geworden en wat…
19 december 2024
Topbadmintonner Debora Jille: zet badminton(spelers) niet buitenspel
Dit is mijn allereerste bijdrage op LinkedIn en ik heb altijd gehoopt en ernaar toe gewerkt dat mijn eerste post een hele…
16 december 2024
Debora Jille pakt titel in vrouwendubbel in Schotland
Debora Jille heeft samen met Sara Thygesen de titel gewonnen in het vrouwendubbel op de Scottish Open. In de finale was de…
24 november 2024
Dubbel pech voor DKC?
Afgelopen maandag kwam het slechte nieuws van Badminton Nederland hard aan dat beide gemengddubbel winstpunten tegen Smashing…
18 november 2024
Meer artikelen over denemarken
- Denmark Open 2024: waarom zouden de Aziaten nog naar Europa komen? - (bl)aad(je)
- Denmark Open 2024: magische Deense toverstokken op zaterdag - (bl)aad(je)
- Denmark Open 2024: de problemen in Nederland zijn groter dan in Denemarken - (bl)aad(je)
- Denmark Open 2024: de donderdag met jeugdtoernooien (en een kotsende Viktor Axelsen) - (bl)aad(je)
- Denmark Open 2024: de woensdag met afscheidsapplaus voor Hendra Setiawan en Mohammad Ahsan - (bl)aad(je)