Denmark Open 2024: de problemen in Nederland zijn groter dan in Denemarken
Vrijdag begon het toernooi pas om 12.00 uur. Ik had dus tijd om een afspraak te maken met een Nederlandse trainer die in Denemarken werkt. Hij moest bij een jeugdtoernooi zijn. Een van zijn spelers moest daar de halve finale spelen in het herenenkel.
Jij het nieuws, wij een tikkie!
Er waren nog meer toernooien dan ik gedacht had. Ik was al bij de U15, U17 en U19 geweest. Maar nu hadden we afgesproken in weer een andere hal. Daar speelde het Maesteraekke toernooi U15 en U17. In Denemarken hebben ze in de jeugd een aantal categorieën. Je moet punten halen op verschillende toernooien om naar de volgende categorie te promoveren. Dit was het toernooi onder het niveau van de toernooien waar ik al geweest was, dat waren elite toernooien. Zijn speler heeft nog een aantal punten nodig om naar deze categorie te promoveren. In de elite categorie is maar plaats voor 40 spelers. Als er iemand in komt moet er iemand uit. Zijn speler won de halve finale en tot aan de finale hadden we tijd om bij te praten.
Hij vertelde dat men in Denemarken ook zo zijn problemen heeft. Maar toen ik vertelde over de situatie in Nederland begreep hij dat de problemen in Nederland groter zijn dan die in Denemarken. Ook hier leeft de discussie over veranderingen in spelregels voor de verschillende leeftijdsgroepen. De meningen in Nederland zijn volgens mij erg verdeeld over de nieuwe regels. Zijn speler won uiteindelijk de finale maar heeft nog niet genoeg punten om te promoveren naar de elite categorie.
We hadden afgesproken om elkaar later weer te treffen bij de Denmark Open.
Ik ben eerst nog naar een ander toernooi gegaan. Er is naast de verschillende jeugdtoernooien nog een toernooi voor veteranen, in Denemarken ook wel 'Old Boys' genoemd. Ik heb wel eens het idee dat de Nederlanders het ook wel eens het 'oudere jongeren toernooi' willen noemen. Ze voelen zich nog steeds jong van geest en vol enthousiasme voor de sport, alleen wil het lichaam niet altijd meer wat de geest wil.
Op de Denmark Open zie je veel Aziatische spelers met veel tape op het lichaam. (Er was een dame in een dubbel waarbij de rechter schouder en beide knieën flink ingetapet waren, haar partner had 'slechts' een tape om haar kuit. Samen goed voor een hele rol kinesiotape.)
Bij dit toernooi zijn er wat meer braces om de knieën. En de fysiotherapeut / masseur heeft zijn behandeltafel in de hal staan en die wordt veelvuldig gebruikt. Blessures voor je tegenstander verbergen wordt op die manier lastig. Ook hier geldt dat de technische betere spelers een voordeel hebben op de tegenstander. Helaas gold dat niet voor het Nederlandse gemengddubbel dat ik gezien heb. Maar het kon ook aan de coaching liggen. Helaas kent ook ervaring zijn beperkingen.
Eenmaal gearriveerd in de hal bij de Denmark Open liep ik direct de Nederlandse trainer tegen het lijf. Hij was toch nog maar even gebleven bij het jeugdtoernooi. Er was nog een dubbel die hij moest coachen. Ook in Denemarken geldt dat de betrokken coach de betere resultaten haalt. Alleen geldt ook hier dat de betrokkenheid door de club niet in betaalde uren vertaald wordt.
Samen hebben we zitten kijken naar nog een aantal wedstrijden. Op baan 1 lijkt het kantvoordeel veel verschil te maken. Met de wind / tocht meespelen lijkt moeilijker dan tegen de wind / tocht in spelen. Op baan 2 lijkt het minder verschil te maken. Ook spelers vertellen over het baanvoordeel. Ik kan mij niet herinneren dat er vorig jaar veel over gesproken werd. Terwijl er vorig jaar veel meer wind buiten stond. Toen was er sprake van storm en overstromingen in Denemarken, dit jaar is het weer buiten veel beter dan vorig jaar.
Uiteraard was de wedstrijd van de dag voor de Denen de wedstrijd van Anders Antonsen. Het publiek wil graag een uitgesproken Deense favoriet hebben en als Viktor er niet is moet Anders het maar doen. Anders had geen gemakkelijke avond. Hij won de toss en koos voor de 'slechte' kant. Verloor de eerste game, won de tweede overtuigend en moest zorgen dat hij in het begin van de derde game niet te ver achter kwam zodat hij aan de 'goede' kant de wedstrijd winnend kon afsluiten. Dat plan leek redelijk goed te lukken, maar door zijn eigen, misschien iets te grote, overtuiging maakt hij in het tweede deel van de game een paar te makkelijke fouten waardoor zijn tegenstander in de wedstrijd kon blijven. Uiteindelijk won hij de wedstrijd wel, maar hij maakte het zichzelf wel heel moeilijk. Zijn gevecht leverde hem wel een staande ovatie van het publiek op. Voor mij gevoel wilde hij wel heel erg weten dat hij gewonnen had en dat stukje theater mag hij voor mij de volgende keer weg laten.
Als er al twijfel waren over de fitheid van Anders heeft hij die voor het grootste gedeelte nu wel weg genomen. Het was zijn derde wedstrijd op rij van meer dan een uur.
In de wedstrijd na die van Anders was een beetje hetzelfde beeld te zien. Anders Skaarup en Kim Astrup verloren de eerste game aan de 'slechte' kant, wonnen de tweede overtuigend aan de 'goede' kant en in de derde game was het spannend. Bij blijven in het eerste gedeelte van de game en daarna aan de 'goede' kant de klus klaren, dezelfde tactiek als Anders. Met weer winst voor de Denen en opnieuw een staande ovatie.
Mocht iemand van hen de halve finale op zaterdag winnen dan ben ik benieuwd hoe het publiek dat moet gaan belonen. Als het gebeurt leest u dat misschien hier.
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
Subsidies geschrapt voor topbadminton
Vorige week werd bij Badminton Nederland bekend dat de subsidies geschrapt worden. Is badminton minder populair geworden en wat…
19 december 2024
Topbadmintonner Debora Jille: zet badminton(spelers) niet buitenspel
Dit is mijn allereerste bijdrage op LinkedIn en ik heb altijd gehoopt en ernaar toe gewerkt dat mijn eerste post een hele…
16 december 2024
Debora Jille pakt titel in vrouwendubbel in Schotland
Debora Jille heeft samen met Sara Thygesen de titel gewonnen in het vrouwendubbel op de Scottish Open. In de finale was de…
24 november 2024
Dubbel pech voor DKC?
Afgelopen maandag kwam het slechte nieuws van Badminton Nederland hard aan dat beide gemengddubbel winstpunten tegen Smashing…
18 november 2024
Meer artikelen over toernooi
- Selena Piek en Robin Tabeling op jacht naar hattrick bij Yonex Dutch Open 2024 - Badminton Nederland
- Denmark Open 2024: waarom zouden de Aziaten nog naar Europa komen? - (bl)aad(je)
- Denmark Open 2024: magische Deense toverstokken op zaterdag - (bl)aad(je)
- Denmark Open 2024: de problemen in Nederland zijn groter dan in Denemarken - (bl)aad(je)
- Denmark Open 2024: de donderdag met jeugdtoernooien (en een kotsende Viktor Axelsen) - (bl)aad(je)