What is the optimal preparation before playing a badminton stroke?

What is the optimal preparation before playing a badminton stroke?

We are just done with our summer camp and I have been doing tryouts with some of the developments in my training with some U19 elite players.

› alles over de Nederlandse Badminton Eredivisie!

There is always a lot of focus on the preparation of strokes and in every coach education I have seen you hear the same things. You turn your body, point you left hand to the shuttle, pull your right hand backwards and hit the shuttle.

In our camp we had a boy from England and he did not do that, he just let his right arm hang down and made one move towards the shuttle at the very last moment. Several coaches tried to change that and tried to make him prepare to hit the shuttle. Well, I don't like that preparation at all. So I asked why they would do that. No real good arguments came out of that question, so I gave my arguments not to do the preparation.

Everything we do in badminton has to be placed in 'time and space' so create time and space for yourself and take time and space away from your opponent. Literally you can test everything you do on this theory and if something doesn't give you time and space then it is NOT the perfect way to do it, so is the preparation of your stroke.

First of all you don't have the time to do this preparation in 90% of all strokes, badminton is simply too fast. By making this preparation you give your opponent time and you take time away from yourself that is 50% of things you don't want to do. By holding your racket and arm down you show NOTHING to your opponent and thereby you take time away from him / her because they cannot read what you are about to do.

Your footwork will improve as well because by having your arm and racket down your feet will be the leading part of your body, so the racket is following the feet (in the back court you want your racket to follow your feet and in the front court you want your feet to follow your racket).

By following your feet in the back court you will get better under the shuttle and this will improve your stroke and stability on court. You will simply be in a better position and your technique will improve.

The second thing that is important is the fact that you lose power in the preparation of your stroke, one explosive move will give you 20% more power. Players at the camp where in shock to feel how hard they could smash doing the stroke my way. It is also very logical when you look at the motion in a mathematical way. Stretch out your arm will make you slow, keep your arms close to your body will give you more speed and more speed is more power.

The last thing that is super important is the fact that when you lift up your arm and turn your body you will have a lot of motion of your body with the hand just because of the rotation you will make. By following your feet and make one motion in your stroke you will limit your rotation and you will NOT play outside the court so easy.

When I told the coaches and players this they were in a lot of doubt and told me that top players don't do this. WRONG. All top players are doing this, we just did not focus on it before. I have been watching top players videos with some of the coaches and they were shocked to learn that all top players are using this technique. We have been working with this technique already for a long time in our academy and everybody likes this technique. Also in the camp this summer we had some outstanding results with the players.

It is not a very easy subject to write about, but you can follow our facebookpage to get a lot more info about this and other ways of looking at badminton.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
De mythe van de Olympische Spelen (deel 2)

De mythe van de Olympische Spelen (deel 2)

In een vorige bijdrage heb ik het gehad over hoe ver een sportorganisatie mag gaan om de ambitie te vervullen van een sporter en…

18 november 2019

Manager Ilse Vaessen plaatsvervangend technisch directeur Badminton Nederland?

Manager Ilse Vaessen plaatsvervangend technisch directeur Badminton Nederland?

In september 2018 kondigde Badminton Nederland haar nieuwe technisch directeur aan: beachvolleyballer Victor Anfiloff. Afgelopen…

17 november 2019

Kwartfinales AIG FZ FORZA Irish Open voor Gayle Mahulette

Kwartfinales AIG FZ FORZA Irish Open voor Gayle Mahulette

Bij de AIG FZ FORZA Irish Open 2019 heeft Gayle Mahulette in het vrouwenenkel de kwartfinales weten te bereiken, waarin zij het…

15 november 2019

Selena Piek en Cheryl Seinen door bij Yonex-Sunrise Hong Kong Open 2019

Selena Piek en Cheryl Seinen door bij Yonex-Sunrise Hong Kong Open 2019

Bij de Yonex-Sunrise Hong Kong Open 2019 zijn Selena Piek en Cheryl Seinen door naar de tweede ronde. Voor de koppels Robin…

13 november 2019

Badminton Nederland kan wel maar wil niet gered worden

Badminton Nederland kan wel maar wil niet gered worden

De afgelopen twee è drie decennia heeft Badminton Nederland uitgeblonken door gebrek aan inspiratie, leiderschap,…

12 november 2019

Nederlands kampioene Soraya de Visch Eijbergen bij Irish Open 2019

Nederlands kampioene Soraya de Visch Eijbergen bij Irish Open 2019

Van woensdag 13 tot en met zaterdag 16 november vindt in Dublin de AIG FZ FORZA Irish Open 2019 plaats, een International…

12 november 2019

KPMG rapport: Badminton Nederland in top 10 van krimpende sportbonden

KPMG rapport: Badminton Nederland in top 10 van krimpende sportbonden

Badminton Nederland heeft zich in de top 10 van sportbonden met een absolute krimp in ledenaantal (2008-2018) weten te plaatsen.…

11 november 2019

Hong Kong Open 2019 met Nederlandse dubbelaars

Hong Kong Open 2019 met Nederlandse dubbelaars

Van dinsdag 12 tot en met zondag 17 november vindt in Hong Kong de Yonex-Sunrise Hong Kong Open 2019 plaats, onderdeel van de…

11 november 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!