SportSport

Hoi Ted

Hoi Ted

Laat ik beginnen om te zeggen dat ik het een goed stuk vindt maar dat zal je niet verbazen. Zowel Christ als ik hebben een aantal stukken geschreven die van dezelfde strekking waren als jouw stuk nu. Zelfs over een uitgebreid plan om het fysieke bondsbureau te stoppen en online te gaan werken.

Ken je BC Shot al?

Het enige verschil is dat je nu in jouw stuk de waarschuwingen van ons kunt terug zien. Je kunt zien dat de bond stelselmatig en met gestaag tempo afzakt naar de afgrond. Iedereen heeft het gehad over het tot staan brengen van het verlies aan leden. Dat deed oud-directeur Geert Jan Venekamp in een groot artikel in het badmintonblad, dat deed bijna elke voorzitter en ook nu weer zegt de nog te verkiezen voorzitter Jan Helmond precies hetzelfde.

Het zijn helaas lege uitspraken en doelstellingen, want wanneer je niets verandert, moet je niet gek staan te kijken dat je hetzelfde resultaat krijgt. Wat opvalt in je artikel is dat je vindt dat het bestuur, de afgevaardigden, de regiobestuurders en medewerkers goed werk doen en dat je ze enorm respecteert. Dan is er nog maar één groep over die je de schuld kan geven en dat zijn de leden, die begrijpen schijnbaar niet wat goed voor hen is.

Ik zit gelukkig niet bij de bond en ben denk ik het grootste voorbeeld van grijze leden, want ik ben al 25 jaar geen lid meer van NBB/BNL (met uitzondering van de tijd dat ik afgevaardigde was anderhalf jaar). Maar ik heb wel contact met een grote groep Nederlanders die heel vernieuwend denken over onze sport. Ze doen het buitengewoon goed en zijn zelfs vaak de tijd ver vooruit als het gaat over de ontwikkeling binnen onze sport.

Wanneer BNL niet openstaat voor nieuwdenkers dan is het 100% zeker dat de bond een langzame dood sterft en dat is waarschijnlijk ook wat er gaat gebeuren. Want BNL gaat liever failliet en neemt de hele sport mee in hun val, dan dat ze voor verandering zullen gaan. Ik weet niet wat ik liever heb. Het is een aantrekkelijke gedachte om de bond failliet te laten gaan en gewoon opnieuw beginnen met mensen die wel visie hebben en verandering willen.

We hebben stapels met plannen klaar liggen die onze sport weer aantrekkelijk kunnen maken, maar er is geen gesprekspartner aan de andere kant van de tafel.

Wat ligt er aan plannen?

 • Een nieuwe trainersopleiding die zich al heeft bewezen in de praktijk
 • Een nieuwe handleiding voor trainers over moderne training
 • Een persoonlijk-budget-project voor de topsporters
 • Een plan om het bondsbureau te sluiten en een digitaal bureau te starten
 • Een plan om de Dutch Open totaal te veranderen en weer bij de leden te brengen
 • Een plan om jeugdleden gratis lid te laten zijn van de bond
 • Een plan om voor senioren een vrijwillige bijdrage als lidmaatschap aan te bieden
 • Een plan om alleen de bondscompetitie te belasten met betaald lidmaatschap

Verandering is hard nodig maar gaat het komen? Gisteren heb ik tijdens de Dutch Open weer de angst kunnen ervaren die er voor BNL is om ook maar iets te doen om andersdenkenden te steunen. Direct praten met BNL kan waarschijnlijk niet. Er zal iemand moeten komen die de vredesonderhandeling gaat opstarten.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

 • linkedin
 • facebook
 • twitter
 • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Vacature: BNL zoekt een enthousiaste projectmedewerker

Vacature: BNL zoekt een enthousiaste projectmedewerker

Badminton Nederland is per direct op zoek naar een projectmedewerker. Wat zoeken we? Een enthousiaste teamspeler met minimaal…

26 januari 2023

Internationale topbadmintonners in actie op Yonex Dutch Junior 2023

Internationale topbadmintonners in actie op Yonex Dutch Junior 2023

Van 1 tot en met 5 maart 2023 vindt de 41ste editie van de Yonex Dutch Junior International plaats. 350 topbadmintonners onder 19…

26 januari 2023

Mixkoppel Debora Jille en Ties van der Lecq uitgeschakeld in Indonesie

Mixkoppel Debora Jille en Ties van der Lecq uitgeschakeld in Indonesie

Debora Jille en Ties van der Lecq (WR-74) zijn helaas uitgeschakeld in de tweede ronde van de Indonesia Masters.

26 januari 2023

Vlaamse overheid bouwt topsportsubsidies Badminton Vlaanderen af: Gitzwarte dag

Vlaamse overheid bouwt topsportsubsidies Badminton Vlaanderen af: Gitzwarte dag

Volgens Badminton Vlaanderen heeft Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) op basis van het advies van Sport Vlaanderen…

22 januari 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!