Ledenverlies Badminton Nederland niet te stoppen: hoog tijd voor concurrentie
Badminton Nederland, voorheen Nederlandse Badminton Bond, verliest jaarlijks veel leden. En niet alleen als gevolg van de coronacrisis. Daarvóór liepen ze ook al bij bosjes weg. Ons geliefde spelletje telt steeds minder vrienden.
Vijf jaar terug in de tijd. Op 16 september 2016 verscheen er een artikel op badmintonline.nl van de hand van hoofdredacteur Christ de Rooij. Een citaat:
"We weten dat Badminton Nederland in 2013 48.069 leden zei te hebben. In 2014 zwaaiden een kleine drieduizend leden af: 45.246 leden bleven en in 2015 gebeurde dat opnieuw: 42.716 leden resteerden. Als je een jaarlijkse leegloop met 3.000 leden of iets meer dan 5% doorrekent, dan kan Badminton Nederland zichzelf rond 2030 opheffen."
Het kwam bij mij keihard binnen, maar een serieuze reactie en aanpassing van het bondsbeleid kwam er niet. Het bleef 'business as usual'.
Competitie is heilige graal
De verenigingen vullen via hoge teamkosten voor een behoorlijk deel de subsidiepot waardoor de nationale bond in leven kan blijven. Veel verenigingen hebben daar moeite mee. Het is immers al lastig genoeg om het hoofd boven water te houden. Het ledental neemt af, de kosten nemen toe. Vrijwel iedereen heeft te maken met huurverhogingen v.w.b. de speellocaties.
Competitieheffingen
De jeugd komt er goed vanaf. Daar is de teamheffing slechts 80 euro. Maar bij de senioren in de bondscompetitie is er sprake van veel hogere tarieven.
Onderstaand cijfers die betrekking hebben op de bondscompetitie.
Mannen Veer 1, Veer 2, Nylon (200 teams) Per team: 289,35 |
57.870 |
5e t/m 9e divisie (106) Per team: 289,35 |
30.671 |
2e t/m 4e divisie (225) Per team: 411,85 |
92.666 |
1e divisie (20) Per team: 617,65 |
12.353 |
Eredivisie (10) Per team: 1.788,15 |
17.881 |
TOTAAL | 211.441 |
Merkwaardig afdrachtsysteem
Dit plaatje is niet compleet. Er komen bijvoorbeeld geen cijfers voor van het aantal jeugdteams en andere competities. Het kan zijn dat het totaalbedrag gaat uitkomen op 250.000 euro of hoger. In het Jaarverslag 2020 zijn de cijfers niet te vinden.
Het afdrachtsysteem zit raar in elkaar. Ik kan me voorstellen dat de kosten van de hoogste divisies (waar scheidsrechters worden ingezet) meer moeten afdragen dan de lagere divisies. Maar het verschil tussen tweede/vierde divisie ten opzichte van vijfde/negende divisie is onuitlegbaar.
En het BNL-systeem houdt ook nog eens in dat je aanzienlijk meer moet betalen als je hoger speelt dan vijfde divisie. De teams in de tweede, derde en vierde divisie worden dus bestraft voor hun hogere niveau!
Gezond principe
De 'competitieverenigingen' zijn een belangrijke pijler onder de begroting van Badminton Nederland. Daar valt iets voor te zeggen. Maar een gezond Hollands principe is ook dat de kosten van een product in balans moeten blijven met de reële prijs. Dat is niet het geval in dit systeem. 25% erbovenop zou ik kunnen billijken, maar 100% of hoger lijkt me onaanvaardbaar.
De verenigingen hebben het gevoel dat ze 'uitgewrongen' worden. Zeker voor clubs die het financieel moeilijk hebben en dat zijn er veel.
Halveringen
Mijn voorstel is dat de bond zo snel mogelijk de tarieven tenminste halveert waardoor de druk bij de verenigingen afneemt en de sympathie voor Badminton Nederland toeneemt.
De sportbond Badminton Nederland moet zo snel mogelijk een gezondere situatie gaan creëren. De tering naar de nering zetten, dient het uitgangspunt te worden.
Voorbeeld. Hebben we nog wel een 'fysiek' bondsbureau nodig? De afgelopen (corona)periode heeft uitgewezen dat het ook anders - efficiënter - kan. Online is niet DE oplossing maar wel één van de oplossingen.
Toekomst BNL
Terug naar de ledencijfers. Eind 2014 had de bond ruim 48.000 leden. In vijf jaar liepen er 11.000 weg. Eind 2019 waren er nog ruim 37.000 over. Eind december 2020 had BNL netto nog maar ruim 31.000 leden. De verwachting is dat we eind 2021 onder de 30.000 gezakt zijn.
Als men op dezelfde manier blijft doormodderen, komt het faillissement spoedig in zicht. Blijven lurken aan de subsidietieten van de overheid c.q. NOC*NSF kan nog best een tijdje goed gaan, maar als je 'klanten' blijven vertrekken, heb je geen toekomst meer.
Concurrentie
Het is hoog tijd voor vernieuwing. En er zijn kansen zat. Uit onderzoek is gebleken dat er zo'n 300.000 mensen elke week badmintonnen. Dat biedt potentie voor een nieuwe organisatie. Een aparte competitiebond lijkt me geen slecht idee. Maar dat plan komt pas in zicht als Badminton Nederland niet wil of kan veranderen.
Een recreatiebond opzetten is ook geen slecht idee. Maar dan een die gunstig is voor de spelers. Dat plan ligt er al, in concept dan. Denk aan een soort 'Badminton Basic Fit', met meerdere opties zoals eenmaal in de week, tweemaal, met of zonder betaalde trainers. Et cetera.
Voor de duidelijkheid: Basic Fit heeft hier niets mee te maken, het is maar een voorbeeld!
Om vernieuwingen tot stand te brengen, heb je creatieve, zakelijke nieuwe 'spelers' nodig. Ik hoop dat hier en daar lampjes gaan branden.
Met één bond die louter teleurstellingen noteert, doorzetten is een slecht idee. Er dienen meerdere pijlers te komen met wel degelijk hetzelfde doel: de badmintonsport laten groeien. Er is perspectief, zoals geschetst. De Nederlandse Badminton Bond (NBB) was ooit een top 10-bond met bijna 100.000 leden. En nog altijd is er grote belangstelling voor de badmintonsport.
Innovatie, dat moet het toverwoord worden. Wie neemt het initiatief? Als we zo doorgaan is het geen vraag meer of het 'pompen of verzuipen' wordt.
Naschrift
Het bovenstaande scenario is de harde waarheid. De boodschap is deels somber en door sommigen zal de boodschapper-van-het-slechte nieuws niet gewaardeerd worden. Ik hoop echter dat de ogen van zoveel mogelijk mensen open gaan. Bondsbestuurders. Afgevaardigden. Regioleiders. Clubbestuurders. Et cetera.
We kunnen niet doorgaan zoals het altijd was. Er is wel degelijk een toekomst, maar alleen als we daar met zoveel mogelijk mensen achter gaan staan. Dat hoeft niet per se míjn voorstel omtrent een tweede bond (concurrent) te zijn. Ik geloof in dit opzicht in de markt. Maar als er betere alternatieven zijn, prima!
En om mogelijke misverstanden voor te zijn. Ik heb geen enkel probleem met het bondsbestuur. Ook niet met de afgevaardigden en de regiobestuurders. Sterker nog, ik heb grote waardering voor hen. Dat geldt ook voor de functionarissen op het bondsbureau. Zij voeren uit wat het bestuur in samenspraak met de afgevaardigden heeft besloten. Zo simpel is het.
Reageren? Mail!
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
Nadia Choukri: Van badmintontopper naar medisch laborant - een bewuste keuze
Nadia Choukri, voormalig Nederlands kampioen badminton, staat op het punt een opmerkelijke carrière-switch te maken.
9 september 2024
Smashing versterkt eerste team voor Nederlandse Badminton Eredivisie
Vanaf dit seizoen versterkt Smashing het eerste team. De nieuwe aanwinsten uit België, Marijn Put en Freek Golinski, brengen…
9 september 2024
Robin Tabeling start tijdelijk partnerschap met Deense Alexandra Boje
Badmintonner Robin Tabeling begint dit najaar aan een nieuw en tijdelijk partnerschap met de Deense mixspeelster Alexandra Boje.
22 augustus 2024
Onderzoek: Badmintonvaardigheid jeugd neemt op camping niet significant toe
Op veel campings in binnen- en buitenland wordt in deze tijd van het jaar badminton gespeeld, maar de vraag is of dat zin heeft.
11 augustus 2024
Meer artikelen over ledenverlies
- Robert Hoogland: ledenverlies badmintonsport niet alleen probleem voor Badminton Nederland - Robert Hoogland
- Hoi Ted - Ron Daniëls
- Ledenverlies Badminton Nederland niet te stoppen: hoog tijd voor concurrentie - Ted van der Meer
- Badminton Nederland verloor 15% van haar jeugdleden in 2018 - Badminton Nederland
- Badmintonners lopen massaal weg bij sportbond Badminton Nederland - Christ de Rooij