Core stability training: Azië vs Europa

Core stability training: Azië vs Europa

Tobias Wadenka in zo'n boot maar gewoon op zijn kont.

Kijken geeft inzicht, is vandaag weer gebleken. Vanmorgen zat ik met een goed boek en een heerlijke ijskoffie aan de Vinh Thanh river in de Mecong Delta te genieten van de vroege ochtendzon. Op nog geen 10 meter van me vandaan kreeg ik een les voorgeschoteld in core stability training. Deze les zal veel onnodige trainingstijd in Vietnam voorkomen.

› alles over de Nederlandse Badminton Eredivisie!

Al eerder heb ik geschreven over het feit dat de verschillen tussen badminton in Europa en Azië niet zijn genetisch zijn ingegeven maar cultureel en vandaag kreeg ik daar weer een goed voorbeeld van te zien.

Voor me was een pontje aan het werk en dat moet je letterlijk nemen, want het wordt door 1 persoon bediend die al roeiend mensen van de ene kant van de rivier naar de andere brengt. Er kunnen van 1 tot 8 personen in zo'n bootje en ik kan je verzekeren dat het heel erg onstabiel is.

Ik heb het zelf natuurlijk ook geprobeerd. Tot grote hilariteit van de toeschouwers, want ik moest heel erg mijn best doen niet in het water te flikkeren. Na afloop vroeg ik hoe vaak er mensen in het water vallen bij de overgang, het antwoord was natuurlijk NOOIT.

Je ziet overal in Azië mensen op hun hurken zitten met het grootste gemak en of dat nu op straat is of in een boot, dat is niet belangrijk, ze doen het gewoon. In de boot begint het wel heel erg veel op core stability training te lijken, want er komen namelijk heel veel grote boten langs met veel golfslag. Aan de inzittenden zie je niets, die bewegen gewoon mee met de golven en peddelen doodleuk verder terwijl ze op hun hurken zitten. Aan de andere kant aangekomen komen ze zonder houvast overeind uit de hurkhouding en lopen op de wiebelende boot naar de kant. Er is op geen enkel moment enige onbalans te zien bij deze mensen, of ze nu 3 of 80 jaar oud zijn.

Hier zit ik met mijn hele core stability trainingsprogramma dat ik in gedachte had voor de spelers van het nationale trainingscentrum in Da Nang. Ik moet alles herzien na het schouwspel van vanmorgen, gewoon omdat ik het culturele aspect over het hoofd heb gezien. Ik blijf nog steeds een groot deel van het programma doen, maar ga het wel aanpassen aan de situatie in Vietnam. Daar waar we in Europa moeten gaan werken met hele basale trainingen voor het bewaren van balans in doodeenvoudige situaties - omdat we hier een stijve-harken-samenleving hebben - kan ik dit deel gewoon overslaan en gelijk doorgaan met de combinatie van core stability en krachttraining.

Het geeft ook duidelijk aan waar de voorsprong voor Azië ligt. Trainers hier kijken verwonderd naar de dingen die wij in onze training hebben zitten voor talentspelers. En dat we dit ook nog eens elitetraining noemen is al helemaal onbegrijpelijk, want dat doen de kleinste kinderen hier vanaf het moment dat ze rechtop kunnen lopen. Wij gebruiken kostbare trainingstijd aan het inhalen wat ze hier met de paplepel ingegoten krijgen. Tijd die we helemaal niet hebben, omdat we op voorhand al een achterstand hebben.

Ik heb een jaar geleden al eens opgeroepen dat als we willen weten hoe we Azië moeten gaan verslaan in de toekomst we zeker niet alleen als trainers moeten gaan kijken naar die mogelijkheden, maar dat we ook gebruik zullen moeten maken van cultureel antropologen. Het zoeken naar talent in Europa zou wel eens heel anders moeten gaan als dat we nu menen te weten.

Ron Daniëls

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Verenigingen vragen zich af: wat doet Badminton Nederland voor ons?

Verenigingen vragen zich af: wat doet Badminton Nederland voor ons?

Van 7 tot en met 26 november zijn extra regiovergaderingen voor de verenigingen georganiseerd waarbij de achterliggende redenen…

9 december 2019

Teleurstellend dubbelweekend voor vlaggenschip DKC

Teleurstellend dubbelweekend voor vlaggenschip DKC

Afgelopen weekend stond de eerste echte krachtmeting voor een plek in de play-offs op het programma. Op zaterdag nam het team van…

9 december 2019

Duinwijck verslaat DKC met 6-2

Duinwijck verslaat DKC met 6-2

Zaterdag 7 december stond voor Duinwijck de 2e wedstrijd in de kampioenspoule op het programma. Dit maal was DKC te gast in…

9 december 2019

Drop Shot haakt aan voor de strijd om de bovenste drie plaatsen

Drop Shot haakt aan voor de strijd om de bovenste drie plaatsen

Zondag 8 december speelde Drop Shot de uitwedstrijd tegen Hoornse. Beide teams hadden vorige week een teleurstellende start van…

9 december 2019

Smashing keert met drie punten tegen Amersfoort terug naar Wijchen

Smashing keert met drie punten tegen Amersfoort terug naar Wijchen

De tweede wedstrijd van de handhavingspoule stond ditmaal op zondag op het programma. De tegenstander, Amersfoort, speelde de dag…

8 december 2019

VELO revancheert zich knap

VELO revancheert zich knap

VELO vocht een knappe wedstrijd uit tegen Roosterse BC. De Westlandse spelersgroep wilde maar al te graag het magere resultaat…

8 december 2019

Maximale score Almere tegen Hoornse

Maximale score Almere tegen Hoornse

Almere heeft in zijn eerste wedstrijd in de kampioenspoule de maximale score van 8-0 behaald tegen Hoornse BV. Alle partijen…

8 december 2019

Duitsers verslaan Nederland in eerste interland

Duitsers verslaan Nederland in eerste interland

In de Kreissporthalle in het Duitse Bad Camberg is de Nederlandse ploeg er niet in geslaagd om de eerste van twee…

4 december 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!