SportSport

FederNees: Een eerste toernooidag is altijd iets speciaals

FederNees: Een eerste toernooidag is altijd iets speciaals

Dat het Europees Kampioenschap in België doorgaat is onuitgegeven. Een fenomeen, zeg maar.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Voor alles een eerste keer, België trachtte bijgevolg meer dan alleen maar voor de eer aan te treden tegen Ierland. Door het forfait van Spanje slechts elf in plaats van twaalf deelnemende landen. Op deze openingsdag zelfs maar acht: de tornooiplanning voorzag pas de aantreding van Denemarken op donderdag, bij de Duitsers en de Schotten is dit het gevolg door het forfait van poulegenoot Spanje.

Door het forfait in groep 3 werden zowel de ochtend- als de avondsessie gehalveerd. Zweden en Frankrijk staken als eersten van wal. Uitgerekend Gabriel Ulldahl, vervanger van de gekwetste Hurskainen, verschalkte Brice Leverdez. De eerste game draaide uit op een thriller, 26-24. Dat de Franse opstelling meer gewicht in de schaal legde liet al gauw de tussenstand blijken. Labar en Lefel hadden door het heren dubbel de Franse haantjes op voorsprong gebracht, Sashina Vignes Waran - meermaals finaliste op de Yonex Belgian International - maakte de gelijkmaker van Ulldahl ongedaan. De heren en dames dubbels tekenden uiteindelijk de definitieve 1-4 eindscore op.

Om 14u30 schoot het vizier in de Sportoase met scherp in de richting van het duel België - Ierland. Alle hoop werd voor dit treffen gevestigd op broer en zus Tan. Stunten tegen de sterke Ierse enkelspelers was de enige boodschap om kans te maken tegen de eilandbewoners. Marcoen en Vandenhoucke hadden immers de wet van de sterkste ondergaan tegen Sam en Chloe Magee. Belgisch recordkampioen Yuhan Tan gaf Scott Evans partij. Net als in de daaropvolgende partij tussen Lianne Tan en Chloe Magee waren het de Ieren die de belangrijke punten konden binnenhalen. In geen van de drie partijen wisten de Belgen aanspraak te maken op gamewinst. Na iets meer dan anderhalf uur was bijgevolg de beslissende kloof al gemaakt. Ondanks deze snelle onoverbrugbare tussenstand lieten Dierickx en Golinski de vijfhonderd toeschouwers opveren. Na drie kwartier en drie games namen ze afstand van Evans en Magee. Als afsluiter konden Annys en Vandenhoucke niet anders dan tegen de jonge tandem Boyle - Darragh een tweede punt te scoren. België verloor op die manier met een milde 2-3 score van Ierland, ondanks dat het heel snel de nederlaag had moeten incasseren. Waar het op staat is dat de kwalificatie voor de kwartfinale enkel nog mogelijk is mits winst van Engeland donderdagavond.

Nog gedurende de middagsessie nam Nederland afstand van Polen. Arends - Piek, Pang en De Visch Eijbergen bezorgden Oranje al even snel als op de andere baan de beslissende 3-0 voorsprong. Pang had hiervoor wel bijna een uur nodig tegen de lager geplaatste Rogalski. De duo's Maas - Arends en Barning - Tabeling brachten finaal de 5-0 eindcijfers op het bord. 's Avonds beperkte het spektakel zich tot Rusland - Zweden. Polikarpova en Bolotova - Kosetskaya voor Rusland met tussendoor Borg - it's all-in the name - voor Zweden zorgden voor de 2-1 tussenstand. Vooral de zege van Borg tegen de veel hoger gerangschikte Malkov was een stunt. Als dit als een stunt aanzien werd mocht de prestatie van de Zweden echt wel gezien worden in het heren dubbel. De overweldigende oerkreet van Nico Ruponen en Filip Michael Duwall Myhren - say what? - galmt nog steeds na, na hun stunt tegen de huidige Europese Kampioenen Ivanov en Sozonov. Zo kwam het er nog op aan dat de laatste wedstrijd voor de beslissing zou zorgen. De ervaring van Durkin en Vislova bezorgde uiteindelijk zoals oorspronkelijk verwacht de Russen het voordeel.

Groep 1

Nederland - Polen 5-0

Groep 2

Ierland - België 3-2

Groep 3

Schotland - Spanje 5-0 w.o.
Duitsland - Spanje 5-0 w.o.

Groep 4

Zweden - Frankrijk 1-4
Rusland - Zweden 3-2

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!