Omgaan met de situatie

Een paar weken terug heb ik een voorstel gedaan. De zure gezichten van Badminton Nederland zouden eens wat media- en cameratraining moeten doen.
Jij het nieuws, wij een tikkie!
Dat zou wonderen doen om van de chagrijnige, negatieve uitstraling af te komen. Nu hebben we een situatie waarin Josephine Wentholt zich onverwacht en onterecht aangevallen voelde door lezers van deze site. Het is geen goed idee dat Martijn de spelers gaat vertellen hoe hiermee om moeten gaan, want hij is juist het levend geworden slechte beeld wat iedereen heeft van Badminton Nederland.
Spelers worden door hun bond voor het blok gezet en moeten maar zien hoe ze er mee om moeten gaan. Juist in situaties waar sporters niet zo gewend zijn om mee om te gaan zou de leiding op Papendal veel betere hulp kunnen bieden. Een mediatrainer van de bond zou deze jonge sporters kunnen voorbereiden op situaties zoals deze.
Als jong meisje ben je bezig met je sport waar je goed in bent en als een talent wordt gezien. Dan word je door je bond in een situatie gebracht waar je niets aan kan doen, geen invloed op hebt en ook nog eens heel goed weet dat je niet op die plaats zou moeten staan. Josephine gaat naar China, terwijl ze weet dat ze tijdens het NK in februari dit jaar niet eens bij de laatste vier zat.
Je zou natuurlijk gek zijn als je de kans niet zou grijpen, spelen in de Sudirman Cup! Wat dat betreft heeft ze gewoon helemaal gelijk. Toch neemt het wel iets van de glans weg en je houdt er het gevoel aan over dat je in plaats van op eigenlijk náást de rode loper naar binnen wordt geleid.
Het is natuurlijk geen onbekend gegeven in de sport. Zo moet het voor Lee Seung-Hoon niet goed hebben gevoeld dat je totaal stuk bent gereden door Sven Kramer en je toch het goud krijgt. Je weet gewoon dat je helemaal de beste niet bent. Hij zal altijd moeten horen 'ja maar', er zijn legio voorbeelden van zulke sportsituaties en je hebt er maar mee om te leren gaan.
Voor Josephine neemt het een stuk van het plezier af wat ze beleeft aan het badmintonspelen en je ziet deze ongemakkelijke houding bijna bij alle spelers als je hun websites mag geloven. Rune en Saber mogen even ruiken aan de roem die anderen ten deel zou vallen als we een normale bond zouden hebben gehad. Ook deze spelers weten dat ze hier absoluut niet thuishoren.
Er zijn veel meer nadelen aan het handelen van de bond als dat we in de krant lezen. Er is nu dus ook de mentale schade en frustratie en als ze niet oppassen blijft dit net als voor Lee Seung-Hoon je hele leven bij je: 'ik mocht mee, niet omdat ik de best was, maar omdat de andere niet mochten'.
Alice
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
Robin Tabeling en Selena Piek naar halve finale Swiss Open
De Nederlandse topbadmintonners Robin Tabeling en Selena Piek hebben de halve finale bereikt in het gemengddubbel op de Yonex…
24 maart 2023
DKC gaat op voor tweede landstitel
Na 2013, 2015, 2017 en 2019 staan de badmintonners van DKC voor de vijfde keer in de finale om de landstitel. Alleen in 2015…
24 maart 2023
In gesprek met Jan Helmond: het schip Badminton Nederland dat van richting moet veranderen
Langere tijd geleden had ik een gesprek met Jan Helmond, voorzitter van Badminton Nederland. Één van de afspraken…
23 maart 2023
Voeg ook jouw badmintonclub toe aan onze clubzoeker!
Op badmintonline.nl bieden we alle badmintonclubs in Nederland een clubprofiel aan, ook badmintonverenigingen die lid zijn van…
21 maart 2023