Zit Denemarken te wachten op een samenwerking met Nederland?

Zit Denemarken te wachten op een samenwerking met Nederland?
Moederdag 2019

Ted van der Meer heeft met Joke van Beusekom gesproken. "Wie kent haar niet", schrijft de voorzitter. Je zou je beter kunnen afvragen: "Wie kent haar wel?", want het is een ster uit een lang vervlogen verleden die inmiddels rond de 60 moet zijn.

› alles over het Badminton Festival!

Ze woont al heel lang in Denemarken maar heeft weinig met het hedendaagse badminton te maken en daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Ooit heb ik haar eens gesproken om wat op een van de trainingskampen te komen vertellen over het verleden, maar toen gaf ze al aan niet veel meer met badminton te doen. Maar iedereen in Denemarken heeft een mening over badminton, want het is gewoon een volkssport gelijk aan handbal en voetbal. Elke Deen kent de namen van de toppers en het is zeer vaak op TV.

Als je een samenwerking wil, dan moet een partner iets hebben waar de ander graag gebruik van zou willen maken en omgekeerd. Als er al zoiets als 'de Denen' zou bestaan, dan zou ik ze omschrijven als sporters die niet best tegen hun verlies kunnen, heel erg trots zijn om Deen te zijn, de mooiste (en oudste) vlag van de wereld hebben die als enige direct vanuit de hemel is gekomen. Ze vinden en weten van zichzelf dat er geen land in de wereld is dat betere trainers en kennis over badminton heeft dan zijzelf. De Denen vinden ook dat er niets of niemand in Europa is waar ze wat van kunnen leren wat al niet in Denemarken aanwezig is. Ze willen wel graag iets van Azië te weten komen en zijn dus ook dagelijks bezig om er achter te komen hoe ze landen als China kunnen gaan verslaan.

Wat zouden de Denen van Nederland willen hebben? Waar zit het voordeel voor dit land om met ons samen te willen werken? Ze hebben alles te geven en niets te winnen. De enkele goede en verstandige Nederlandse spelers komen toch wel. Ze komen NOOIT echt in de selectie en ze krijgen NOOIT echt het achterste van de Deense tong te zien. De DBF wil niet graag de echte kennis delen. Als je dicht bij de echte waarheid wil komen dan moet je er voor betalen. Dan moet je naar de commerciële badmintonscholen of -opleidingen. Topspelers uit alle delen van de wereld komen dan ook naar Denemarken om behoorlijk veel geld neer te tellen voor deze kennis op de enige plaatsen waar ze die kennis ook WILLEN verkopen. Er niet één Nederlandse trainer die ook maar in aanmerking zou kunnen komen om nationaal coach te worden in Denemarken en dat zelfs niet eens in de U13 of U15. Als ik zeg geen enkele, dan bedoel ik ook helemaal niemand.<-p>

Hoe kijken de Denen aan tegen de Nederlandse kennis? Dat is natuurlijk iets waar ik heel veel met verschillende spelers en trainers over heb gesproken. Wat je vaak hoort, is dat ze totaal niet begrijpen waar we in hemelsnaam mee bezig zijn in Nederland. Uitspraken als "dat deden wij ook 20 jaar geleden" en "een Deense clubtrainer kan overal in Europa nationaal coach worden." Ik spreek perfect Deens, heb er 17 jaar gewoond en gewerkt, heb mijn hele opleiding daar gedaan en met het nationale talententeam gewerkt en toch ben ik een buitenstaander die je niet alles hoeft te vertellen.

Wat me elke keer weer opvalt, is dat trainers van verschillende landen weinig of niet met elkaar praten. Het eilanddenken dat op nationaal niveau plaats vindt, is er ook heel erg op internationaal niveau. In Duitsland heb ik het daar eens over gehad met een paar van de toptrainers daar die mij vroegen hoe de Deense trainers werkten. Het antwoord was toen dat ze nooit met trainers uit het buitenland praten.

De Deense bond zal netjes in gaan op een verzoek van BNL. Er zal iets van een bilateraal overleg ontstaan, ze zullen aanbieden dat er enkele spelers zo nu en dan mee mogen komen trainen, dat is wel goed voor de sparring en dan zal het weer langzaam doodbloeden. Iedere speler die in Denemarken is geweest voor een lange tijd zal dit ook bevestigen. Op clubniveau krijg je goede informatie van de trainer. Als je op de commerciële opleidingen komt, dan krijg je die ook maar op nationaal niveau wordt de deur netjes dicht gehouden.

Denemarken is zich zeer goed bewust van de rol die ze spelen in Europa. Het is het ENIGE kennisland in onze sport en die kennis wordt niet weggegeven maar verkocht. Dit is ook gelijk de reden dat de commerciëlen en de bond niet de beste verstandhouding hebben. Ook in Denemarken is er weerstand tegen de bond en de manier waarop zulke logge organisaties omgaan met nieuwe ontwikkelingen.

Samenwerking zou er moeten komen met andere kleine landen die wel dingen van elkaar kunnen gebruiken en dus geen onevenwichtige balans hebben. Zelfs Duitsland is ons allang voorbij en zal niet veel belangstelling hebben voor een samenwerking op het gebied van kennisuitwisseling. Er wordt daar veel aan wetenschappelijk onderzoek gedaan en die voorsprong willen ze graag behouden.

Als voorzitter van de bond zou je eerst eens moeten gaan kijken om de samenwerking op nationaal niveau op gang te krijgen en eens aan kennisoverdracht te gaan doen. Tot op heden is er geen sprake van enige kennisoverdracht van nationale coaches naar beneden. Dat zou een goede start zijn om daar structureel wat aan te gaan doen. Als je dat een klein beetje onder de knie hebt, dan ga je proberen of je dit ook internationaal zou kunnen doen.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Jeugdbadmintonners Wessel van der Aar en Ties van der Lecq  bij Outdoor Badminton Festival op 6 en 7 juli in Zandvoort

Jeugdbadmintonners Wessel van der Aar en Ties van der Lecq bij Outdoor Badminton Festival op 6 en 7 juli in Zandvoort

Op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2019 vindt op het Burgemeester Van Fenemaplein in Zandvoort het Badminton Festival plaats. Dit is…

19 juni 2019

Voorstel nieuw contributiesysteem per 1 januari 2020 afgewezen tijdens Jaarvergadering Badminton Nederland

Voorstel nieuw contributiesysteem per 1 januari 2020 afgewezen tijdens Jaarvergadering Badminton Nederland

Op zaterdag 15 juni jl. heeft in Vergader- en Congrescentrum De Schakel in Nijkerk de Jaarvergadering van Badminton Nederland…

17 juni 2019

Imke van der Aar: come back stronger

Imke van der Aar: come back stronger

Last period I have been struggling with my old injury again. So for now no tournaments...

14 juni 2019

Tweede ronde Spanish International 2019 voor badmintonvlogger Gayle Mahulette

Tweede ronde Spanish International 2019 voor badmintonvlogger Gayle Mahulette

Gayle Mahulette is na overtuigende winst door naar de tweede ronde bij de Spanish International 2019.

14 juni 2019

Malaysian top shuttler Lee Chong Wei retires

Malaysian top shuttler Lee Chong Wei retires

To all my family friends and fans. To everyone of you who have been a part of my life, thank you. A real big sincere thank you.

13 juni 2019

Jeugdbadmintonner Jaymie Laurens runner-up vrouwendubbel bij German Open U17

Jeugdbadmintonner Jaymie Laurens runner-up vrouwendubbel bij German Open U17

Bij de Babolat German U17 Open 2019 in Bergisch Gladbach (Duitsland) heeft Jaymie Laurens afgelopen weekend de tweede plaats…

12 juni 2019

Assistent-bondscoach Jonas Lyduch toch niet weg bij Nederlandse badmintonbond

Assistent-bondscoach Jonas Lyduch toch niet weg bij Nederlandse badmintonbond

Badminton Nederland is blij dat de Deen Jonas Lyduch besloten heeft om zijn werk voort te zetten als projectcoach van de…

12 juni 2019

Voorspeeldag Badmintonschool Barendrecht op maandagavond 1 juli 2019

Voorspeeldag Badmintonschool Barendrecht op maandagavond 1 juli 2019

Na een paar jaar van afwezigheid komt de badmintonschool weer helemaal fris terug. We gaan weer bouwen aan een sterke fundering…

12 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!