Moederdag 2019

We gaan niet vooruit en dat terwijl de rest van Europa vooruit gaat

We gaan niet vooruit en dat terwijl de rest van Europa vooruit gaat

Gisteren was het kwalificatietoernooi van het Nederlandse Kampioenschap. Net als voorgaande jaren was het in de breedtesporthal van het topsportcentrum van Almere.

› alles over het Badminton Festival!

Vorig jaar had ik een aantal aanmerkingen op de hal. Er was een verandering ten opzichte van vorig jaar. Toen waren de standen van de wedstrijden niet te volgen. Dit jaar was dat beter. De standen van de verschillende wedstrijden waren te volgen op een groot scherm waar alle standen op werden geprojecteerd. Als ze volgend jaar nu nog een plek voor het scherm vinden die niet direct onder het licht is dan is het scherm misschien ook nog goed leesbaar. Helaas voor de spelers was dat ook de enige verandering. De vloer was nog steeds glad. (Volgens sommige nog gladder dan vorig jaar. Dat lokte bij iemand nog het commentaar uit dat de schaatsbaan in Almere er toch nog gekomen was.) En niet alle spelers hadden even goed zicht op de shuttle. Dat was dus ook niet veranderd. Ook het spelniveau was niet veel veranderd ten opzichte van vorig jaar.

Met mijn buurman op de tribune had ik een discussie over half volle of half lege glazen. Hij vond dat het glas half vol was, 'het niveau zakt niet weg', terwijl ik vond dat het glas half leeg was: 'We gaan niet vooruit en dat terwijl de rest van Europa vooruit gaat'. We zullen zien waar het Nederlandse badminton staat tijdens de Europa Cup wedstrijden voor gemengde teams in februari in Leuven (België).

Vandaag werd er gespeeld in de topsporthal. Daar is de aankleding van het toernooi een stuk beter. Er liggen speciale badmintonbanen, de verlichting is speciaal voor iedere baan, iedere baan heeft zijn eigen scorebord en er is een 'verzamelscorebord' dat goed leesbaar is.

Het is alleen jammer dat er zo weinig publiek op af komt. Het lijkt zelfs rustiger dan vorig jaar. In de breedtesporthal is weer een jeugdtoernooi bezig, net als vorig jaar. Ook daar lijkt het rustiger dan vorig jaar. Er rennen in ieder geval veel minder kinderen door de topsporthal dan vorig jaar. Het publiek dat is wel gebleven heeft op de zaterdag ochtend en middag niet zo heel veel gemist. Er waren weinig verrassingen te zien. De herendubbel van Ruben Jille en Alex Vlaar was als derde geplaatst, maar verloren in de eerste ronde van Jurgen Wouters en Dave Khodabux. De eerste game was spannend, maar toen Ruben en Alex de eerste game verloren hadden leek de weerstand gebroken en kwamen Dave en Jurgen heel makkelijk op een behoorlijke voorsprong die ze niet meer weg gaven.

Vincent de Vries en Marco de Jager zijn weer terug naar blessure aan de knie. Vincent speelde een heel goede 2e game tegen Nick Fransman. Een groot gedeelte van de game was hij de leidende partij, maar 2 fouten aan het einde van de game koste hem toch de partij. Marco de Jager speelt en traint in Duitsland. Hij haalde de partij tegen Stephan Branderhorst bijna binnen, op zijn Duits. Het leek er op dat zijn conditie de beslissing zou brengen in de partij, maar Stephan had aan het einde van de partij net genoeg over om de partij te winnen./

Verder was de herendubbel van 3 heren van Velo en een van DCK de moeite waard. Russel Muns en Jim Middelburg hadden veel moeite met Rikkert Suijkerland en Dennis van Dalen de Jel. De wedstrijd ging lang gelijk op, maar een paar foutjes aan het einde van de derde game braken de routiniers op en ging de partij naar Russel en Jim.

Echt interessant werd het pas in de kwartfinales. In de partijen daarvoor was een vaak sprake van een groot krachtsverschil. De verschillen werden nu kleiner. Hoewel er nu ook nog partijen waren die vrij makkelijk gewonnen werden de favorieten, bijvoorbeeld de partij van Soraya de Visch Eijbergen tegen Linda Chen. Voor mij was de interessantste partij die tussen Jim Middelburg en Myke Halkema tegen Samantha Barning en Jorrit de Ruiter. Jim en Myke zijn geen lid meer van de nationale selectie en trainen minder dan hun tegenstanders. Daar was in de partij weinig van te merken. Jim en Myke deden niets onder voor hun tegenstanders en hebben de eerst geplaatsten serieus in problemen gebracht. Prachtige rally's en mooie punten van beide kanten. De ervaring van het spelen onder druk bracht uiteindelijk de overwinning naar Samantha en Jorrit. Jim Middelburg moest na deze partij ook nog dubbelen met Russell Muns tegen Jaco Arends en Jelle Maas. Ook hier hadden de nummers een geplaatst 3 games nodig om Jim uit te schakelen.

De kwartfinales maakte veel goed wat betreft het niveau van de zaterdag. Als dat de opmaat wordt voor de halve finales en de finales van de zondag dat gaan we nog mee maken.

U leest dat nog van mij.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Voorstel nieuw contributiesysteem per 1 januari 2020 afgewezen tijdens Jaarvergadering Badminton Nederland

Voorstel nieuw contributiesysteem per 1 januari 2020 afgewezen tijdens Jaarvergadering Badminton Nederland

Op zaterdag 15 juni jl. heeft in Vergader- en Congrescentrum De Schakel in Nijkerk de Jaarvergadering van Badminton Nederland…

17 juni 2019

Imke van der Aar: come back stronger

Imke van der Aar: come back stronger

Last period I have been struggling with my old injury again. So for now no tournaments...

14 juni 2019

Tweede ronde Spanish International 2019 voor badmintonvlogger Gayle Mahulette

Tweede ronde Spanish International 2019 voor badmintonvlogger Gayle Mahulette

Gayle Mahulette is na overtuigende winst door naar de tweede ronde bij de Spanish International 2019.

14 juni 2019

Malaysian top shuttler Lee Chong Wei retires

Malaysian top shuttler Lee Chong Wei retires

To all my family friends and fans. To everyone of you who have been a part of my life, thank you. A real big sincere thank you.

13 juni 2019

Jeugdbadmintonner Jaymie Laurens runner-up vrouwendubbel bij German Open U17

Jeugdbadmintonner Jaymie Laurens runner-up vrouwendubbel bij German Open U17

Bij de Babolat German U17 Open 2019 in Bergisch Gladbach (Duitsland) heeft Jaymie Laurens afgelopen weekend de tweede plaats…

12 juni 2019

Assistent-bondscoach Jonas Lyduch toch niet weg bij Nederlandse badmintonbond

Assistent-bondscoach Jonas Lyduch toch niet weg bij Nederlandse badmintonbond

Badminton Nederland is blij dat de Deen Jonas Lyduch besloten heeft om zijn werk voort te zetten als projectcoach van de…

12 juni 2019

Voorspeeldag Badmintonschool Barendrecht op maandagavond 1 juli 2019

Voorspeeldag Badmintonschool Barendrecht op maandagavond 1 juli 2019

Na een paar jaar van afwezigheid komt de badmintonschool weer helemaal fris terug. We gaan weer bouwen aan een sterke fundering…

12 juni 2019

FZ Forza spelers Gayle Mahulette en Joran Kweekel bij Spanish International 2019

FZ Forza spelers Gayle Mahulette en Joran Kweekel bij Spanish International 2019

Vanaf vandaag tot en met zaterdag 15 juni vindt in Madrid de Spanish International 2019 plaats. Voor Nederland komen de volgende…

12 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!