FederNees: Krijgers

FederNees: Krijgers

De Vlaming Peter Nees, ook wel bekend als FederNees, schrijft regelmatig aantrekkelijke blogs over badminton. Nu de Victor League (hoogste badmintoncompetitie in Vlaanderen) weer van start is, beloond hij zijn lezers met dagverslagen.

Maak kennis met Olaf Hermus!

Speeldag 2: W&L 1 EN ZWIJNDRECHT DELEN LEIDING

Over krijgers, de haka en ten oorlog trekken. De tweede speeldag in de eerste nationale, de Victor League, had heel wat om het lijf. Een rugbystrijd werd het niet, de scores liepen wel hoog op.

VOORMIDDAG

In de ochtendontmoetingen namen twee van de eerste drie leiders het tegen elkaar op: Pluimplukkers, de ploeg met de beste uitslagen op dag 1, en regerend kampioen Zwijndrecht. Haan en Broeke brachten snel de score op 0-1 voor Zwijndrecht, terwijl in de heren dubbel het alle kanten op kon. In een zenuwslopende thriller was het ook hier Zwijndrecht, met name Willems en Philips, die afstand namen van Mathias Van Gastel met Spanhove. Drie games, tweemaal winst met verlengingen, de kampioen had het voordeel mee. Zwijndrecht liep 0-4 uit, Verbeek kon nog tegenscoren, tegen haar ex-ploeg nota bene (geaccentueerd als in vette FIFA-stijl) en de mixen werden eerlijk verdeeld. Bij de koffie en de spaghettipauze stond het 2-6 voor Zwijndrecht.

W&L 1 kwam tegen BAD 79 0-3 voor via Oleffe-Marcoen, Elst-Snoeck en Scoliers. Toen Tomas Simkens met 20-22 in de derde game het lot van Julien Warnotte bezegelde, zag het er voor de Anderlechtenaren lang niet goed uit. Lionel Warnotte en Ting Ting Wang smeerden Marcoen-Snoeck dan wel hun tweede seizoensnederlaag aan, na de twee dames enkels van Bogemans en Aellen kwam de 1-7 op het bord via Wouter Claes en Janne Elst. Lebad Kortrijk had geen kind aan W&L 2. Enkel de runner-up van de Swiss Junior U17 wist een pluim op zijn hoed te steken, Elias Bracké verschalkte de Nederlandse huurling Onno Quik. Tot slot gingen de laatste ochtendpunten naar thuisploeg Everbergse. Zij wonnen met ook al 7-1 cijfers van Saive, waar Nivard de eer wist te redden.

 • Lebad Kortrijk - W&L2 7-1
 • W&L1 - BAD79 7-1
 • Zwijndrecht - Pluimplukkers 6-2
 • Everbergse - Saive 7-1

NAMIDDAG

Nadat W&L zijn groepsgevoel aanwakkerde met haast een equivalent van de Haka, zouden de troepen van Claes het front niet de rug toekeren vooraleer de strijd voltooid was. Alleen Simkens en Aellen dienden een driesetter af te werken. Voorts bleek het een formaliteit opdat W&L zijn schaapjes op het droge had: 8-0. Ook Zwijndrecht realiseerde dit. Waarin Saive ietwat de helpende hand toestak door met slechts één dame de namiddagsessie af te werken, presteerde de kampioen een dubbel bagel: 8-0 (16-0 games). W&L 2, waar Ine Van Rossem de licht gekwetste Jana Tegethoff verving, deed het, op trouwe tandem Delsaert - Katrien Claes en enkelspeler Jeroen Dewyngaert na, alleen met spelers onder de leeftijdsgrens van twintig jaar. Pluimplukkers hield gelijke tred en na drie disciplines, waarin W&L ook nog eens Dewyngaert zag uitvallen, wees het scorebord 3-3 aan. Spannend. Zeg maar razend spannend, het sfeertje dat doorheen de zaal galmde. Het waren Mathias en Simon Van Gastel die, respectievelijk met Maite Lamont en Lynn Sioncke, niet alleen de gemengd dubbels maar ook de punten voor Pluimplukkers binnenrijfden. Voor de Gentenaren was dit al de derde seizoenszege. Misschien wel heel belangrijke punten in de eindafrekening.

Indien de Haka een ietwat intimiderende openingsfase zou zijn, had badminton eerder rugby geweest. De strijders op het parcours bleken veeleer krijgers, mondige soldaten. Geen katjes, wel tijgers. De openingsfase van BAD 79 tegen Lebad Kotrijk was aan elkaar gewaagd. In een potig herenduel waren het Van Heuckelom en Vandorpe die over net iets betere papieren konden beschikken dan Lionel Warnotte en Van Wel. De kostuumvesten en vlinderdasjes bleven alvast netjes gestoomd gestroomlijnd in de kast hangen, goed voor een volgende keer. Janssens-Biesbrouck waren dan al in geen tijd voorbij Roy en Vervaeke gegaan. Vervolgens scoorde Sombardier tegen. Ook Lallemand had hier kansen voor, al was het finaal Quik die het punt voor Kortrijk optekende. De ontmoeting werd uiteindelijk nog vlug beslist, ruime zeges in de damesenkelspelen, getekend: liefs, Biesbrouck en Janssens. Het stond 1-5, en later 1-6 via Quik en Janssens, waarop BAD 79 enkel nog betekenisvol kon zijn door tegen te scoren. Dat deed het ook via de knallende Sombardier en de inventieve Wang tegen geroutineerd duo Van Heuckelom-Biesbrouck. 21-19 in de derde game, desalniettemin 2-6 voor Lebad in een geanimeerd duel.

Een potig dagje Victor League, waarin het aanbod vraag en antwoord alleen maar onderstreept werd: W&L 1 is de grote uitdager van titelhouder Zwijndrecht, Lebad Kortrijk doet voorlopig iets bescheidener mee voor het podium dito prijzenpot. Voor de plaatsen vier en vijf was het Pluimplukkers dat alweer een goede zaak deed. In december valt de beslissing in de strijd om plaats vier, een ticket in de play-offs en rechtstreekse zekerheid van het behoud. Om te beginnen nemen in Saive Pluimplukkers en BAD79 het tegen mekaar op. Naar een gentleman's agreement zal niet worden gevraagd. Everbergse boekte op eigen terrein haar eerste punten. Gedeelde smart is halve smart: W&L 2 en Saive gaan op hun eerste punten nog minstens vier weken moeten wachten. W&L 1 en Zwijndrecht verdedigen op 7 december hun gedeelde leidersplaats.

 • W&L1 - Everbergse 8-0
 • Pluimplukkers - W&L2 5-3
 • Lebad Kortrijk - BAD79 6-2
 • Zwijndrecht - Saive 8-0

Tussenstand

 • 1. W&L 1 (8pt)
 • 2. Zwijndrecht (8)
 • 3. Lebad Kortrijk (6)
 • 4. Pluimplukkers (6)
 • 5. BAD 79 (2)
 • 6. Everbergse (2)
 • 7. W&L 2 (0)
 • 8. Saive (0)

(Artikel verschenen in Victor League BBF1, facebook pagina over de Victor League, de eerste nationale van het Belgische badminton.)

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!