clubzoeker

Afgevaardigden bepalen zélf toegevoegde waarde van hun rol

Afgevaardigden bepalen zélf toegevoegde waarde van hun rol

Het systeem van afgevaardigden is niet perfect, maar dat zijn andere systemen ook niet. Vaak zijn het domme regels die er voor zorgen dat het niet werkt.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Afgevaardigden die graag zouden willen blijven moeten aftreden ook al zijn er geen vervangers, gewoon omdat hun periode er op zit. Dit is zo in het leven geroepen naar de code Goed Bestuur. Als zo'n code niet werkt, werkt deze tegen zijn eigen naam en wordt het Slecht Bestuur. Ik zou zeggen: zolang er geen andere kandidaten zijn, mag de zittende afgevaardigde met maximaal nog twee periodes worden verlengd. (De badmintonreglementen kennen uitzonderingen dus waarom hier niet?)

Wat ik van de huidige wegblijvende afgevaardigde niet begrijp, is waarom je jezelf aanmeldt als afgevaardigde en vervolgens niet komt. (Voor ziekmeldingen heb ik uiteraard begrip.) Dat is een beslissing die niet alleen van invloed is op jezelf maar ook voor de vele uren / dagen werk die andere afgevaardigden, het bestuur en de verschillende commissies er in hebben gestoken. Iedereen kan door jullie wegblijven onverrichter zake weer naar huis (in mijn geval naar Denemarken). Jullie worden bedankt.

Ik heb dan ook voorgesteld dat voor de volgende vergadering ALLE afgevaardigden twee weken voorafgaand aan de vergadering moeten aangeven of ze al dan niet aanwezig zullen zijn, zodat het bondsbureau een vergadering kan laten door gaan dan wel afzeggen.

Het was door dit gedrag van de afgevaardigden een teleurstellende vergadering, maar er was ook een lichtpuntje en dat was het feit dat het actuele probleem van de badminton academisch voor meer dan een uur is besproken. Het bestuur en de topsportcommissie hebben GEEN groen licht gekregen om het nieuwe academieplan uit te voeren. Meerdere afgevaardigden hebben te kennen gegeven dat het teruggetrokken dient te worden.

Het bestuur heeft aangegeven dat het onomkeerbaar is. Dat zou betekenen dat het helemaal niet uitmaakt of er wel of geen afgevaardigden komen op een vergadering, want we hebben toch geen invloed. Wat heeft het voor nut als je een controlerende taak heb, tot de conclusie komt dat iets niet deugt en vervolgens de fout niet recht zou kunnen zetten?

Verder vond ik het een goed idee dat als er iets speciaals leeft binnen de badmintonwereld en iemand van buiten de vergadering wil daar over iets zeggen, dan moet dat kunnen en dat is ook gebeurt op deze vergadering. De voorzitter vond het niet nodig dat er spreektijd werd gegeven, het bestuur vond het niet nodig, maar gelukkig waren er wel vier afgevaardigde die vonden dat het wel moest gebeuren. Het spreken heeft geen nieuwe inzichten gegeven, maar er is wel iets nog veel belangrijkers gebeurd. Nu gaat er iemand naar huis die zal zeggen "ik heb mijn zegje kunnen doen" en dat is heel iets anders dan dat hij naar huis was gegaan met de gedachte "het heeft allemaal geen nut, je mag toch niets zeggen".

Het stopzetten en waarschijnlijk terugdraaien van de academiebeleid zou Badminton Nederland wel eens kunnen behoeden voor grote problemen in de komende tijd. Het plan is niet goed doordacht, er is niet goed genoeg gekeken naar alternatieven, er ontbreken argumenten en criteria maar het meest belangrijke is wel dat het geen draagkracht heeft en het schept meer tegenstanders dan voorstanders.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
De principekalender 2024-2025 van Badminton Nederland goedgekeurd

De principekalender 2024-2025 van Badminton Nederland goedgekeurd

Tijdens de bestuursvergadering van 19 februari jl. is de principekalender voor het seizoen 2024-2025 goedgekeurd. Voor het…

26 february 2024

Nederlandse mannen strijdend ten onder tegen Engeland

Nederlandse mannen strijdend ten onder tegen Engeland

De Nederlandse mannen zijn er helaas net niet in geslaagd om de halve finale te bereiken op de Europees Kampioenschappen…

16 february 2024

Nederlagen voor Oranje-teams op EK Teams in Polen

Nederlagen voor Oranje-teams op EK Teams in Polen

Op de tweede dag van de Europees Kampioenschappen badminton voor mannen- en vrouwenteams in het Poolse Lodz moest Oranje twee…

14 february 2024

Nederlandse mannenploeg start overtuigend op EK Teams 2024

Nederlandse mannenploeg start overtuigend op EK Teams 2024

De Nederlandse badmintonners hebben de eerste wedstrijd op de Europees Kampioenschappen badminton voor mannen- en vrouwenteams in…

14 february 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!