SportSport

Zo jongens, weer lekker actief geweest op de baan?!

Zo jongens, weer lekker actief geweest op de baan?!

Zo jongens, weer een heerlijke training deze week gehad? Lekker shuttles geslagen, wat oefeningen gedraaid en fysiek is men voldaan.

clubzoeker

Ken je BC Argus al?

Op naar volgende week voor de herhaling toch?

De mist in?

De gemiddelde Nederlandse badmintonner die competitie speelt op regionaal niveau en zelfs in de lagere divisies traint een of twee in de week. Vaak wordt er een shuttletje geslagen waarna men aan een gedirigeerde oefening begint. En we eindigen met een fysiek element, zodat spelers fysiek uitgeput en daardoor voldaan zijn. En daar gaat naar mijn idee de gemiddelde speler de mist in.

Veel badmintonners willen moe worden tijdens de training, omdat zij dan een gevoel gecreëerd hebben wat voldoening geeft. Echter, deze blik is naar mijn idee eenzijdig en misschien wel ondergeschikt aan het volgende belang, namelijk het begrijpend badmintonnen.

Begrijpen?

Om te begrijpen hoe badminton gespeeld wordt op hoger niveau moeten spelers naar mijn idee de volgende vragen altijd stellen tijdens trainingen, vrijspelen en zelfs bij wedstrijden: waarom trainen we?, waarom deze oefening?, waarom voer ik deze slag uit?

Word geen generieke speler die redelijk tot goede conditie en een mooie techniek heeft, maar opvallend simpel speelt zonder inzicht. Stel bij alles wat je doet de 'waarom'-vraag en probeer deze zelfstandig of tezamen op te lossen. Door het stellen van zulke vragen gaat een speler nadenken over badminton op verschillende niveaus, bijvoorbeeld:

  • Macro niveau
  • Meso niveau
  • Micro niveau

Terug naar de trainers zijn trainingen.

Nu we begrijpend willen badmintonnen is het tijd om dit toe te passen tijdens trainingen. Wees open, eerlijk en direct naar de trainer toe. Vraag gerust waarom de trainer een bepaalde oefening wil draaien, waarop hij doelt en wat dit bij jou zou moeten ontwikkelen in badmintonnen. Trainen is immers geen bezigheidstherapie, maar een hulpmiddel om jezelf te (kunnen laten) ontwikkelen.

Nu voor de trainer zelf

Nu je als trainer dit stuk leest, denk je misschien wel: "Ja, ja die jongen kan het mooi vertellen. Een beetje zorgen dat mijn lieve spelers de handen ineenslaan en zorgen dat mijn training een complete anarchie wordt." Het zal waarschijnlijk een komisch beeld opleveren, toch is dit niet mijn doel.

Wat mij een deugd zou doen is dat jullie als trainer zelf de spelers op ieder niveau stimuleren om na te denken wat zij doen en waarom. Verwerk de 'waarom'-vraag in de trainingen waardoor het een interactief spel wordt tussen de spelers.

Wat mij rest om af te vragen is dat wij Nederlanders niet als schapen denken in zowel het bedrijfsleven als het sociale leven. Wij zijn zeer individualistisch ingesteld en stellen zowel hoge eisen aan onszelf als aan het leven.

Maarre... waarom gedragen wij ons dan wel als schapen in badminton?

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!