Victor Europe

Leon Ham bij de Denmark open: Lee Chong Wei for the gold

Leon Ham bij de Denmark open: Lee Chong Wei for the gold

Finales van de Yonex Denmark Open. De gemengddubbelfinale staat als eerst op het programma.

De Chinezen Ma Jin en Xu Chen treden aan tegen het indonesische koppel Tontowi Ahmad en Liliyana Natsir.

Het Chinese koppel speelt solide. Ma neemt de regie in handen en Xu doet wat hem gezegd wordt. Als het minder gaat bij de Chinezen zie je haar steeds meer praten tegen hem tussen de rally's door en Xu maar blijven knikken. Maar de Indonesiërs spelen slim. Als ze Xu buitenspel weten te zetten kan Ma de shuttle niet meer aan alle kanten wegleggen en kunnen Ahmad en Natsir scoren. Op het moment dat de Chinezen in de aanval zijn, zijn ze ijzersterk. De heer met een geweldige smash vanuit achter en de dame die ze weet neer te leggen voorin, levensgevaarlijk. Natsir durfde de netrally's aan te gaan met Ma waardoor er een echte wedstrijd kwam. Xu en Ma pakte de eerste set in de verlenging, 23-21. De tweede set was wederom een echte thriller. Spannende goede, lange punten kenmerkte de set. De Indonesiërs waren dan ook erg blij dat ze de tweede set binnensleepte met 26-24. Maar in het laatste gedeelde van de wedstrijd was het op aan Indonesische kant, 21-15. Ma Jin en Xu Chen zijn kampioen. Voor Ma Jin kan het nog beter worden. Zij speelt namelijk ook de damesdubbelfinale.

Maar eerste mogen de mannendubbelaars aantreden. Een nieuw gevormd Koreaans koppel Yoo Yeon Seong en Shin Baek Choel spelen tegen het lang samenspelende Maleisische duo, Tan Boon Heong en Koo Kien Keat.

De eerste set gaat gelijk op. De twee teams wisselen telkens van voorsprong, maar bij 14-14 weten de Maleisiërs uit te lopen met drie punten. Yoo en Shin komen nog aardig terug maar met 21-19 zijn Koo en Tan erg opgelucht dat ze de eerste set binnenslepen.

Tan vond ik geweldig spelen. In de aanval kan hij vanuit achter twee meter in de lucht springen en de shuttle gevaarlijk naar beneden werken. Tevens in de verdediging en in het vlakke spel maakte Tan nauwelijks fouten. Koo is aan het net sterk maar wisselvallig gedurende de wedstrijd. Hij weet ze af en toe leuk weg te leggen maar kan ook zomaar in het net slaan.

De Koreanen zijn goed in de samenwerking. Aanvallend kunnen ze prachtig om elkaar heen roteren om constant de druk op de ketel te blijven houden. Daar scoren zijn de meeste punten mee. En niet te vergeten de verdediging van Yoo en Shin. Ze staan altijd klaar voor de volgende bal en hebben absurd veel terug.

In de tweede set maken de Koreanen de meeste punten en laten Koo en Tan de set een beetje lopen. 11-21 voor Korea. De derde en laatste set zet iedereen nog een tandje bij en krijgen we een mooie finale te zien. Met 11-6 in het voordeel voor Yoo en Shin gaan ze wisselen van helft.

De pauze doet de Maleisiërs goed. Ze komen meteen terug tot 11-10 en de spanning is weer terug. We krijgen een paar prachtige rally's voorgeschoteld in de slotfase van de wedstrijd. Yoo aan Koreaanse kant maakt een paar goede punten en begint in een overwinning te geloven. Hij schreeuwt bij elk gemaakt punt en je ziet hem voor 200% ervoor gaan. Yoo en Shin weten het laatste punt te scoren en met 21-19 was het een slijtageslag voor beide partijen. Ze zijn dolblij dat ze hun eerste toernooizege hebben kunnen boeken samen.

De damesenkel ging tussen Duitsland en India. Juliane Schenk speelt de finale tegen Saina Nehwal. Nehwal begint sterk aan de wedstrijd. Ze oogd erg fit en speelt het hele toernooi al goed. Schenk wist in de kwartfinale de Olympisch kampioene Li Xuerui te verslaan en in de halve finale was de als achtste geplaatste Jiang Yanjiao de klos.

Schenk speelt niet slecht de eerste set maar Nehwal is oppermachtig. Ze wint met 21-17. De tweede set is tevens voor Nehwal. Schenk maakt fout na fout en speelt slecht. Daarnaast blijft Nehwal druk houden en maakt de vele Indiase toeschouwers blij. 21-8 is het voor Nehwal in de tweede set.

In de damesdubbel waren de Chinezen velen malen sterker dan de Japanse dames. Ma Jin en Tang Jinhua wisten de eerste set te winnen van Misaki Matsutomo en Ayaka Takahashi met 21-8. De damesdubbel kent lange rally's waar geduld zeer belangrijk is. Niet dat de Japanse dames ongeduldig waren, maar als ze een verkeerde bal sloegen pakten Ma en Tang meteen hun kans om erbovenop te zitten. Daarnaast zijn de Chinese vrouwen erg vast in hun spel en weten nauwelijks foutjes te maken. Ma Jin pakt haar tweede titel op de Denmark Open door ook de tweede set binnen te slepen met 21-12.

De mannensingel is de laatste partij van het toernooi. Lee Chong Wei uit Maleisië staat nummer één gerankt in de wereld. Hij speelt tegen Du Pengyu uit China die op de negende plaats op de wereldranglijst staat. Chong Wei speelt ralexed zonder haast de eerste set. Du profiteert hiervan en weet punten te maken. Bij 10-10 loopt Du uit en pakt de eerste set.

"Potverdrie Chong Wei, wat is dit nu?" "Oke oke, ik zet wel een tandje bij, nou goed!" Dat moet er in de pauze gezegd zijn, want Lee begint de tweede set meteen aan te vallen en punten te scoren. Hij neemt een 9-2 voorsprong op Du en geeft dit niet meer uit handen. 21-12 maken de heren ervan.

Ook hier gaat de derde set gelijk op. Soms pakt de één een paar punten, dan weer de ander. Maar het gevoel heerst bij iedereen dat Chong Wei gaat winnen. Waarom? Omdat het zo is. Hij weet op belangrijke momenten iets extra's te brengen. Het wordt uiteindelijk 21-19 voor Lee en de kampioenen zijn bekend.

Finales Yonex Denmark open

  • XD: Ma Jin & Xu Chen
  • MD: Yoo Yeon Seong & Shin Beak Choel
  • WS: Saina Nehwal
  • WD: Ma Jin & Tang Jinhua
  • MS: Lee Chong Wei

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Topbadmintonner Mark Caljouw in halve finale Orleans Masters 2019

Topbadmintonner Mark Caljouw in halve finale Orleans Masters 2019

De Haagse badmintonner Mark Caljouw leverde vandaag puik werk af in de kwartfinale van de Orléans Masters 2019, een BWF…

22 maart 2019

Drop Shot vindt nieuwe coach voor avontuur in Nederlandse Badminton Eredivisie

Drop Shot vindt nieuwe coach voor avontuur in Nederlandse Badminton Eredivisie

Met ingang van seizoen 2019-2020 is clubsponsor Robert Hoogland aangesteld als hoofdtrainer en coach van het Haagse BC Drop Shot.

22 maart 2019

Mark Caljouw naar kwartfinales Orléans Masters 2019

Mark Caljouw naar kwartfinales Orléans Masters 2019

Bij de Orléans Masters 2019 heeft Mark Caljouw de kwartfinales weten te bereiken. Het koppel Iris Tabeling / Nadia…

22 maart 2019

RTC Deurne verhuist naar Eindhoven

RTC Deurne verhuist naar Eindhoven

Badminton Nederland en het Regionale Trainingscentrum (RTC) Deurne hebben gezamenlijk besloten om na drie seizoenen het RTC niet…

22 maart 2019

Calvin van Stenus topfavoriet tijdens Junior Master jeugdtoernooi in Almere

Calvin van Stenus topfavoriet tijdens Junior Master jeugdtoernooi in Almere

In het weekend van 23 en 24 maart 2019 organiseert BV Almere voor de 26ste keer haar Junior Master. Zaterdag en zondag worden er…

21 maart 2019

Mark Caljouw en Iris Tabeling door bij Orléans Masters 2019

Mark Caljouw en Iris Tabeling door bij Orléans Masters 2019

Bij de Orléans Masters 2019 zijn Mark Caljouw en het koppel Iris Tabeling / Nadia Fankhauser (Zwitserland) door naar de…

21 maart 2019

Nederlanders in actie bij Orléans Masters 2019

Nederlanders in actie bij Orléans Masters 2019

Vandaag start het hoofdtoernooi van de Orléans Masters 2019 dat nog tot en met zondag 24 maart wordt gespeeld. Het is een…

20 maart 2019

Het nieuwe logo van Badminton Nederland is ook suf

Het nieuwe logo van Badminton Nederland is ook suf

Badminton is een suffe sport en het nieuwe logo van Badminton Nederland is ook suf, dus in die zin klopt het helemaal. Voordat we…

19 maart 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!