Positioneel badminton voor de gemengddubbel

Positioneel badminton voor de gemengddubbel
Moederdag 2019

We doen er verstandig aan om in gemengddubbel training meer aandacht te gaan besteden aan de positie van de spelers ten opzichte van het tactisch gebruik maken van je eigen wapens.

› alles over het Badminton Festival!

Positioneel badminton is in het algemeen nou niet iets waar veel aandacht voor bestaat, maar het begint in het enkelspel toch al iets meer algemeen goed te worden.

In de dubbels heb ik nu al een aantal jaren gewerkt met een rotatiesysteem waar ik de speelstijl van Azië combineer met het Deense systeem van werker en dirigent, wat in principe natuurlijk ook positioneel badminton is. Maar in de gemengddubbel wordt daar toch wel heel weinig over gezegd. Ikzelf vind de gemengddubbel erg leuk om mee te werken omdat er zo'n duidelijke rolverdeling is. Dat gezegd hebbende vind ik ook dat we heel erg weinig doen met de duidelijkheid en het zeker niet omzetten in positioneel badminton met een tactisch uitgangspunt.

De meest simpele basistactiek is natuurlijk de eerste regel van de gemengddubbel te breken bij de tegenstander en dat is dat de dame voor moet staan en de heer achter. Door tegen die regel in te gaan spelen heb je al een goed uitgangspunt tot zeker het nationale niveau in Nederland. Kost wat kost de dame in het achterveld laten gaan door al te starten met hoge service op de dame. Hoge service is eigenlijk het verkeerde woord, want het moet juist een service zijn die niet hoog is maar snel, diep en buiten de flight corridor van de dame. Je wil namelijk graag hebben dat de dame iets uit balans is bij de service return, omdat ze dan veel minder snel richting het net zal bewegen, waardoor er een tweede slag in het achterveld op de dame mogelijk wordt. Mocht dit niet lukken dan speel je de volgende shuttle niet op de dame maar op de heer kort en weg van de looprichting van de dame. Hierdoor zal de heer deze shuttle moeten gaan halen en komt hij voor te staan met als gevolg dat de dame wel genoodzaakt is het achterveld te beschermen en dus ook nu weer de mogelijkheid bestaat de dame in de volgende slag in dat achterveld te houden.

De noodzaak om de dame in het achterveld te houden is ook vrij duidelijk. Er gaat veel minder gevaar uit van de aanval van de dame dus is het mogelijk je positie meer naar voor te bewegen en klaar te staan voor een contra aanval. De manier waarop je een dame in het achterveld zet is ook belangrijk, want speel je de shuttle te diep zal je geen smash krijgen en zal de dame de dame van de tegenstander proberen achter in te spelen. Dus als je de dame in een positie in het achterveldt heb gekregen en je speelt de shuttle diep in het achterveld zal je de clear die de dame op de dame speelt moeten zien aan komen en geldt er de afspraak dat de dame niet naar achter gaat om de shuttle te gaan spelen maar juist naar voor om ruimte te maken voor de heer om deze shuttle te gaan spelen. Hetzelfde in omgekeerde vormt geld voor als de dame de shuttle kort naar de heer speelt. Ook dan gaat de heer daar niet heen maar beweegt juist weg om ruimte te maken voor de dame. Dus door de positie van beide spelers op de baan kan je de tegenstander uitlokken de basistactiek te spelen maar met goed op elkaar in gespeelde koppels schep je door deze positie juist aanvalskansen.

Het vervolg van deze basistactiek is ook vrij simpel. Als je positioneel badminton gaat combineren met de maximale kracht van de flight corridor, dat gaat namelijk dan iets zeggen over waar je de spelers wil hebben op de baan en in welke positie je zelf niet terecht wil komen.

Als je het principe van de flight corridor kent, dan weet je dat deze het sterkst is op de ARH kant en het zwakst op de FH kant. Dus hoe meer je gebruik wil maken van de zwakte van de aanval van een dame hoe vaker je haar probeert weg te zetten op haar eigen FH kant. Deze tactiek schept veruit de beste mogelijkheid voor een contra aanval of een positiewisseling van je eigen kant. De uitzondering is natuurlijk als de shuttle zo op de ARH kant kan worden gespeeld dat alleen nog maar een BH mogelijk is.

We zouden er dus goed aan doen de spelers al jong te leren dat je niet alleen de dame achter zou moeten houden maar dat je ook nog eens gaat nadenken over waar je ze achter neer wil zetten en welke slag dat je zou willen dat ze speelt. Als je op deze situaties gaat trainen met je rotatiesysteem dan worden de bewegingen die eerst niet echt logisch leken nu op eens heel duidelijke voordelen met veel mogelijkheden. Wordt vervolgd.

Ron Daniëls

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Nederlandse badmintonners door naar knockout-fase European Games 2019

Nederlandse badmintonners door naar knockout-fase European Games 2019

Wederom een glimlach vandaag bij de badmintonners tijdens de European Games 2019. Selena en Cheryl wonnen hun laatste poule…

26 juni 2019

Oranje zegekar dendert door op dag twee European Games 2019

Oranje zegekar dendert door op dag twee European Games 2019

Ook op dag 2 van de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) hebben Mark Caljouw, Soraya de Visch Eijbergen en de koppels…

26 juni 2019

Volle bak winst voor Nederlandse badmintonners bij Europese Spelen in Minsk

Volle bak winst voor Nederlandse badmintonners bij Europese Spelen in Minsk

Op de openingsdag van het badmintontoernooi van de Europese Spelen 2019 in Minsk hebben alle Nederlandse badmintonspelers…

24 juni 2019

Halve finales Irish Para-badminton International eindstation Megan Hollander

Halve finales Irish Para-badminton International eindstation Megan Hollander

Bij de FZ Forza Irish Para-Badminton International 2019 in Dublin is Megan Hollander er helaas niet in geslaagd de finale te…

23 juni 2019

Syrische vluchteling Aram Mahmoud krijgt beurs van IOC voor TOKYO2020 kwalificatietraject

Syrische vluchteling Aram Mahmoud krijgt beurs van IOC voor TOKYO2020 kwalificatietraject

Ik ben erg blij om te melden dat het IOC vandaag, op Wereld Vluchtelingendag, via Olympic Solidarity een beurs heeft toegekend…

20 juni 2019

Voorbeschouwing: topbadmintonner Mark Caljouw derde geplaatst tijdens European Games 2019 in Minsk

Voorbeschouwing: topbadmintonner Mark Caljouw derde geplaatst tijdens European Games 2019 in Minsk

Van vrijdag 21 tot met zondag 30 juni 2019 vinden in Minsk (Wit-Rusland) de Europese Spelen 2019 plaats. Het badmintontoernooi…

19 juni 2019

Jeugdbadmintonners Wessel van der Aar en Ties van der Lecq  bij Outdoor Badminton Festival op 6 en 7 juli in Zandvoort

Jeugdbadmintonners Wessel van der Aar en Ties van der Lecq bij Outdoor Badminton Festival op 6 en 7 juli in Zandvoort

Op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2019 vindt op het Burgemeester Van Fenemaplein in Zandvoort het Badminton Festival plaats. Dit is…

19 juni 2019

Voorstel nieuw contributiesysteem per 1 januari 2020 afgewezen tijdens Jaarvergadering Badminton Nederland

Voorstel nieuw contributiesysteem per 1 januari 2020 afgewezen tijdens Jaarvergadering Badminton Nederland

Op zaterdag 15 juni jl. heeft in Vergader- en Congrescentrum De Schakel in Nijkerk de Jaarvergadering van Badminton Nederland…

17 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!