Vlaamse hoogste competitie: Victor League

Vlaamse hoogste competitie: Victor League

Een ambtsverlenging of een gooi van een oude bekende naar de bloementuil? De nieuwe badmintoncompetitie in eerste nationale is uit de startblokken geschoten.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Zwijndrecht staat paraat om de uitdaging aan te gaan: een tweede titel op rij. Saive, het team waar het de voorbije vijf jaar altijd om te doen was is niet meer. We spreken nog wel over de club Saive, de jongere garde, de anciens. Het topteam is niet eens gekortwiekt, het is onder de slijper gegaan. De punten zijn afgeslepen, hier en daar afgebroken. De scherpste kleurigste puntspelers, ze zijn naar Frankrijk. Daar waar ze ook in het nabije verleden uitkwamen, maar vanuit BBF niet langer de combinatie met het thuisland mogen aangaan. Zonde. Wel gerechtigheid.

Het zou ietwat ridicuul zijn om de sport in zijn competitieve context te ontwrichten. Ik zie Lionel Messi niet bij Barcelona én pakweg River Plate spelen. Of concreter, een Kompany bij Man City als ook zijn BX Brussels. Begrijp je? Ook badminton is een beetje democratie waar vooraf iedere speler over slechts één Panini-prentje beschikt, waar een rijtje wordt gemaakt en iedere participant op dezelfde lijn gepositioneerd staat. Naar mate de strijd vordert, play-ofs en play-downs in het zicht komen, de titel binnen handbereik ligt, zal de lijn vele bochten gemaakt hebben, waar tot slot van rekening enkel het team met de beste curve het heerschappij tot zich toe-eigent. Dit is de Belgische badmintoncompetitie 2014-2015.

Speeldag 1, de ochtendsessie:

De speelsteden zijn Antwerpen (Zwijndrecht), Luik (Saive), Leuven (W&L 1 en W&L 2), Anderlecht (BAD 79), Everberg (tussen Leuven en Brussel gesitueerd), Gent (Pluimplukkers) en Kortrijk (Lebad). Allen komen ze aan bod.

Beginnen bij het begin. Leuven - Veltem - nam de eerste horde voor zijn rekening. De thuisclubs, want ze zijn opnieuw met twee nu, namen het zoals het reglement het spelt tegen elkaar op. W&L 1 nam afstand. Niet zomaar. Marcoen - overgekomen van Lebad - en Oleffe - terug van weggeweest - met naast hen meervoudig Belgische Kampioenen Elst - Snoeck. Als ware een 'bulletstorm' voor de opponenten in de toch wel kleinschalige strijd die onze landsgrenzen te bieden heeft. Met de enkelzeges van Lawrence De Pauw, David Scoliers en Anna Bogemans profileert de Leuvense hoofdmacht zich dit jaar als een waardig uitdager in de race om de titel. Lise Jaques kon tegen de Zwiterse Marianne Aellen de eer redden. En Lenaerts - Tegethoff showden in contrast met hun sobere elegantie (sorry Lenaerts) hun daar tegenover stellende efficiënte afwerking door Marcoen - Snoeck af te houden. Wouter Claes en Janne Elst klopten in een broederstrijd Steven Delsaert en Katrien Claes. 2-6 voor W&L1. Derby's zijn zoals ze zijn, een beetje speciaal. Zoals je Cercle tegen Club hebt of Beerschot tegen Antwerp had, in een nogal ver verleden - FC Seraing versus Club Luik, weet je wel.

We ademen vandaag, dat betekent dat Zwijndrecht de regent is. Ze namen afstand van nieuwkomer BAD 79. Niet zomaar. Met onder meer Lionel Warnotte, Raphael Van Wel en Gregory Van Vlaenderen. Hockey, voetbal en motorcross, samengebundeld in een toch wel bijzonder sterk mannelijk compartiment. Hoofdzakelijk door hun jarenlang meedraaien op het hoogste niveau waar ze als trio waarschijnlijk nu de meeste ervaring van alle teams kunnen voorleggen. Warnotte en Van Wel klopten Philips en De Langhe, Sombardier klopte ook Philips, Van Wel ging met verlengingen onderuit tegen De Langhe. Voorts was het de landskampioen die afstand nam. De Nederlandse dames Broeke en Haan bleken beter dan de Chinese, Waalse, Brusselse opponenten. Het belooft een kleurrijke competitie te worden, dat zeker. Zo ook waar Lebad met heel wat Nederlandse inbreng de mat opging. Everbergse kon enkel in de herenpartijen tegenwerk bieden, maar meer dan ´én eerredder leverde dit niet op. En Pluimplukkers liet zien dat het er zin in had. Tegen het kneusje van de reeks vatte het aan met een vlotte 8-0. Slechts één driesetter, Spanhove tegen wat zowat de fysiek sterkste speler van het pak moet zijn. Mulders, een topatleet op de vlakke lange afstand en bergop. Maar Gent beschikt over een beter blik schijnwerpers in de schaduw van het net.

 • Lebad Kortrijk - Everbergse 7-1
 • W&L 2 - W&L 1 2-6
 • BAD 79 - Zwijndrecht 2-6
 • Pluimplukkers - Saive 8-0

Namiddagsessie

Als bevestiging wordt gevraagd wordt deze meteen aangeboden. Everbergse kent bijgevolg pech. Net zoals in de ochtendsessie gaan Vang en Nguyen in de verlengingen onderuit. Pech, of net niet scherp genoeg, het feit is dat Spanhove en Mathias Van Gastel de Gentenaren op voorsprong brengen, en Verbeek en Lamont deze uitdiepen. Vang en nieuwkomer Vanwynsberghe redden de eer. Meer zit er niet in. De Pluimplukkers uit Gent winnen met 1-7 en zijn door het wedstrijd- en gamesaldo meteen de eerste leider. Een goede optie op het behoud, het gaat tussen hen en BAD 79 om de plaats in de play-offs te bemachtigen. Zo lijkt het toch als alle waardeverhoudingen naast mekaar worden gelegd. Geëtaleerd op een tafeltje met doorschijnend glas, niet eens mat, waar het meest blinkende velletje de beste kansen mag toegedicht worden.

Lise Jaques laat van zich spreken. Ze springt in het oog bij W&L door (met Katrien Claes) tot twee maal toe Sixtine Roy (in dubbel geflankeerd door Ting Ting Wang) te kloppen. Het mannelijk front staat er evenwel en brengt de eerste punten richting Anderlecht. W&L 1 vs Saive, de voorbije jaren steevast een clash, dé clash. 8-0 wordt het. Opnieuw veroveren de Luikenaars één setwinst. Good old Jean-Marc Delvaux is het die Tomas Simkens meer dan een half uur aan de praat houdt. De andere matchen hebben een gemiddelde duur van iets meer dan een kwartier. Niemand die dit wilt. Saive het minst van al. De competitie is nog lang. Maar na één dag is het al geweten wie waar ongeveer zal eindigen. Het is nooit moeilijk om waardeverhoudingen in een geijkte weegschaal af te lezen. Het is wat het is.

Tot slot van rekening was er ook een eerste topaffiche. Zwijndrecht tegen Lebad Kortrijk. Philips en Willems zijn Van Heuckelom en Quik te snel af, Janssens en Biesbrouck op hun beurt Haan en Broeke. In de enkelspelen eenzelfde weergave. De gemengd dubbels brengen de beslissing. De afsluitende partijen zoals Zwijndrecht, ondertussen al weer 8 maanden en half geleden, de titel bemachtigde tegen Saive. De Langhe en Haan kloppen Quik - Lam. De laatsten doen me plots denken aan een stripprotagonist en een gouden plak op een zomerse Braziliaanse WK-avond. Dat kan niet anders dan nog autoritair gekleurd spektakel opleveren. Drie Nederlanders en een jonge Belg. Het voorteken van een competitie waarin enkel Zuid-Amerikanen en Afrikanen ontbreken. Haal de wereldbeker naar hier, maar met de Europese stellen we ons, nuchtere Belgen, ook snel tevreden. In de andere partij het tegenovergestelde. Alleen Broeke etaleert de internationalisering van de opstelling. Met Philips klopt ze Van Heuckelom en Janssens. Wij zijn de Lage Landen. Zwijndrecht pakt 4 op 4 en komt naast Pluimplukkers en W&L 1 mee op kop. De kop is er af, de inzet is hoog. Het is een preludium op wat nog komt: het getouwtrek is gevat ingezet.

 • W&L 2 - BAD 79 2-6
 • W&L 1 - Saive 8-0
 • Zwijndrecht - Lebad Kortrijk 5-3
 • Everbergse - Pluimplukkers 1-7

Tussenstand

 • 1. Pluimplukkers (4pt)
 • 2. W&L 1 (4)
 • 3. Zwijndrecht (4)
 • 4. Lebad Kortrijk (2)
 • 5. BAD 79 (2)
 • 6. W&L 2 (0)
 • 7. Everbergse (0)
 • 8. Saive (0)

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw heeft zich helaas niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Caljouw voldeed aan de internationale…

23 may 2024

RTC Haarlem in september van start

RTC Haarlem in september van start

Badminton Nederland is blij en trots om te melden dat we in samenwerking met BC Duinwijck per 1 september starten met een nieuw…

22 may 2024

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!