Vrijdag bij de Denmark Open 2021: fluitconcert voor de scheidsrechter
De vrijdag begon zoals gebruikelijk de laatste dagen: met regen. Tegen de tijd dat ik mijn huisje verliet om naar een hal te gaan begon de zon te schijnen. Het leek een beetje alsof ik achter de buien aan reed.
Jij het nieuws, wij een tikkie!
Ik was op weg naar de hal waar het Onder 19 toernooi gespeeld wordt. Met een droge weg en een zonnetje is het net iets lekkerder rijden. Ondanks de wegwerkzaamheden aan een van de drukste wegen van Denemarken geen files. Daar werd ik nog iets blijer van. Geen regen, een zonnetje en geen files.
Eenmaal in de hal werd ik nog iets blijer. Een hal met zes banen, speciaal met allemaal badmintonmatten. Op de originele vloer staan volgens mij alleen lijnen voor handbal. En op zes banen herensingels van een goed niveau. Niveau waar volgens mij alle eerste en eredivisieverenigingen in Nederland jaloers op zijn.
Het was een toernooi dat onderdeel uitmaakt van een reeks toernooien. Deze kwaliteit hebben we niet in Nederland. Er waren spelers uit o.a. Duitsland, Polen en Indonesië. Het moet toch de moeite waard zijn voor Nederlandse spelers om naar dit toernooi te komen.
De kwaliteit van de toernooien in Nederland is van een kwaliteit dat het voor buitenlandse spelers toch eigenlijk de moeite niet loont om naar Nederland te komen. Waar zijn de tijden gebleven dat de zogenaamde upgraded toernooien van Venlo, Arnhem en Hoensbroek helemaal vol zaten? Dat buitenlandse spelers tussen Kerst, Oud & Nieuw speciaal naar Hoensbroek kwamen voor het toernooi? Waar in Nederland komen Nederlandse jeugdspelers nog in contact met kwalitatief goede buitenlandse spelers?
(Noot van de redactie: bij de Dutch Junior International in Haarlem.)
Na de herenenkels, enkele damesenkels en daarna een paar gemengddubbels gezien. Bij de gemengddubbels ook veel meer spelintelligentie gezien dan bij de eredivisie en eerste divisiewedstrijden die ik dit seizoen in Nederland gezien heb. Daar werd ik weer iets blijer van, maar had dan ook weer in gedachten dat het allemaal trainbaar is en dat we in Nederland die kennis dan niet hebben of niet kunnen overbrengen aan de trainers en de spelers.
Wat gaan Badminton Nederland en de Vereniging van Badminton Oefenmeesters daar aan doen? Heeft de vorige TD er iets over geschreven in zijn beleidsplan, gaat de komende TD daar iets mee doen of gaat hij weer een nieuw plan daarvoor maken? Komt er in Nederland weer eens een cursus die verder gaat dan het basis niveau van de BWF?
Gezien het niveau in Nederland is dat dringend nodig. Het niveau in Nederland gaat achteruit en in de rest van wereld gaat het vooruit. Het gat met de rest van de wereld wordt snel groter.
Met dit in gedachten naar de hal van de Denmark Open gereden. Voordat ik naar binnen ging uiteraard nog even door de supermarkt voor water en brood, wederom weer met beleg. Ander beleg dan gisteren. Soms moet je iets anders proberen.
In de hal was er ook iets aangepast. Er werd nog maar op twee banen gespeeld. Voor het verkopen van de wedstrijden aan internet en TV heel goed. Of de mensen in de hal er zo blij mee zijn is de vraag. De dagen worden wel langer zo. En de mensen in de hal komen toch maar voor een paar wedstrijden. De wedstrijd van Kim Astrup en Anders Skaarup tegen mannen uit Indonesië bijvoorbeeld.
De Denen spelen een nerveuze eerste game. In de tweede game wordt de tactiek anders. In mijn ogen moeten de Denen het niet meer hebben van heel hard over de baan rennen en heel hard smashen. In de tweede game worden veel meer ballen kort gespeeld, snel op de voorste man, daar proberen een fout af te dwingen en de bal onderscheppen, die tactiek werkt beter. In de derde game hebben de Indonesiërs hun tactiek daarop aangepast. Maar de ervaring en de steun van het thuispubliek helpen de Denen aan de overwinning. En het publiek gaat op de banken. De banken die bijna helemaal gevuld zijn. Die daarna voor een groot deel leeg lopen als de damesdubbel begint.
Tijdens de herendubbel kreeg de scheidsrechter nog twee maal een fluitconcert van het publiek. De eerste na een vermeende netfout van Anders. Hij liet een service lopen die uitviel en daarna raakte hij het net aan. De discussie was nu of de shuttle eerder op de grond was of Anders eerder het net raakte. Volgens de scheidsrechter was Anders eerder aan het net. Het tweede fluitconcert kreeg de scheidsrechter na het niet zien van een duidelijke service ontvangersfout van één van Indonesische spelers.
Maar het publiek was vooral en eigenlijk alleen geïnteresseerd in de wedstrijd van Viktor Axelsen. Voor de wedstrijd van Viktor was er een damesdubbel. Iedereen zat te wachten op de wedstrijd van Viktor. Toen de damesdubbel na bijna drie kwartier dreigde uit lopen op een derde game ging het publiek achter de winnaar van de eerste game staan. Er ging een zucht van ontzetting door de zaal heen toen de tegenstanders game point kregen. Het publiek was dan ook opgelucht toen de winnaars van de eerste game het gamepoint wegwerkten en daarna de wedstrijd beslisten.
Bij het binnenkomen van de zaal kreeg Viktor al een staande ovatie. Het verlaten van Deense selectie en het gaan wonen en trainen in Dubai heeft nog niet geleid tot een verminderde populariteit. Vooral onder de jongere spelers blijft hij onverminderd populair. De kreet "Let's Go Viktor, Let's Go" die door de zaal schalt wordt meestal ingezet door een jeugdspeler.
Viktor speelde een nerveuze wedstrijd. Het lijkt erop dat hij onder veel druk staat. Dat zou je toch eigenlijk niet meer verwachten bij iemand die zoveel gewonnen heeft. Je verwacht dat hij beter met de druk kan opgaan. Maar waarschijnlijk heeft hij zichzelf zoveel druk opgelegd, omdat hij zo graag dit toernooi wil winnen. En dan zeggen we wel vaker: geen druk zo groot als de druk die je jezelf oplegt. Als klein mannetje op de tribune bij dit toernooi en nu mogelijk de winnaar van dit toernooi. Het badminton was niet geweldig, maar dat maakte voor het publiek niet uit. Hij won en het publiek kon wederom op de banken. En dat deden ze graag. Kijken of ze morgen na de wedstrijden van Viktor, Kim en Anders weer op de banken kunnen.
Als u de wedstrijden niet zelf gaat volgen leest u morgen mogelijk hier of het gebeurd is.
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
Smashing vecht voor elk punt tegen nummer drie DKC
De spelers van Smashing namen het op tegen DKC. Ze mochten afreizen naar Den Haag om het op te nemen tegen de nummer drie in de…
11 november 2024
DKC pakt thuis zes punten tegen Smashing
Zaterdagavond 9 november speelde DKC thuis tegen Smashing. Bij de line-up werd duidelijk dat DKC over de vaste dames kon…
11 november 2024
Smashing pakt na een felle strijd twee punten tegen Duinwijck
Afgelopen zaterdag speelde Smashing voor een volle zaal tegen meervoudig landskampioen Duinwijck. De herendubbel van Duinwijck…
4 november 2024
DKC scoort in Wateringen
Zaterdag was het tijd voor de clash tussen de badmintonners van VELO in Wateringen en DKC. Bij de line-up viel op dat DKC kon…
4 november 2024
Meer artikelen over denemarken
- Denmark Open 2024: waarom zouden de Aziaten nog naar Europa komen? - (bl)aad(je)
- Denmark Open 2024: magische Deense toverstokken op zaterdag - (bl)aad(je)
- Denmark Open 2024: de problemen in Nederland zijn groter dan in Denemarken - (bl)aad(je)
- Denmark Open 2024: de donderdag met jeugdtoernooien (en een kotsende Viktor Axelsen) - (bl)aad(je)
- Denmark Open 2024: de woensdag met afscheidsapplaus voor Hendra Setiawan en Mohammad Ahsan - (bl)aad(je)