clubzoeker

Denmark Open 2023: Carolina Marin grootmeesteres psychologie

Denmark Open 2023: Carolina Marin grootmeesteres psychologie

In het verleden werden de wedstrijden van de zaterdag op zaterdagmiddag gespeeld. Je kon dan in de ochtend de boodschappen voor het weekeinde doen, zaterdagmiddag naar de badminton en zaterdagavond had je dan vrij voor andere sociale verplichtingen zoals verjaardagen en feesten.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

In het belang van de commercie is de zaterdagmiddag een hele zaterdag geworden. Alle wedstrijden kunnen nu verkocht worden aan de verschillende TV+-stations in binnen- en buitenland. Waarom ze dan allemaal op één baan gespeeld moeten worden is voor mij een raadsel.

De afgelopen dagen werden er twee banen geheel gedekt door twee volledige cameraploegen. TV-technisch zou het dus geen enkel probleem moeten zijn om dit op de zaterdag ook te regelen.

De eerste wedstrijden zijn nu al om 9.00 uur gepland. Voor het thuispubliek waren dit de minst interessante partijen. Twee damesdubbels en een gemengddubbel zonder Europese inbreng. Ook voor mij reden om deze partijen over te slaan en pas binnen te komen bij de partij van Carolina Marin tegen Pusarla Sindhu.

Ik weet niet aan wie de redacteur van badmintonline.nl mijn artikelen allemaal doorgeeft, maar er leek weer één van mijn ideeën overgenomen te zijn. Het was nog niet helemaal zoals ik voorgesteld had, er is nog geen robot die een shuttle de baan opschiet als er van shuttle gewisseld moet worden, maar wel een robot die de shuttle uit de standaard trekt en alvast voor de klaar houdt. Als de speler de shuttle van de robot aanpakt pakt deze automatisch de volgende. Een eerste stap van mijn idee is in vervulling gegaan.

Ook het idee van een robot die de baan droogt is voor een deel ingevuld. Men heeft nog twee vrijwilligers gevonden die met de wisser klaar zitten en soms al achter de speler staan die op de baan gevallen is om de baan te drogen. Ze hoeven dan niet meer te wachten op de opdracht van de scheidsrechter, dit scheelt inderdaad wat tijd.

In de wedstrijd tegen Pusarla Sindhu laat Carolina weer zien dat ze de grootmeesteres van de psychologie is in dit toernooi. De eerste game gaat gelijk op en aan het einde van de game zet ze even aan en wint de game. In de tweede game lijkt het erop dat Carolina wil zien hoe groot ze Pusarla een voorsprong kan geven die ze nog kan inhalen. Een 11-3 voorsprong is net te groot, hoewel ze het nog bijna redt.

In de derde game zet ze aan het begin van de game aan en gaat door met Pusarla een beetje te irriteren en provoceren. Pusarla doet er steeds iets te lang over om klaar te staan voor service ontvangst. Carolina heeft dan al een paar keer geserveerd als Pusarla niet klaar staat. Pusarla krijgt dan de waarschuwing van de scheidsrechter dat ze sneller moet gaan klaar staan, Carolina krijgt ook te horen dat ze niet moet serveren als ze weet dat Pusarla niet klaar staat. Maar Carolina weet precies wat ze doet en stoort zich niet aan de scheidsrechter. Ze weet dat Pusarla dat wel doet.

Het gebeurt een aantal keer dat Pusarla na een netrally de bal in het net slaat en als Carolina dichtbij staat pakt Carolina snel de shuttle op, ook als hij aan de kant van Pusarla ligt. Het is een ongeschreven wet dat je de shuttle niet pakt als hij aan de andere kant van het net ligt, maar wacht dat je tegenstander hem aan jouw kant van het net doet belanden. Soms gaat dat netjes, soms maar met een klein zetje tegen de shuttle. Maar het begint Pusarla steeds meer te irriteren dat Carolina de shuttle pakt en niet netjes wacht. Dat leidt op een gegeven moment tot een stevige discussie tussen de dames aan het net. Ze krijgen daarvoor allebei een gele kaart wegens gedrag. Nu is Pusarla helemaal van slag, weet het allemaal niet meer en pakt Carolina de game heel makkelijk.

Het Deense publiek is eigenlijk gekomen voor twee wedstrijden. De gemengddubbel van Mathias Christiansen en Alexandra Boje en de herendubbel van Kim Astrup en Anders Skaarup. Mathias en Alexandra spelen niet hun beste wedstrijd van het toernooi. Ze ogen vermoeid en niet scherp genoeg. Datzelfde hebben Kim en Anders. Je moet mentaal en fysiek 100% procent zijn anders ga je het niet redden. Fysiek kan je jezelf heel ver dwingen, maar bij mentaal en concentratie is dat een stuk moeilijker.

De snelheid van spelen ligt in deze wedstrijden dusdanig hoog dat je 100% geconcentreerd moet zijn, ben je dat niet dan is de plaatsing van je ballen niet goed genoeg. Je hebt in dit soort wedstrijden geen foutenmarge meer. Alle fouten worden afgestraft. De plaatsing van de ballen bij de Denen is niet goed genoeg en de fouten worden inderdaad afgestraft. Hoewel de Denen beide wedstrijden verloren kregen ze van het overgrote deel van het publiek een staand applaus. Een staande ovatie was het net niet, maar het scheelde niet veel.

Tussen de twee Deense partijen was nog een damessingle tussen twee Chinese dames en een herendubbel tussen vier Indonesische heren. Je mist dan de beleving bij het publiek. Hoe goed er ook gespeeld wordt, er wordt geklapt bij de goede punten en rally's, maar het mist de emotie. Het lijken wel een soort van trainingspartijen.

Het spel wordt pas interessant als je een emotionele band hebt met de spelers. Deze ontbrak voor mij. Ik ben naar de perskamer gegaan en daar was gelukkig de ex-wereldkampioen aanwezig die ik zocht om te praten over de flickservice en de reden waarom hij volgens mij nu meer voorkomt.

Het was hem niet duidelijk of de flickservice überhaupt wel meer voorkomt dan voorheen zoals ik beweerde. Een verklaring die hij had voor het gebruiken van een flickservice was gelijk aan de verklaring die ik bedacht heb. Is natuurlijk de vraag of dat wat zegt over hem of over mij. Maar ze zeggen: great minds think alike. Maar dat zal ik over mijzelf niet zeggen, maar misschien heeft u het hier net tussen de regels gelezen.

Misschien zijn er morgen hier wel weer meer wijsheden van een great mind te lezen en anders moet u het weer met mij doen.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!