Dennis Eversdijk: wat is er anders?

Dennis Eversdijk: wat is er anders?

Waarom zou je naar Azië gaan om daar twee maanden of langer te gaan trainen bij Huynh en Ron? Het antwoord gaat bij mij al een tijd terug, vijf jaar zelfs.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Toen las ik een artikel op badmintonline.nl met de titel Wereldkampioen worden is een besluit. Het sprak me enorm aan destijds. Het is een beslissing om je doelen te behalen en niet iets wat je vanzelf overkomt.

Om mijn eigen doelen te realiseren ben ik destijds een week naar het zomerkamp OroDenmark geweest, later gevolgd door een tussenjaar waar ik zes maanden ook op Orø heb samengewerkt met Ron en Huynh.

Nu twee maanden in Azië. Ik dacht dat ik wel zo'n beetje wist wat ik kon verwachten, het was immers niet vreemd voor mij om van deze twee trainers training te krijgen. Ook het boek dat Ron net had geschreven had een flink aantal nieuwe dingen, maar dat was allemaal goed te plaatsen en was alleen maar makkelijk om alle informatie op een plek te hebben.

Ik had het fout: er is nog meer.

Er is meer kennis in meer detail dan in het boek staat en ook de aanpak hier is heel anders. Alles hangt samen. In de eerste week werd er een spelersprofiel gemaakt aan de hand van analyses van de training en wedstrijden. Daarna de problemen besproken en een trainingsplan gemaakt samen met een gedetailleerde tijdlijn van hoe lang het mag duren voordat het in het spel terug gezien moet worden.

De tijdlijn verschilt per onderwerp. We starten met 11 punten waarvan er vier na twee weken afvielen, want die waren bereikt. Deze punten worden nog steeds benoemd in de training, maar het zijn geen focuspunten meer want ze zijn nu onderdeel van mijn spel. Het feit dat je kan zien dat na twee weken dingen zeer merkbaar zijn veranderd is een geweldige ervaring. Enkele onderdelen duurden nog geen half uur voor ze waren opgelost, zoals mijn voetenwerk naar mijn ARH.

Het is niet alleen als speler dat ik hier veel van leer. Ik geef ook training en de manier van denken over training geven is ook anders dan dat ik gewend ben. Ondanks dat Ron en Huynh het eens zijn over de visie is het niet zo dat ze niet verschillen. Ze leveren vaak verschillende opties om dingen te doen.

Een aantal termen en aanpak methode vind je in het boek zoals TRE (Tijd, Ruimte en Energie), tegen de hand in en met de hand mee, tegen de voet in en met de voet mee. Allemaal dingen die elke speler kan helpen om zijn spel naar een hoger niveau te tillen.

Maar lang niet alles staat erin. Zo hebben we het hier vaak over WHU (Weten, Herkennen en Uitvoeren). Dat zijn de verschillende fases waarin je zit bij het aanleren van nieuwe dingen. Zo kan je dingen Weten, ze soms Herkennen op de baan, maar nog niet Uitvoeren. Door het op de baan hardop te benoemen verandert dit proces enorm snel en binnen één of twee trainingen zit je op Groen voor het Weten en Herkennen en op Oranje voor het Uitvoeren.

Mijn voetenwerk is op deze manier heel snel beter geworden en dat lost zoveel problemen in mijn spel op.

Afgelopen week hebben we een sparringpartner gehad uit Engeland, Tony Clark. Dat was een leuke ervaring omdat je dan ook dingen kan uitproberen tegen een speler uit Europa. Ook het sociale aspect was een goede ervaring, het niveau van Engels in Vietnam is niet geweldig en het is dan ook goed om alle termen in het Engels te horen en om leuke discussies te hebben met iemand die uit Engeland komt.

Tony bleef helaas maar een week, dus komende week weer 1 op 1 werken met Ron en Huynh. Hard werken om van mijn aandachtspunten het WHU allemaal op groen te krijgen.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

Website GeenStijl reageert op het voorstel van NOC*NSF om een basisinkomen voor topsporters te faciliteren. De redactie is…

20 juli 2024

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

De Spelersraad van Badminton Nederland is een zelfstandig adviesorgaan binnen de bond. De spelersraad vertegenwoordigt binnen…

19 juli 2024

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Aanstaande vrijdag vindt de openingsceremonie plaats van de Olympische Spelen 2024 in Parijs, Robin Tabeling en Selena Piek…

19 juli 2024

Nieuwe website Badminton Nederland

Nieuwe website Badminton Nederland

Welkom op de nieuwe badminton website die je up-to-date houdt over alle zaken rondom badminton in Nederland.

19 juli 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!