Hoe snel ben je achterhaald als trainer of organisatie?

Hoe snel ben je achterhaald als trainer of organisatie?

Net na mijn trainersopleiding in Denemarken meer dan 30 jaar geleden was ik in een shock. Ik dacht dat ik aardig wat wist over badminton en sprak een beetje Deens.

› alles over de Nederlandse Badminton Eredivisie!

Op de eerste dag van de opleiding werd er gezegd: vergeet alles wat je denkt te weten over badminton vanaf, nu gaan we onze sport wetenschappelijk bekijken als trainer. Ik was de enige buitenlandse trainer en er was nog nooit iemand van buiten Denemarken geweest die dit had gedaan en de grond werd letterlijk onder mijn voeten weggeslagen, mijn teller stond weer op nul.

Het boek wat de grondslag was voor deze opleiding heb ik vertaald in het Nederlands en is uitgegeven door Tirion. Het is nog steeds leuk om dit boek in te kijken en vele trainers die ik in Nederland tegenkom, zeggen me trots dat ze het boek hebben. Ik gebruik echter TOTAAL niets meer uit dit boek, het is heel erg achterhaald en alleen maar een leuk hebbedingetje.

In Denemarken lopen ze tot op de dag van vandaag achter op voetenwerk. Het is een stuk beter geworden de afgelopen 15 jaar, maar het is nog steeds niet indrukwekkend, en als je jezelf dan bedenkt dat ze in dit land veruit beter zijn dan waar dan ook in Europa. Voetenwerk is naast techniektraining veruit de belangrijkste training vandaag en dan heb ik het ook in de juiste volgorde gezet, want verkeerd voetenwerk verpest alle andere techniek.

Voetenwerk is weer onder te verdelen in offensief en defensief voetenwerk. Het eerste is vrij hoog en bij het laatste zit je een stuk dieper. Als je diep zit, zijn je benen vrij ver uit elkaar en moet je dus kleine chasse passen doen in je verplaatsing, als je hoog bent maak je veel meer gebruik van gewone passen.

Bij defensief voetenwerk zijn er ook weer verschillende fases. Je start met de splitstep of voorspanningssprong - en dan niet de oude waar je eerst omhoog springt voor je in de voorspanning sprong komt, maar gewoon en direct inzakken door je voeten verder van elkaar te verplaatsen. Als je geen idee hebt waar je met zekerheid de shuttle kan verwachten, dan maak je deze splitstep neutraal. Als je wel een idee of gevoel hebt waar die gaat komen, dan doe je een richting bepaalde splitstep.

Alleen in de gevallen dat je gelijk had met de richting bepaalde SS hoef je geen correctiestap te maken, in letterlijk alle andere gevallen moet je dat wel doen want we hebben gewoon te maken met de wet van Newton: 'elke beweging in een bepaalde richting wordt voorafgegaan door een beweging in de tegenovergestelde richting'. Deze tegenovergestelde beweging zie ik het liefst zo laag mogelijk, want hoe hoger deze komt hoe meer onstabiel die wordt. Dit wordt meer en meer belangrijk hoe langer je bent als speler. Als je 1,50 bent, kom je vaak weg met snelle reacties in je splitstep, ben je echter bijna twee meter dan kan je het wel vergeten.

Dit zijn zo'n beetje de startlessen op OroDenmark in een notendop. Ik zeg met klem in een notendop, want op elk onderdeel heb ik zo'n 10 tot 16 focuspunten. Het duurt ongeveer zes tot acht weken voordat een speler dit voldoende onder controle heeft. Zodra een speler het beheerst, kan ik naar het volgende niveau gaan en dat is het voetenwerk persoonlijk maken, want je kan geen voetenwerk kopiëren. Er zitten aan elke speler dingen die je moet gebruiken of juist moet veranderen. Het is je kennis en inzicht als trainer om daarmee te beginnen of juist je handen er vanaf te houden.

Ik pas mijn training bijna wekelijks aan en voor elke speler op een andere manier, en ik heb het geluk dat mijn vrouw op dezelfde manier kijkt naar het damesenkelspel. H Het is al moeilijk genoeg om voor de zes jongens persoonlijk voetenwerktraining te geven, de twee meiden hebben extra aandacht nodig want lang niet alle voetenwerk voor mannen is hetzelfde als voor vrouwen. Huynh geeft net dat extra's dat nodig is om ook voor de meiden tot een perfect voetenwerk te komen. We hebben het hier over acht spelers die we op onze academie hebben. We zijn met twee elitetrainers die beide gewend zijn om in details te werken en super persoonlijke training te geven. We zijn dus met twee fulltime trainers en het is bijna onmogelijk perfecte training te geven (in onze ogen) en ik weet dat bijna alle trainers die dit lezen vinden dat we in een idyllische situatie verkeren.

Hoe ver liggen onze werelden uit elkaar?

Mijn mening over de training in Nederland en het niveau van de trainers van clubs tot nationale jeugd tot nationale senioren is dat het op beginnersniveau ligt. Er zijn enkele onderdelen die goed zijn (oud-topspelers die natuurlijk ervaring mee brengen maar geen trainerskennis hebben) maar er is geen totaalplaatje bij de technische staf of de bond.

Het schokkende van de hele situatie is dat de kennis om het te veranderen bij Nederlandse trainers aanwezig is, maar dat Badminton Nederland zich te groot voelt om deze mensen te vragen. Clemens Wortel werd zelfs gestraft door zijn eigen bestuur en bond om maar met ons te praten. Clemens is hier geweest, heeft met onze staf gesproken, heeft gezien hoe het ook kan en deze open houding voor vernieuwing en verandering heeft hem zijn kop gekost.

Als ik een aantal jaar moet noemen over hoever Nederlandse trainers achter liggen op technische gebied, dan denk ik dat we uitkomen op 10 tot 15 jaar. De bond als faciliterende organisatie is zover achter dat we er helemaal geen behoefte aan hebben. Het werk wat ze doen, kan worden uitbesteed aan een organisatie die helemaal niets met sport heeft te maken en je zou het verschil niet merken want op dit moment hebben we toch al een bureau waar de medewerkers niets hebben met onze sport dus waarom niet uitbesteden en geld besparen?

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Verenigingen vragen zich af: wat doet Badminton Nederland voor ons?

Verenigingen vragen zich af: wat doet Badminton Nederland voor ons?

Van 7 tot en met 26 november zijn extra regiovergaderingen voor de verenigingen georganiseerd waarbij de achterliggende redenen…

9 december 2019

VELO revancheert zich knap

VELO revancheert zich knap

VELO vocht een knappe wedstrijd uit tegen Roosterse BC. De Westlandse spelersgroep wilde maar al te graag het magere resultaat…

8 december 2019

Maximale score Almere tegen Hoornse

Maximale score Almere tegen Hoornse

Almere heeft in zijn eerste wedstrijd in de kampioenspoule de maximale score van 8-0 behaald tegen Hoornse BV. Alle partijen…

8 december 2019

Duitsers verslaan Nederland in eerste interland

Duitsers verslaan Nederland in eerste interland

In de Kreissporthalle in het Duitse Bad Camberg is de Nederlandse ploeg er niet in geslaagd om de eerste van twee…

4 december 2019

Smashing behaalt twee punten in Wateringen

Smashing behaalt twee punten in Wateringen

De Nederlandse Badminton Eredivisie is na de eerste helft van de competitie in twee poules verdeeld. De top 5 speelt voor het…

2 december 2019

Flitsende start voor Duinwijck tegen Drop Shot in de kampioenspoule

Flitsende start voor Duinwijck tegen Drop Shot in de kampioenspoule

Na een paar weken rust na de eerste fase van de competitie, mocht Duinwijck afgelopen zaterdag 30 november, voor het eerst…

2 december 2019

Teleurstellende start in kampioenspoule Nederlandse Badminton Eredivisie voor Drop Shot

Teleurstellende start in kampioenspoule Nederlandse Badminton Eredivisie voor Drop Shot

Zaterdag 30 november ging de tweede fase van de Nederlandse Badminton Eredivisie van start, met in de kampioenspoule de strijd…

1 december 2019

VELO verslaat Smashing met 6-2 in tweede fase Nederlandse Badminton Eredivisie 2019-2020

VELO verslaat Smashing met 6-2 in tweede fase Nederlandse Badminton Eredivisie 2019-2020

De Wateringers hebben in eigen huis een ruime overwinning tegen Smashing behaald. Doel van VELO is om de eerste plek in de…

1 december 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!