SportSport

Een weekendje Vlaamse Kampioenschappen in Lokeren

Een weekendje Vlaamse Kampioenschappen in Lokeren

Dit weekend worden de Vlaamse Kampioenschappen badminton afgehaspeld. Gaststad is Lokeren. Hoogtijd om het vergrootglas uit de lade te halen en een kijk te nemen op de zaken zoals ze zich stellen.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

On the menu: bijna driehonderd spelers uitkomend in de A- en B-reeksen. De AA-drink Cup Badminton Vlaanderen 2014: Extra Extra Large (XXL), zoals slapen met donskussen op een vlijmscherp spijkerbed.

Zoals de traditie het naleeft wordt het spelschema zoals op de andere kampioenschappen en het internationale circuit toegepast. Met andere woorden: beginnen bij het begin, de gemengd dubbels. De zestien terreinen in zowel zaal 1 als 2 worden zaterdagochtend om 9u ingepalmd door de B-spelers. De volledige zestiende finale wordt dan afgewerkt. Rond kwart voor elf zouden er dan nog maar acht duo's hun kampioenschap kunnen voortzetten. Favorieten in de bovenste tabelhelft zijn Tim Van Herbruggen (Lokerse) en Hanne Janssens (OLVE). Zij vormen samen het eerste reekshoofd in de B-reeks. Tot op heden wonnen ze in de tornooien al dertien van hun zestien gezamenlijke partijen. Eén daarvan was de nederlaag dit seizoen tegen Daan Philips en Anna Bogemans. Daarmee is meteen de naam uitgesproken. Philips speelt nauwelijks gemengd, maar beschikt wel over de nodige kwaliteiten om de beslissing te delven. Dit seizoen wijst de winstteller op tornooi en in eerste nationale maximaal aan. Philips en Bogemans gaan wel op de proef worden gesteld. De outsiders zijn immers in hun tabelhelft te vinden, met name in chronologische volgorde Frodo Holemans - Siel Demeyere en Thijs en Lisa Demeyere.

Aansluitend op de openingsronde bij de B's vat het kampioenschap in de A-reeks aan, waar Floris Oleffe en Steffi Annys vanuit hun zetel als eerste reekshoofd het spelersveld nog even mogen aanschouwen. Dat de loting het pad geëffend heeft voor Oleffe - Annys lijkt nu al duidelijk. Hoofdzakelijk duo's die vorig jaar nog in de B-reeks uitkwamen zijn bovenin terug te vinden. Voor hen een uitgelezen kans op een denkbeeldig bronzen medaille - wie zoekt die vindt. Dat een spaarzamer parcours hiermee de winstkansen van het topreekshoofd vergroot is daarentegen niet noodzakelijk bewezen noch bekrachtigd. Onderin de tabelhelft gaan de andere kanshebbers immers heftig ingespeeld zijn en met de nodige spankracht de finale bereikt hebben. In hoofdzaak is het hier uitkijken naar Daan De Smet en Debbie Janssens, die zich zaterdagochtend wel al moeten ontdoen van Raphael en Stephanie Van Wel, en ook Nick Marcoen en Flore Vandenhoucke. Laatstgenoemde tandem vormt het tweede reekshoofd en wacht in de derde en laatste zaterdagronde Stijn De Langhe - Rachelle Haan of Roel Van Heuckelom - Presence Beelen of Birger Abts - Ann Knaepen. Geen van deze duo's is vooraf afgeschreven. De loting heeft het alvast voor mekaar gekregen.

Wanneer de eerste horden op zaterdagochtend overwonnen zijn worden de enkelspelen op gang getost. Twintig scheidsrechters zullen zaterdag deze opgooi verzorgen. De hoogst geplaatste hier is internationaal umpire Bert Vanhorenbeeck, kandidaat om na Sven Serré in Londen, België af te vaardigen op de Olympische Spelen van Rio binnen minder dan twee jaar. Eén van zijn tossen zal ongetwijfeld plaatsvinden in het heren enkel, waar bij de B's Tomas Simkens een soortgelijke loting heeft verkregen als Oleffe en Annys in het gemengd A. Simkens' grootste tegenstander in de zoektocht naar een finaleplaats wordt hemzelf. Indien derde reekshoofd Stijn Eloot zijn Dyson op maximale zuigkracht zet staat hij bijgevolg mogelijk voor het beste tornooiweekend in zijn sportieve carrière en plant hij best nog niks op zondagochtend. In het derde kwart steken de kwaliteiten van Frodo Holemans er bovenuit. Zijn opponent in de halve finale is echter lang nog niet beslist. Tweede reekshoofd Thijs Demeyere zal al in de tweede ronde zijn borst mogen natmaken om de strijd aan te gaan met Raphael Van Wel, die zowel vorige maand in eerste nationale als afgelopen weekend in de A-finale op Grace pas na verlengingen in de derde game onderuit ging tegen Stijn De Langhe.

Lees de rest van dit artikel op de website van FederNees.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dopingbijeenkomsten voor trainers en ouders

Dopingbijeenkomsten voor trainers en ouders

Op zaterdag 14 oktober organiseert Badminton Nederland in samenwerking met de Dopingautoriteit tijdens de Yonex Dutch Open een…

20 september 2023

Duinwijck organiseert feestavond met reunie voor leden en oud-leden

Duinwijck organiseert feestavond met reunie voor leden en oud-leden

Het jubileumjaar in het kader van het 75-jarig bestaan van Badmintonclub Duinwijck bereikt zaterdag 30 september zijn hoogtepunt.…

19 september 2023

Wereldranglijst Badminton op 19 september 2023

Wereldranglijst Badminton op 19 september 2023

De wereldranglijst badminton wordt elke week op dinsdag bijgewerkt. Robin Tabeling en Selena Piek (WR12) zijn een vaste waarde in…

19 september 2023

De kop is eraf voor Wijchense Smashing

De kop is eraf voor Wijchense Smashing

Vol goede moed begon Smashing aan de heren- en damesdubbel tegen de landskampioen van afgelopen seizoen. In de herendubbel namen…

18 september 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!