Vierde ronde tennistoernooi Wimbledon lucratiever dan totale badmintoncarrière Selena Piek

Vierde ronde tennistoernooi Wimbledon lucratiever dan totale badmintoncarrière Selena Piek

Het is algemeen bekend dat badmintonsport vooral iets is dat je als hobby en uit sportieve passie doet: alleen de ware badmintongoden cashen. Nederlandse topbadmintonners zoals Selena Piek kunnen er met hun herverkregen A-status gelukkig comfortabel van leven. Wat zit er inmiddels in hun schatkist met prijzengeld?

SportSport

Ken je BC Mix al?

We hebben een overzicht gemaakt van de prijzengelden van Nederlandse spelers die momenteel in de top 250 van de wereld staan. Als ze met een onderdeel buiten de top 250 staan, dan zijn die opbrengsten ook verwerkt in dit overzicht. Zo is er een vollediger beeld van hun career earnings.

Voor onafhankelijk badmintonspeler Amy Tan (19 jaar) maken we een uitzondering: ze is 274e van de wereld in het vrouwenenkelspel en heeft 0 euro prijzengeld bij elkaar gesport.

Selena Piek aan top: het grote geld voor de kleine blondine

Het mag geen verrassing zijn dat long-time badminton pro Selena Piek haar jarenlange koppositie als prijzengeldkoningin van Nederland prolongeert. In 2016 zat Piek nipt boven de US$ 72.000 en de tweevoudig Olympiër is ondanks een magere Corona-periode doorgeknald naar US$ 154.756. Binnen de Nederlandse ploeg komt er niemand in de buurt van Selena Pieks berg met Amerikaanse dollars. Sterker nog: Selena Piek heeft in haar eentje negen keer (9x) meer prijzengeld dan de één jaar jongere Gayle Mahulette en Soraya de Visch Eijbergen bij elkaar.

PRIJZENGELD: IN PERSPECTIEF

Als je dit jaar op de tennis grand slam Wimbledon de vierde ronde van het hoofdtoernooi haalt, dan schrijf je in één keer US$ 255.478 op je rekening bij. Dat is nog drie rondes verwijderd van de finale. Meer dan al het prijzengeld uit de volledige badmintonloopbaan van Selena Piek bij elkaar plus nog eens US$ 100.000.1

Zo bezien is badminton het prijzengeld-lachertje van de sportwereld en moet het als topsportbeoefening werkelijk een roeping en/of grote passie voor je zijn. Dat lijkt gelukkig het geval te zijn voor de Nederlandse ploeg.

Hogere ranking, meer prijzengeld

Met een hogere positie op de wereldranglijst word je ook (eerder) toegelaten op toernooien van een hoger niveau met grotere prijzenpotten. Dat vertaalt zich vooral bij de top 30 spelers - de Olympische vier - in significant hogere totalen.

Tijdens de coronaperiode zijn er weliswaar minder toernooien gespeeld, maar sommige toptoernooien - zoals de All England en Denmark Open - werden ineens toegankelijk voor spelers met een ranking die normaal te laag is.

grafiek prijzengeld en ranking

Leeftijd en speldiscipline bepalend?

Wanneer je kijkt naar de leeftijd, dan hebben de oudste spelers het meeste prijzengeld. (Opvallende uitzonderingen daarop zijn de geëxpatrieerde vrouwenenkelspel specialistes Soraya de Visch Eijbergen en Gayle Mahulette.) Het is aannemelijk dat met hogere leeftijd ook een langere carrière samenloopt en daardoor meer gelegenheid tot het winnen van toernooien en prijzengeld.

grafiek prijzengeld en leeftijd

De concurrentie om prijzengeld is voor geen enkele discipline zo gering als voor vrouwen in het enkelspel en dubbelspel. Er wordt door minder vrouwen gestreden om hetzelfde prijzengeld dan door mannen. Het is volgens verwachting dat Selena Piek in het vrouwendubbel US$ $93.985,62 won en in het gemengddubbel fors minder: US$ $60.770,37. Aan Jacco Arends en Robin Tabeling heeft Piek formidabele partners gehad, maar dus flink minder prijzengeld overgehouden.

Aantal spelers / koppels op de wereldranglijst per spelonderdeel

per 13 augustus 2021

  • Mannenkel / MS: 2124 spelers
  • Vrouwenenkel / WS: 1318 spelers
  • Mannendubbel / MD: 1595 koppels
  • Vrouwendubbel / WD: 1140 koppels
  • Gemengddubbel / XD: 1662 koppels

Progressie van vijf jaar

Zeven van de badmintonners die in 2016 in de nationale selectie zaten, zijn ook nu nog lid of actief als onafhankelijke badmintonspeler. Voor Selena, Cheryl, Robin, Ruben, Mark, Gayle en Soraya is het daarom mogelijk om hun verdiensten tot 2016 te vergelijken met het totaal van medio 2021. Samen heeft dit diverse zevental sinds 2016 US$ 257.816 bij elkaar gepluimbald. Gayle en Soraya waren opgeteld goed voor US$ 8.640.

grafiek prijzengeld na vijf jaar

Zijn de spelers afhankelijk van prijzengeld?

Wanneer je sportief goed presteert, dan zijn er vanuit het NOC*NSF middelen beschikbaar zoals een A-status. Daardoor krijg je als topsporter onder meer een maandelijkse toelage om je inkomen aan te vullen.

Vrijwel alle spelers in de Nederlandse nationale seniorenselectie spelen competitie in het buitenland, zoals in Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Van deze clubs krijgen ze betaald voor wedstrijden en vaak ook prestatiebonussen. Afhankelijk van het niveau van de competitie en de speler behelst dit een paar duizend tot tienduizenden euro's per seizoen.

Mark Caljouw werd al eens 'gekocht' door de Hyderabad Hunters om met meervoudig Olympisch medailliste P.V. Sindhu in de Premiere Badminton League in India te komen spelen. Prijskaartje: € 10.000. Lucratief en leuk!

Topbadmintonners hebben daarnaast meestal een (materiaal)sponsor en shirtsponsors die het inkomen verder aanvullen. Voor bepaalde sportieve prestaties stellen sponsors soms ook bonussen in het verschiet.

Mocht je het je afvragen: Badminton Nederland krijgt geen percentage van het prijzengeld. Alleen de fiscus snoept er eventueel wat van mee.

1: Het klopt, de titel boven dit artikel is meer prikkelend dan volledig juist.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Nederlandse Badminton Eredivisie wijzigt per seizoen 2023-2024

Nederlandse Badminton Eredivisie wijzigt per seizoen 2023-2024

De Nederlandse Badminton Eredivisie bestaat volgende seizoen uit acht teams. Hoornse en AMOR hebben zich teruggetrokken.

31 mei 2023

Sporthal eerste thuis van bondscoach Henri Vervoort

Sporthal eerste thuis van bondscoach Henri Vervoort

Afgelopen april werd bij VELO in Wateringen de Dutch International gespeeld. Daar trof ik de bondscoach voor de Nederlandse…

31 mei 2023

Spinservice ook nog tijdens Olympische Spelen van Parijs 2024 verboden

Spinservice ook nog tijdens Olympische Spelen van Parijs 2024 verboden

De BWF heeft besloten om het verbod op de spinservice te verlengen tot en met de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs…

30 mei 2023

Doek valt voor spinservice in badminton: tot en met de Spelen verboden

Doek valt voor spinservice in badminton: tot en met de Spelen verboden

Het doek lijkt definitief gevallen voor de spinservice, die de badmintonwereld recentelijk op zijn kop zette. De bijna niet te…

29 mei 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!