Moederdag 2019

We gaan niet vooruit en dat terwijl de rest van Europa vooruit gaat

We gaan niet vooruit en dat terwijl de rest van Europa vooruit gaat

Gisteren was het kwalificatietoernooi van het Nederlandse Kampioenschap. Net als voorgaande jaren was het in de breedtesporthal van het topsportcentrum van Almere.

› alles over het Badminton Festival!

Vorig jaar had ik een aantal aanmerkingen op de hal. Er was een verandering ten opzichte van vorig jaar. Toen waren de standen van de wedstrijden niet te volgen. Dit jaar was dat beter. De standen van de verschillende wedstrijden waren te volgen op een groot scherm waar alle standen op werden geprojecteerd. Als ze volgend jaar nu nog een plek voor het scherm vinden die niet direct onder het licht is dan is het scherm misschien ook nog goed leesbaar. Helaas voor de spelers was dat ook de enige verandering. De vloer was nog steeds glad. (Volgens sommige nog gladder dan vorig jaar. Dat lokte bij iemand nog het commentaar uit dat de schaatsbaan in Almere er toch nog gekomen was.) En niet alle spelers hadden even goed zicht op de shuttle. Dat was dus ook niet veranderd. Ook het spelniveau was niet veel veranderd ten opzichte van vorig jaar.

Met mijn buurman op de tribune had ik een discussie over half volle of half lege glazen. Hij vond dat het glas half vol was, 'het niveau zakt niet weg', terwijl ik vond dat het glas half leeg was: 'We gaan niet vooruit en dat terwijl de rest van Europa vooruit gaat'. We zullen zien waar het Nederlandse badminton staat tijdens de Europa Cup wedstrijden voor gemengde teams in februari in Leuven (België).

Vandaag werd er gespeeld in de topsporthal. Daar is de aankleding van het toernooi een stuk beter. Er liggen speciale badmintonbanen, de verlichting is speciaal voor iedere baan, iedere baan heeft zijn eigen scorebord en er is een 'verzamelscorebord' dat goed leesbaar is.

Het is alleen jammer dat er zo weinig publiek op af komt. Het lijkt zelfs rustiger dan vorig jaar. In de breedtesporthal is weer een jeugdtoernooi bezig, net als vorig jaar. Ook daar lijkt het rustiger dan vorig jaar. Er rennen in ieder geval veel minder kinderen door de topsporthal dan vorig jaar. Het publiek dat is wel gebleven heeft op de zaterdag ochtend en middag niet zo heel veel gemist. Er waren weinig verrassingen te zien. De herendubbel van Ruben Jille en Alex Vlaar was als derde geplaatst, maar verloren in de eerste ronde van Jurgen Wouters en Dave Khodabux. De eerste game was spannend, maar toen Ruben en Alex de eerste game verloren hadden leek de weerstand gebroken en kwamen Dave en Jurgen heel makkelijk op een behoorlijke voorsprong die ze niet meer weg gaven.

Vincent de Vries en Marco de Jager zijn weer terug naar blessure aan de knie. Vincent speelde een heel goede 2e game tegen Nick Fransman. Een groot gedeelte van de game was hij de leidende partij, maar 2 fouten aan het einde van de game koste hem toch de partij. Marco de Jager speelt en traint in Duitsland. Hij haalde de partij tegen Stephan Branderhorst bijna binnen, op zijn Duits. Het leek er op dat zijn conditie de beslissing zou brengen in de partij, maar Stephan had aan het einde van de partij net genoeg over om de partij te winnen./

Verder was de herendubbel van 3 heren van Velo en een van DCK de moeite waard. Russel Muns en Jim Middelburg hadden veel moeite met Rikkert Suijkerland en Dennis van Dalen de Jel. De wedstrijd ging lang gelijk op, maar een paar foutjes aan het einde van de derde game braken de routiniers op en ging de partij naar Russel en Jim.

Echt interessant werd het pas in de kwartfinales. In de partijen daarvoor was een vaak sprake van een groot krachtsverschil. De verschillen werden nu kleiner. Hoewel er nu ook nog partijen waren die vrij makkelijk gewonnen werden de favorieten, bijvoorbeeld de partij van Soraya de Visch Eijbergen tegen Linda Chen. Voor mij was de interessantste partij die tussen Jim Middelburg en Myke Halkema tegen Samantha Barning en Jorrit de Ruiter. Jim en Myke zijn geen lid meer van de nationale selectie en trainen minder dan hun tegenstanders. Daar was in de partij weinig van te merken. Jim en Myke deden niets onder voor hun tegenstanders en hebben de eerst geplaatsten serieus in problemen gebracht. Prachtige rally's en mooie punten van beide kanten. De ervaring van het spelen onder druk bracht uiteindelijk de overwinning naar Samantha en Jorrit. Jim Middelburg moest na deze partij ook nog dubbelen met Russell Muns tegen Jaco Arends en Jelle Maas. Ook hier hadden de nummers een geplaatst 3 games nodig om Jim uit te schakelen.

De kwartfinales maakte veel goed wat betreft het niveau van de zaterdag. Als dat de opmaat wordt voor de halve finales en de finales van de zondag dat gaan we nog mee maken.

U leest dat nog van mij.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Topbadmintonners Jelle Maas en Robin Tabeling door bij WK Badminton in Zwitserland

Topbadmintonners Jelle Maas en Robin Tabeling door bij WK Badminton in Zwitserland

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen 2019 in het Zwitserse Basel zijn Jelle Maas en Robin Tabeling er in geslaagd de tweede…

19 augustus 2019

Selena Piek en Cheryl Seinen door naar tweede ronde WK Badminton

Selena Piek en Cheryl Seinen door naar tweede ronde WK Badminton

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen 2019 in Basel is het koppel Selena Piek / Cheryl Seinen door naar de tweede ronde in het…

19 augustus 2019

Nederlandse parabadmintonners in actie bij WK Para-Badminton 2019

Nederlandse parabadmintonners in actie bij WK Para-Badminton 2019

Op dinsdag 20 augustus starten de TOTAL BWF Para-Badminton World Championships 2019 in Basel en zullen Joshua Donker, Megan…

18 augustus 2019

Wereldkampioenschappen Badminton 2019 morgen van start in Basel

Wereldkampioenschappen Badminton 2019 morgen van start in Basel

Morgen starten in het Zwitser Basel de Total BWF Wereldkampioenschappen die tot en met zondag 25 augustus 2019 duren en waar op 5…

18 augustus 2019

Badminton Nederland verloor 15% van haar jeugdleden in 2018

Badminton Nederland verloor 15% van haar jeugdleden in 2018

Badminton beschikt over een enorm potentieel. Niet veel sporten zijn van de camping tot aan het allerhoogste, de Olympische…

11 augustus 2019

Georgy van Soerland-Trouerbach en Marielle van der Woerdt wereldkampioen veteranenbadminton WD45

Georgy van Soerland-Trouerbach en Marielle van der Woerdt wereldkampioen veteranenbadminton WD45

Prachtige prestaties van de Nederlandse afvaardiging naar de Wereldkampioenschappen Veteranen in Katowice, Polen. Georgy van…

11 augustus 2019

Mark Caljouw loot tegen nummer 15 van de wereld tijdens WK Badminton in Zwitserland

Mark Caljouw loot tegen nummer 15 van de wereld tijdens WK Badminton in Zwitserland

Vandaag is de loting gepubliceerd van de TOTAL BWF World Championships 2019 in Basel, Zwitserland. Voor Nederlands Kampioen…

5 augustus 2019

Deense nummer twee Line Kjaersfeldt komt badmintonnen bij Haagse DKC

Deense nummer twee Line Kjaersfeldt komt badmintonnen bij Haagse DKC

Niet alleen heeft Mark zijn contract verlengd, hij heeft ook niemand minder dan zijn vriendin Line Kjærsfeldt zo enthousiast…

2 augustus 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!